<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖
因前面有大大用了"東南西北"作起句, 更以竹戰為題材 (後句雖然不同),
想再加一聯:

第11聯:
儒道墨法, 諸子百家孔姓頭
東南西北, 竹戰四方莊家先
乾坤艮兌, 易經八卦元亨始  <- 新    (補充: 乾卦第一爻: 元亨利貞)

想到八卦, 想到伏羲, 試作第一聯

第一聯
才子佳人, 世間兩美
伏羲女媧, 華夏二聖    <-  (本來用"二祖", 但是"聖"更似形容詞)

第9聯
六月飛霜, 飛來橫禍, 飛鳥亡
三世情緣, 情超金石, 情義長

八年抗戰, 抗禦外侮, 抗爭勝 <- 新   (之前作好, 唔想浪費)
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
酒仙今晚要走先

非洲鳥要飛走了

第18聯
多樹為林 多林樹木為森林 問世間有多少木林??

一一與二 一二一一與三二 怎樣才增加為一二??

第9聯
六月飛霜, 飛來橫禍, 飛鳥亡

縮世姻緣, 上未擐清, 上未完
...可以問問大家我有否寫錯字嗎?

[ Last edited by tenmadio on 2005-6-24 at 07:44 PM ]
才子們, 小弟考完科舉了

多謝大家響呢段時間既支持~
以上既聯加曬分了
請大家繼續努力對啦

順勢賣廣告
文學作品交流區開左張喇
支持下啦
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=58836&fpage=1

[ Last edited by crap on 2005-6-25 at 09:53 PM ]
啱啱番黎
搵d可以諗成日既出黎先~
大家慢慢嘆

中盞級高難度題目(抽象呢=.=" ):

第19聯
長巾帳內少女妙, 立女為妾
寸土寺前古木枯, 此木是柴

[ Last edited by crap on 2005-7-9 at 10:10 AM ]
黃沙地上少男威﹐封男為將

好似唔係好得

[ Last edited by leaveman418 on 2005-6-25 at 07:39 PM ]
奇馬騎上戈人伐, 士人成仕 (((今晚再think過)))

加油呀~

[ Last edited by crap on 2005-6-27 at 03:34 PM ]
請問:

喺EF論壇分數係點計既呢?

喺帖#180﹐可唔可以解釋一0下有乜嘢唔順?

筆不文霑,文筆絕而不文
刀都大錦,大刀霸亦都大

我連第二﹐三字押韻都做埋0羅喎。
筆 對 刀 冇更貼切既詞可以比較文與武
絕 對 霸 亦冇問題
全對亦符合ABbCX,CBAYbC 既押韻次序。

而喺帖#189﹐
小棧才子 對 大國畫師
對對對得好 對 畫畫畫得妙

(留意: 對對畫畫本身為動詞加名詞同字意義刎合 - 琴棋書畫之一)

三編挖盡心思既對聯夾埋值4分﹐公道否?
Originally posted by mememe at 2005-6-26 01:32 AM:
絕筆不文霑,文筆絕而不文
霸刀都大錦,大刀霸亦都大
除左音之外,
呢對係絕筆霸刀對 --- 形容詞同名詞......
文筆大刀對  --- 文筆係抽象既野, 大刀係實物
不文都大對  --- 都大?
冰比冰水冰
毒比毒引毒
冰水 - 水字出自冰字
毒引 - 引字非出自毒字

#198加左3分, 小盞最多加4分
要家d聯又唔係深, 3分已經好高

仲有無咩問題?

[ Last edited by crap on 2005-6-26 at 04:46 AM ]
第17聯
小棧才子, 對對對得好

第18聯
多樹為林 多林樹木為森林 問世間有多少木林??

第19聯

第17聯:
雅舍奕士, 著著著先機 <== 奕者下棋也,下棋要訣是著著佔先機(睇完棋魂之後諗到)

第18聯:
小弟不才,未能對出下聯

第19聯:
占广店中量米糧,次米作栥<==栥解粗劣的食物,次米解不好的米(一試之作)
成土城外重禾種,高禾長稾<==稾是禾稈(差d比個禾字考起自己)

第18聯好難, 我諗左好耐都諗唔到
小弟覺得joe兄既第19聯比原著更好

[ Last edited by crap on 2005-6-27 at 03:37 PM ]
看貼不回, 發言灌水, 小白至此, 永逐版區
我相信小棧的目的在於交流各會員ga創意同文學水平,加分係屬鼓勵性質,
Originally posted by mememe at 2005-6-25 03:32 AM:

絕筆不文霑,文筆絕而不文
霸刀都大錦,大刀霸亦都大
至於4分是否公道,咁我想講一句,對對唔係剩係押諳,同時亦要合情合意, 咁你係唔係認為不文 對 都大 係無問題?
Originally posted by mememe at 2005-6-25 03:32 AM:

小棧才子 對 大國畫師
對對對得好 對 畫畫畫得妙
對對忌有重複用字,即上聯同下聯的字不可重複。無錯,你依一對真係唔錯,但敗在個"得"字重複。

以上全為不才個人意見,如有錯誤,還請各才子糾正糾正~
看貼不回, 發言灌水, 小白至此, 永逐版區
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。