標題: 我從來都唔發帖,但今次真係忍唔住...... [打印本頁]

作者: bsonwong    時間: 2006-1-1 10:06 PM     標題: 我從來都唔發帖,但今次真係忍唔住......

之前麥基迪缺陣,火箭連敗D鬼佬就話要换走姚明,
依家姚明缺陣,火箭連敗D鬼佬又唔見話换走麥基迪.......
講真姚明雖然真係仲未可以守得住奧尼爾,但認問依家全NBA邊個可以守得住奧尼爾,姚明都係守得最好個個,同埋.....姚明夠膽而又真係攻到奧尼爾....依家NBA我都唔知邊個中鋒有咁能力....
當年四大中鋒...依家莫寕就仲同緊奧尼爾做隊友,E榮同奧拉祖雲就係火箭教緊姚明....我相信姚明仲有進步空間....正如麥基迪當年係速龍,屈就在佢個好表哥卡達下....佢自己都估唔到今時今日有能力感到到個天哭(ADIDAS 個廣告)
作者: CHECSS    時間: 2006-1-1 10:09 PM

Originally posted by bsonwong at 2006/1/1 22:06:
之前麥基迪缺陣,火箭連敗D鬼佬就話要...
卡達 is 麥基迪表哥 ???
作者: supreme12    時間: 2006-1-1 10:12 PM

yeah !!! he is !!!
and center ,i think big ben is good!!!
作者: sfxc0000    時間: 2006-1-1 10:21 PM

Originally posted by CHECSS at 2006-1-1 10:09 PM:
卡達 is 麥基迪表哥 ???
佢o地係表兄弟黎o麻
作者: CHECSS    時間: 2006-1-1 10:22 PM

Originally posted by sfxc0000 at 2006/1/1 22:21:

佢o地係表兄弟黎o麻
i also want to know
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-1 10:23 PM

不要動氣...
以上所講的也有點道理.....
很多人都衝著yao ming的 drawbacks來批評,
說他能打all star都係有中國一人一票谷他入........
其實yao 係內線的進攻技巧不錯, 手感很好 , 轉身射波更難防,
nba巳經無乜中鋒可以好似yao咁 屬技術形, 大多只能做苦工.....
yao受傷更能看出火箭的進攻板斧不多, 絕不能缺少yao.......

不過,嘴巴生在別人上......沒有辦法....由他吧.....
不過講到守o'neal....yao不是守得最好的......

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-1-1 at 10:25 PM ]
作者: yesiam    時間: 2006-1-1 10:23 PM

守O'Neal 守得好唔代表D佢, NBA唔代表O'Neal, 而且佢唔係守得好.
有冇睇過老BEN, Rasheed Wallace, Dennis Rodman, 佢地先至叫守得好.
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-1 10:25 PM

Originally posted by CHECSS at 2006-1-1 10:22 PM:

i also want to know
無錯呢,他們確是表兄弟~
作者: CHECSS    時間: 2006-1-1 10:28 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006/1/1 22:23:
不要動氣...
以上所講的也有點道理...
no one havn't drawbacks
作者: shaqkobe    時間: 2006-1-1 10:46 PM

Originally posted by yesiam at 2006-1-1 22:23:
守O'Neal 守得好唔代表D佢, NBA唔代表O'Neal, 而且佢唔係守得好.
有冇睇過老BEN, Rasheed Wallace, Dennis Rodman, 佢地先至叫守得好.
無錯。Yao黎nba唔係要應付O'neal,而係要應付所有NBA既球員。。以前有人係咁叫Yao去增磅增磅,果D人真係傻架!Yao既特出地方就係速度快、射程遠、手感好。你硬要佢增磅咪等於佢將自己既本錢拋落咸水海。比力量根本上你點增磅都無可能可以及得上O'neal,而Yao增磅後,腳步慢左、負磅多左,對住其他對手都會少左應有既優勢。一入NBA就D人就不停搵佢同O'neal比較,真係差D害死佢。。好彩依家佢識去減磅咋=.="

至於守得好雙Wallace夾擊都未必及得上Rodmon,佢果時真係好勁,任務就係頂佢出射程範圍,到依家都無人單對單防得咁好。不過始終果時O'neal就仲未去到最頂鋒既技術。但係Rodman係我心目中一對一對O'neal最有效既球員!!
作者: d228216    時間: 2006-1-1 10:56 PM

卡達 is 麥基迪表哥?? 唔係  '衰鬼拜神'  咩??
作者: shaqkobe    時間: 2006-1-1 11:00 PM

Originally posted by d228216 at 2006-1-1 22:56:
卡達 is 麥基迪表哥?? 唔係  '衰鬼拜神'  咩??
唔係呀。。。Carter係T-mac表哥。一D都無錯。
作者: minglkl    時間: 2006-1-1 11:47 PM

我好認同你既講法
而家d人根本就唔知籃球是何物
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-1-1 11:58 PM

唉~一早都話姚明同麥基迪係相輔相丞啦~
作者: bsonwong    時間: 2006-1-2 12:01 AM

哈哈....多謝各位回應!
但係我唔係想話NBA係奧尼爾,只不過我想講係佢地班外國人容得下佢地的巨無X,容不下我們的長城哈哈....
作者: skjeiw    時間: 2006-1-2 12:04 AM

咁麥基迪實力已經受到肯定...加上佢一直都keep到水準
反而姚明仲係新人...同埋個別幾場都打得幾差
作者: 甘國武    時間: 2006-1-2 12:07 AM

Originally posted by bsonwong at 2006-1-1 10:06 PM:
莫寕就仲同緊奧尼爾做隊友,E榮同奧拉祖雲就係火箭教緊姚明....
莫寕、奧尼爾一對
E榮、奧拉祖雲一對
上將、TD一對
....
有趣有趣~~
作者: CHECSS    時間: 2006-1-2 12:17 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006/1/2 00:07:

莫寕、奧尼爾一對
E榮、奧拉祖雲一對
上將、TD一對....
有趣有趣~~
who is 上將 and TD ?????????????
作者: 藍    時間: 2006-1-2 12:24 AM

Originally posted by CHECSS at 2006-1-2 12:17 AM:

who is 上將 and TD ?????????????
= =,上將即係david robinson,佢打nba之前做過海軍,所以nickname叫海軍上將
td=tim duncan=石佛(超怪既nickname,我諗係中國人比佢既)

其實我覺得美國佬容不下yao,係因為佢地自大既愛國主義姐,你試下yao入左美國籍,代表美國丫拿,反對既聲音就會少左好多架拉,基本上宜家嘈yao既人,無幾多個講得出真實既理由
作者: Dicksonheng    時間: 2006-1-2 12:52 AM

Originally posted by CHECSS at 2006-1-2 12:17 AM:

你.....好似有少少侮辱我偶像
david robinson 喎...
定係你波齡淺唔識野先
請澄清以息我怒
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-2 12:57 AM

Originally posted by Dicksonheng at 2006-1-2 12:52 AM:

定係你波齡淺唔識野先
請澄清以息我怒
佢睇足球多ga,
13歲仔.....,放過佢啦~
作者: bigfish    時間: 2006-1-2 02:00 AM

Originally posted by shaqkobe at 2006-1-1 10:46 PM:

無錯。Yao黎nba唔係要應付O'neal,...
我又唔係咁睇, 有邊個中鋒唔係需要o係籃底度搶分, 頂位同搶籃板丫?
如果姚明仲係好似加盟之前咁瘦, 佢只會變左另一個大郅 - 一個識射三分, 速度一般o既高佬, 當年佢好多場得分都係個位數字咋, 但係依家佢至少做到大部份中鋒做到o既野
yao 去 nba 之前o係國內就好似其他 nba 中鋒咁, 搶十幾廿個籃板, 不停o係內線進攻, 跟本冇需要佢去射外圍, 如果去到 nba 放棄佢o係國內擅長o既打法, 變身做大郅, 只會俾人放棄咋
依家要佢增磅都係想加強佢對抗性, 速度同靈活就要再訓練再提高:cool:
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-2 02:08 AM

Originally posted by bigfish at 2006-1-2 02:00 AM:

我又唔係咁睇, 有邊個中鋒唔係需要o...
yao大約300磅都夠啦......
你話佢咁落去會變大郅......應該唔會ge....yao的得分範圍都係內線附近.
不過唔係好似o'neal咁爆籃,係近距離hook shoot or drop step lay up or jump shoot.....
剩睇數據都知yao好過大郅好多呢~
姚明未必做到過偉大的中鋒,但係呢個時勢都係一個幾好ge中鋒黎ga啦~
作者: 甘國武    時間: 2006-1-2 02:09 AM

Originally posted by bigfish at 2006-1-2 02:00 AM:

我又唔係咁睇, 有邊個中鋒唔係需要o...
SK係指e+仲話增磅果d姐~
作者: 甘國武    時間: 2006-1-2 02:14 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-2 02:08 AM:

你話佢...
要命最初296磅,好似ok
但因為佢太高,重量分佈加長左
而集中下身、上身欠肌肉,所以唔夠

況且唔下下爆,都要搶籃板、守底架~
作者: stereo    時間: 2006-1-2 02:56 AM     標題: 12月3日火箭負灰熊後,加素爾對姚明既評價

灰熊防守姚明一直頗有心得,他們一直用賴特、薩卡利迪斯繞前防守,有時甚至加素爾還會過來包夾一下,但即使這樣還被姚明取下全場最高分。姚明的表現讓加素爾讚嘆,“和姚明對抗不容易啊,他現在強壯得就像一座山。我要做得就是盡量繞過他在籃下的防守,或者拉到外線來投籃。但是有時候也必須將身體貼住他,讓他變得非常疲憊。他今天得了不少分,這是正常的,這不能說是我們防守上的失敗,因為防姚明這樣的大中鋒真的不是一件很輕鬆的事情。”

(與Yao正面交峰過既行內人加素爾都咁講,相信Yao既身體狀況是足夠應付NBA比賽的。)
作者: bigfish    時間: 2006-1-2 03:07 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-1-2 02:09 AM:

SK係指e+仲話增磅果d姐~
我覺得依家o岩o岩好, 要改善o既係動作靈活性, 體能同埋籃底技巧o者, 尤其佢好多時俾人迫左出外圍, 接波同交波技術又麻麻, 呢d 野雲根廸要執執 la
作者: bigfish    時間: 2006-1-2 03:09 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-2 02:08 AM:

你話佢...
yao o既其中一個雞糊位係箶籚頂近三分線附近, 好多時都入, 但以佢o既位置, 應該要企埋d 射, 佢唔係林比亞, 柏堅斯, 沙邦尼斯, 除左佢, 火箭搶籃板o既人手唔係好夠, 得 howard 一個
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-2 12:21 PM

Originally posted by bigfish at 2006-1-2 03:09 AM:

yao o既其中一個雞糊位係箶籚頂近三...
一場俾到盡咪射一.兩球.....
仲要係open look.....
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-1-2 01:29 PM

Originally posted by Dicksonheng at 2006-1-2 12:52 AM:

定係你波齡淺唔識野先
請澄清以息我怒
唔識唔得如侮辱嘅~佢可能唔知佢有呢個朵啫
作者: sun041623    時間: 2006-1-2 03:24 PM

我覺得t-mac同yao ming都幾好冇問題
最大問題就係雲根迪呢條友
淨係識得防守,打黎打去都打死果一套野
完全唔識得善用t-mac同yao
我覺得最應該就係換coach

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0