<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖
Originally posted by fatfatdragon at 2005-07-24 05:34:
對埋呢對先,

水手落水,水鬼拉住...
我最鍾呢句兩句
千金遇千王呃盡千金 金<--千金瞎目地被老千呃

fatfatdragon兄好好的用了千金, 創造了兩個新詞(老千 and 金錢)
黑腳收黑,黑金藏於黑腳 腳 <---黑腳呢句好有 meaning
黑腳收了黑錢後藏起來   
fatfatdragon兄d中文一d都唔水皮

好耐無見, 轉貼對聯玩一玩!!!

睇電視見到副聯幾正, 貼上來大家玩一玩!!!

上聯 : 玉帝行師, 雷鼓電旗雲作隊, 雨箭風刀.
         嫦娥織錦, 星經宿緯月作梭, 天機地軸.  (明朝張居正十三歲中秀才時對)
有兩個意見,
[1] 查字典會發現 "百" 字是從 "白" 部而非日部. 所以下聯只可以象形.   
[2] '晝暝" 好像 比較 少人用, 如果是我, 會選 "晨昏" 或 "早晚".
原來百字是白部啊……多謝提點,那個四字還是TMD麻煩……
至於會用晝暝是因為我老是覺得「晨昏」「早晚」等詞概括不了「白晝黑夜」這個概念

怎麼近來的聯愈來愈難啊??????
「以打機唯持世界嘅平衡
 以老吹找出真理嘅所在」
園囿圍四圃
果林植本枝
Originally posted by wft2005 at 2005-7-25 05:22 PM:
原來百字是白部啊……多謝提點,那個四字還是TMD麻煩……
至於會用晝暝是因為我老是覺得「晨昏」「早晚」等詞概括不了「白晝黑夜」這個概念

怎麼近來的聯愈來愈難啊??????
[1]
好高興可以和 wft 兄响"棧一棧"交流.
我一直都覺得同拆字 (包括部首) 有關 及 同音異字/意 的對聯喺最難攪.  
好多所謂絕聯, 都是由此而來.  (最深應該是 冰比冰水冰, 另外酒仙今晚要走先, 金蕉蟹今朝再現應該難度入前五之內).
所以我都好贊成版主 出書上的上聯需要過濾一下.   

[2]
在對 "園囿圍四圃"時, 我曾考慮 一, 二, ...., 十, 百, 千, 萬 所有部首, 可能用的我都試了. 有一個新點子. 就是考慮 壹, 貳...., 佰, 仟... 大寫的數字 (其中睇好 "伍" 字). 有興趣可以想下.

[3]
我覺得 "晨昏", "早晚" 可以用入你的下聯 是因為 "易..日" 是指每日交替. 因為一天只有, 個  "晨昏" 或 "早晚", 所以我覺得可以用.
("暝" 真是幾深, 我要查字典先確定它的解釋 )

[4]
當 對聯小棧 愈來愈多人 就會升級 到 中棧或者大棧, 到時d聯可能重難  

以後大家多d交流 .....

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-26 at 02:12 AM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by 14701470 at 2005-7-17 06:29 PM:
出題
自由由自自感天命出脫塵世

]
無人回??還是無人知??

[ Last edited by 14701470 on 2005-7-26 at 02:27 AM ]
再來一個,曾在自己的帖子中出題:

才子多情,中意美德動我心弦不思蜀

「中意美德」是國家簡稱,指多國美女。相關玩味「喜愛美好德行的女子」。

請大家給點意見

[ Last edited by 14701470 on 2005-7-26 at 02:34 AM ]
Originally posted by 14701470 at 2005-7-26 02:13 AM:

無人回??還是無人知??

[ Last edited by 14701470 on 2005-7-26 at 02:15 AM ]
1470 兄, 我有見這聯,
要對這聯 要 有 feel 先得 要配合意境...
暫時冇靈感 所以未諗住 .....
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by 14701470 at 2005-7-26 02:25:
...
番子無對,東南西北累我舖牌唔識打
(純粹有感而發)
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by 14701470 at 2005-7-26 02:25 AM:

...
呢叫有d feel 先對.

妖女無義,酒色財氣惑你神魂入歧途   
術士無德,醫卜星相亂吾神智墮孽網 (入歧途)  
佳人眾藝,琴棋書畫引汝神魂入情網

句句都有少少特色, 幾鍾意

改咗 思鄉 做 思蜀, 難好多 ~~~~ 唔改啦頂住引先 ...

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-26 at 03:12 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。