<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖
joebar兄D文彩好好呀@@"
Originally posted by joebar at 2005-6-26 05:02 AM:
我相信小棧的目的在於交流各會員ga創...
先多謝joe兄既分析, 有d野小弟想補充一下

首先, 如joe所說, 相信小棧才子不會為加分而浪費幾小時去諗副對聯, 要分既出出面post幾篇文就得喇
但有可能me兄認為加既分代表對聯既質素, 咁亦合理

至於對聯意境係較難掌握得好既
所以大家見現階段多數都著重用字形/音既聯
小盞升級後會出現好短,
或無特別字形/音但著重意境既聯,
到時真係考大家功力喇
我而家出既只係皮毛野

至於對聯守則/ 注意事項, 小弟會盡量搵多d補充資料俾大家睇嫁喇
第19聯
長巾帳內少女妙, 立女為妾

擂台賽上個個狼,勝者為王  [狼-->狼死]

小第處子之作=.="有d幼稚,,

歡迎瑞兄加入~

呢副聯重點在:
長巾 組成 帳字
少女 組成 妙字
立女 組成 妄字

而整句有意思而通順
所以係有難度嫁~
加油呀~
歡迎再接再厲
可以請教一下Joe兄

[ Last edited by crap on 2005-6-27 at 03:42 PM ]
多謝左兄同crap棧主支持~

to左兄:見笑啦,小弟都係班門弄斧姐

to crap棧主: 期待小棧升為中棧~~
看貼不回, 發言灌水, 小白至此, 永逐版區
Originally posted by joebar at 2005-6-26 05:29 AM:

小弟乃店小二罷了
好快升嫁喇~

joe兄, 叫我阿蟹好了, 大家都係咁叫
若joe兄有時間, 可以幫忙指導一下新玩對聯既朋友嗎?
因小弟見到有些版友好熱心參與,
但可能對對聯認識不夠深入
未能做到好作品
joe兄有興趣, 有時間不妨幫幫大家
Originally posted by joebar at 2005-6-26 03:29:
有時間既,入黎吹水丫^^
版友傾訴熱線
Originally posted by crap at 2005-6-25 07:35 AM:

小弟乃店小二罷了
好快升嫁喇~

joe兄, 叫我阿蟹好了, 大家都係咁叫
若joe兄有時間, 可以幫忙指導一下新玩對聯既朋友嗎?
因小弟見到有些版友好熱心參與,
但可能對對聯認識不夠深入
未能做到好作品
joe兄有興趣, 有時間不妨幫幫大家
多謝蟹兄如此看得起小弟,但小弟才疏學淺,指導二字實愧不敢當,
不過如作意見交流,小弟自當盡力(當然亦請各位多多指教)

(講到咁文縐縐自己都有d唔慣,放低左中文咁多年,真係有d怕誤人子弟)

指導也好, 交流也好, 得先多謝joe兄~
拜託了

查實...
小弟也在誤人子弟罷了
所以大家有意見一定要提出, 教下我~.~

[ Last edited by crap on 2005-6-27 at 03:46 PM ]
看貼不回, 發言灌水, 小白至此, 永逐版區
試一試, 拆字組合聯真是 ....

第19聯
長巾帳內少女妙, 立女為妾

1. 山 丘 岳 上 石 更 硬, 此 石 作 砦   (石 更 硬 <- 夾 "硬" 呢 )
(砦 : 軍事建築物, 打三國志時學 )

2. 心 中 忠 義 長 弓 張, 百 弓 作 弼
(弼 : 輔助, 古時輔助帝王的棟樑, 以前睇紫微斗數書時學 )

兩句都有D... 不過我喜歡第二句意思 .
請指教

拆字組合聯真是.....令人發癲
我未有時間諗, 陣間都諗下先

fat兄兩句都唔錯喇~
1 好d, 因為2既忠義對帳內唔太公整, 同百弓 加埋 未夠組成弼
不過小弟絕對相信兩句都一定遠超小弟水平

再多謝fat兄支持

[ Last edited by crap on 2005-6-27 at 03:51 PM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
"小盞最多加4分"
之前唔知﹐依家明白。
"對對忌有重複用字,即上聯同下聯的字不可重複。無錯,你依一對真係唔錯,但敗在個"得"字重複。"

原來如此。多謝指教。

[ Last edited by mememe on 2005-6-26 at 10:41 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。