<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖

何去何從

鴻一瞥 旺葡京 形形式式賭壇
待有加 茂豪江 努努碌碌政事

[ Last edited by genesic on 2005-8-5 at 10:02 AM ]
Originally posted by genesic at 2005-8-5 09:59 AM:
鴻一瞥 旺葡京 形形式式賭壇
待有加 茂豪江 努努碌碌政事

[ Last edited by genesic on 2005-8-5 at 10:02 AM ]
同一個阿媽,真是給澳門比下去......唉
忽然八卦,大家究竟喜歡出對多點,還是對對多一點?
Originally posted by 14701470 at 2005-8-5 10:38 PM:
忽然八卦,大家究竟喜歡出對多點,還是對對多一點?
我是較為喜歡對對的
「以打機唯持世界嘅平衡
 以老吹找出真理嘅所在」
好耐冇返嚟, 等我對返幾對先

路上瞎鬼子盲公陳相扶而過 車輪轆轆 智者乎茄呀
車內淫痴漢鹹濕黃同行並進 靚女擠擠 賤人曰(/為/叫)好嘢

補充:
1. 好嘢 ! 大約和 Oh ! Yeah ! 同音同意.
2. 曰 <-- 不是 sun(日), 是古時"說"的意思, 因為 "乎" 是文言文助語詞, 所以要跟着對.

全句含意唔多解釋啦

天子下,  不通達, 士士竊竊謀私
黃河土,  得以食, 人人樂樂安居 (/家家盈盈富足)

上聯出特首, 下聯對主席
天子朝廷 對 黃河百姓
我幾鍾意這下聯, 本來可多想幾個, 但有喜歡的就唔多想再動腦筋

小弟鍾意對下聯多些, 不過唔好太深. 最好唔使我次次都出怪招搏大霧 (即夾硬嚟 )
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)

繁體字/簡體字版的對聯

小弟近日見到一對聯 (其實是別人問我), 無論用繁體字或簡體字表達都是很難的上聯, 大家有興趣可以對一對, 小弟正在思索中.

上聯
繁體字版 :  羽扇扇風風習習

簡體字版 : 羽扇扇风风习习

我自己覺得 簡體字版 比 繁體字版 難很多.

大家交流一下 .....
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
羽扇扇风风习习

第一個羽字是否可拆解成最後的习习??
Originally posted by genesic at 2005-8-8 09:45 AM:
羽扇扇风风习习

第一個羽字是否可拆解成最後的习习??
簡體字版是拆成兩 习 习. 因為需要更進一步要求拆字, 所以比繁體字版只同字部份難.

习 = 習
羽扇扇風風習習
肅蕭蕭颯颯肅肅
﹙蕭聲突然停止只剩下餘音和風聲帶來肅殺之氣氛﹚
岳兵兵響響乒乒
﹙岳家軍名聲響亮,練兵響起刀刃交擊聲﹚
光輝輝映映晃晃
自己出的聯自己未對, 等我自對

上聯[1]:
城市獵人 龍虎門 前 冷血 無情 追命     
流氓皇帝 大決戰 上 天機 七殺 破軍

流氓皇帝 - 以前鄭少秋做的一套電視劇
大決戰 - 國內一套出名戰爭片
天機 七殺 破軍 - 紫微斗數十四正曜其中之三  (意思: 利用天賜機會力殺敵軍)

上聯[2]:
香城浪子 覆雨翻雲 笑傲江湖 巧遇 古惑仔 (連n年前港產電視劇都有)
真命天子 遊龍戲鳳 啼笑姻緣 暗追 董小苑 (全電視/電影)

好有趣, 第一聯應該是難些.
大家都試下
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。