<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖

即興之應景對聯

為紀念 蟹板主 回歸 之 即興對聯 (會唔會比人打呢 ? )

第26聯

金 蕉 蟹 今 朝 再 現
    (蟹 哥 唔 好 打 我 )

白 羊 仔 百 陽 重 返      (百陽 - 大白天, 00仔 通常日頭就出現, 00仔 拉你落水 )

各位兄弟都對一對, 幾好玩

[ Last edited by crap on 2005-7-9 at 10:17 AM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
第20聯

望天空,空望天,天天有空望天空

種花種,種種種,種種種來種種香

解釋:  種花種   (種植花的種子)
         種種種   (頭2個字為"每一種都..."; 第3個字為動詞)
          種種種來種種香.  
          (頭2字為動詞; 種來-即種起上來; 尾3字為"每一種都香")
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
Originally posted by abcde1918 at 2005-7-10 13:16:
第20聯

望天空,空望天,天天有空...
你錯了
應是種花種,種種花,花花來種種花種
EF小人物

Originally posted by wer at 2005-7-11 12:13 AM:

你錯了
應是種花種,種種花,花花來種種花種
有機會可以指點一下錯響邊度, 幫下版友
Originally posted by wer at 2005-02-01 09:13:

你錯了
應是,種種花,花花來種種
小弟不才, 若有誤人子弟, 讓小弟先說聲抱歉

但wer兄和abc兄都有錯

第20聯
空望天,天天有空望天空
其實第20聯的意思是
望天空,有空去望天,天天(日日)有空望天空

若以種花為第20聯的標題
一起種花去,一起一起種花,花花(d花)夏天冬天一起再種花

種花去,去種花,花花來去再種花

[ Last edited by tenmadio on 2005-7-10 at 11:42 PM ]
終於上得返網啦><
上星期唔知做咩,個network 死左,成個星期無網上(地獄呀~~~><
今日一可以上即刻飛上黎
小棧好熱鬧呀~~
Originally posted by tenmadio at 2005-7-10 04:39 PM:

小弟不才, 若有誤人子弟, 讓小弟先說聲抱歉

但wer兄和abc兄都有錯

第20聯
天天
其實第20聯的意思是
去望天空,有空去望天,天天(日日)有空去望天空

若以種花為第20聯的標題
一起種花去,一起去一起(?)種花,花花(d花)夏天來冬天去一起再種花

種花去,去種花,花花來去再種花
種花去,去種花,花花來去再種花<=係咪有d問題呢?
應該係"種花去,去種花,花花來去種花去"吧?????
看貼不回, 發言灌水, 小白至此, 永逐版區
Originally posted by joebar at 2005-02-01 02:22:
終於上得返網啦><
上星期唔知...
yes

非常感謝joebar兄你,,,

謝謝

好等我再讀先

種花去,去種花,花花來去一起再種花去

sorry

[ Last edited by tenmadio on 2005-7-11 at 05:04 AM ]
第21聯
霧裹江頭江裹霧   天外雨天雨外天

雲藏山巒山藏雲   心內動情動內心

第22聯
過棧而不入, 見聯而不出, 死罪可免, 活罪難饒

才疏莫自嘆, 學富莫自傲, 謙虛受教, 成就非凡
看貼竟不回, 發言竟灌水, 小白至此, 永逐版區(純搞事之作)

第二十三聯 :
今夕何夕? 兩夕己多

下月哪月? 二月會朋  (小弟二月放假)

第24聯
無堅不破, 唯快不破, 欲練此功, 必先自宮

正法唯心, 淨慧唯心, 自心是佛, 莫從他尋(多謝ben師兄的彿偈)
蘿莉不衰, 正太不滅, 御宅王道, 同人至愛(個人惡趣味之作)

第25聯
天滿白雲白送風,風送白雲白滿天

地遍綠草綠油油,油油綠草綠遍地

第26聯
金 蕉 蟹 今 朝 再 現

綠 蟲 肥 六 重 脂 肪

[ Last edited by joebar on 2005-7-11 at 12:25 AM ]
Originally posted by tenmadio at 2005-7-11 12:39:

小弟不才, 若有誤人...
我只忠於abc兄原著種花種改編
講真,我唔明佢寫也
但thx tenmadio,joebar
對我對聯的修改
我會努力再來

[ Last edited by wer on 2005-7-11 at 10:03 PM ]
EF小人物

蘿莉不衰, 正太不滅, 御宅王道, 同人至愛

依句真係唔知有幾多人睇得明^^"
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。