標題: 抗議味精﹐打倒味精﹐DOWN DOWN MSG!!! [打印本頁]

作者: 替天行動    時間: 2006-1-16 01:19 AM     標題: 抗議味精﹐打倒味精﹐DOWN DOWN MSG!!!

兩個禮拜前食完碗肉骨茶之後﹐成晚都好口渴﹐好口乾﹐猛飲水都無得救﹐之後果蕉頭早喉嚨痛到乜甘﹐之後喉嚨發炎就作感冒。。。5 Y% ^, d. P1 H0 v2 b" K' N

# n' b8 o7 H* ]) z3 E; D( g前幾日開始好番﹐今日食左碗牛肉粉之後﹐又黎料喇。。。。口好乾﹐好口渴
' T" N' s9 T+ o9 W( @; J. A# A& A$ j! T
尼D野都試過好多次架喇﹐成日都中蕉﹐班廚師靜係掛住“好味﹐好味﹐好味”﹐貪方便狂落味精﹐搞到D無辜市民中左蕉都唔知道。而家搞到我成日都唔願意出街食飯﹐費事比班友仔賺尼D陰質錢。。。4 \( x7 C1 @% L# C+ D# [% \
5 t! D/ _+ v/ w; a" D: {
而家食LUNCH都無食中式喇﹐通常都去惠康買三文治﹐雖然唔係話最健康﹐但我唔覺得有味精囉。。。: K7 {9 C  i1 I; k2 j7 \

/ M. u" v% A( N抗議味精﹐打倒味精﹐DOWN DOWN MSG!!!
作者: jiese    時間: 2006-1-16 07:47 AM

are allergic to msg?
作者: MRSLEE    時間: 2006-1-16 10:45 AM

有時食得多味精...會頭痛添呀.... 味精上腦~~
作者: super168    時間: 2006-1-16 02:29 PM

外國人叫做"中國餐館証"
作者: ㄚ宏    時間: 2006-1-16 09:06 PM

用雞湯塊來替代就好了1 b9 U* i9 x0 S
我也常常下廚房煮東西給朋友填肚子
作者: 機密    時間: 2006-1-16 09:23 PM

Originally posted by 替天行動 at 2006-1-16 01:19:2 u7 c  v# b0 O+ S* x1 n
兩個禮拜前食完碗肉骨茶之後﹐成晚都...
9 `; [5 s- f! o- r& \你飲水少!
作者: 機密    時間: 2006-1-16 09:24 PM

Originally posted by ㄚ宏 at 2006-1-16 21:06:. K/ E7 v# C! B8 i6 q( G, q' i( G
用雞湯塊來替代就好了
+ T; a7 F/ H) G' F0 ?' u我也常常下廚房煮東西給朋友填肚子
- p" j7 b$ E6 W: l, ]1 v$ N; F
用冬菇頭、花生煲水都可以代替。: Y8 K! h3 h' ?0 o# _' z" r
或用高湯代替味精都得。* f% O6 p) ^4 g, j1 S$ N
( Y6 X% E0 W' F% N# [$ V
[ Last edited by 機密 on 2006-1-16 at 09:27 PM ]
作者: 替天行動    時間: 2006-1-16 11:43 PM

我自己煮野食就梗係唔會落味精啦﹐但公仔麵同埋D急凍點心都會有既﹐除非唔食﹐否則都幾難避免﹐因為係自己揀黎食﹐所以係無得怨﹐但D味精既份量算係接受得到。。。問題係如果你出街食﹐你永遠都唔會知道個廚師落左幾多味精﹐但當你食完之後幾個鐘﹐你就會知道架喇。。。。6 l: `: `* b& h' d
6 j* J+ L  m* O2 Z6 a) C5 H
我無對味精有敏感﹐身體亦唔會有咩特別反應﹐不過就係會非常口渴﹐飲幾杯水都一樣﹐訓完覺就會喉嚨痛(因為訓緊果時無得飲水﹐喉嚨會好乾)。
( t4 b8 q3 H: R# m+ P
, F( i- d+ i5 @( U& H! t, O4 t唔知香港飲食業幾時會醒﹖炒野唔落味精都一樣可以好好味。。。
作者: 機密    時間: 2006-1-17 12:02 AM

Originally posted by 替天行動 at 2006-1-16 23:43:
5 u! j0 o3 [5 ~/ c7 n/ W2 C8 f  S. f我自己煮野食就梗係唔會落味精啦﹐但...
. j  [( t" L: n我就會叫杯水,食物覺得太咸就先用水洗洗先食,咁就可以食少d。! u2 k1 ]+ |8 ~- Z1 J6 @
太咸會令身體缺水,結果同飲太少水一樣,令喉嚨因缺水而喉嚨痛。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0