<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖
冇入黎小棧一排,變得咁熱鬧既~
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-29 07:16 PM:
冇入黎小棧一排,變得咁熱鬧既~
呢條係死罪
仲唔對下?

第22聯

過棧而不入, 見聯而不出, 死罪可免, 活罪難饒
Originally posted by crap at 2005-6-29 05:59 PM:

呢條係死罪
仲唔對下?

第22聯

愛慕而不表, 暗戀而不示, 死時凄慘﹐活時孤單
Originally posted by crap at 2005-6-29 05:59 PM:

呢條係死罪
仲唔對下?

第22聯

事忙故沒來﹐才低故沒對﹐輕罰尚能﹐重罰不支

戲謔之作﹐不甚工整。貽笑大方﹐各位莫怪。

求其啦

請柬尚末發, 賀禮尚未收, 令願孤獨, 不願 共鞋/連履  (共鞋連履)

Cat.... 我佩你!!

[ Last edited by JCer on 2005-6-29 at 08:06 PM ]
誰願回看憂鬱的眼 舊事沒法平淡   偏偏要裝作平淡
憑著忘記將它沖淡 但是易說難辦   歲月已印在眉間
第22聯

過棧而不入, 見聯而不出, 死罪可免, 活罪難饒:

人過而留名,雁過而留聲,惡有惡報,善有善報.

(做好事就會有名聲),好鮮名既對比
Originally posted by JCer at 2005-6-29 08:01 PM:
...
Cat.... 我佩服你!!
哼﹗講反話﹗ 佩服我亂對都敢post﹖
第22聯

上聯:

下聯:
出沖吾不怨,截胡吾不怒,贏錢則好,輸錢無防..............(搞笑)
好嘢! 又有得玩! 貓才子的妙對, 另小弟十分拜服.
呢條係死罪
仲唔對下?

第22聯

1. 燒火要在下, 煮飯要在上, 武火易焦, 文火慢熱 (?熟, 好似唔順口)

2. 問題需要出, 答覆需要回, 少字無妨, 多字益善

3. 進廟頭向上, 拜神頭向下, 善心好報, 黑心惡懲

4. 面官要向上, 答案要向下, 好事無災,, 惡事有禍  (古代官府換湯不換藥版, 由第三答改良 )

4. 好貼需要出, 支持需要回, 少字無妨, 多字有價 (最初試作擦鞋版, 後改為第2答 )

5. 金庸跟(貼)在前, 三國跟(貼)在後, 灌(俗)文易得, 精文難(惡)求

(另一試作攪笑自述版, 想學貓才子的"東施"之作  )

咁多答案, 我最喜歡是第五對, 雖然對得不太好...
多多指教 !

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-6-30 at 04:23 AM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 04:16 AM:
好嘢! 又有得玩! 貓才子的妙對, 另小...
我用金庸招式對22 聯

1. 十八掌先出, 空明拳後發, 陽中有陰, 剛中帶柔
2. 白骨爪攻上, 絕戶手攻下, 頭骨必破, 下陰難存
3. 神鵰俠座西, 郭大俠座北, 武功修為, 內功取勝

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。