<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 【急】部腦boot唔到
返回列表 回復 發帖

【急】部腦boot唔到

我部desktop用緊window xp professional
開機完全無反應...冇野睇
上個月先至整過...個人話可能window死左...後來幫我裝過就用得番

希望各位可以幫幫忙, THANKS!

[ Last edited by lolohang1171 on 2005-7-5 at 08:49 PM ]
what do you mean by 開機完全無反應?

Does it give you a message like "boot disk not found"?

check to see if the light is on for your hard drive
if the light is not on, then it is the hardware problem with your hard drive

if you have installed windows on your harddrive and it's saying "boot disk not found"

it is probably the "boot sequency" in your bios setting
set it back to boot hard disk first
怎樣開機完全無反應,在mon處看到甚麼or完全沒有看見
請說得祥細些
開機 3 部曲
1. 開機, 進入 POST , 有 Bi 一聲, 見到 BIOS screen
2. 進入 Load OS screen (e.g. Windows XP)
3. 進入 Login screen
請問在那裡停了 ?
要相信自己!!!
Try to repair by booting XP
各位, 我部機同上次攞去整一樣

開機冇bi一聲,mon又冇野睇... (但hardware之後個人check過,話冇事)
上次個人幫我抄走harddisk o的野,然後format過 & install win xp

請問大家如何可以整隻bootdisk boot起部機???
因為我有文件在機內趕住交!!!
希望先copy 到d files先!!!

謝謝各位幫忙!!!

[ Last edited by lolohang1171 on 2005-7-5 at 09:52 PM ]
Originally posted by lolohang1171 at 2005-7-5 09:50 PM:
各位, 我部機同上次攞去整一樣

開...
你部機去唔去到 第一步, BIOS screen , 數 RAM ?
入唔入到 BIOS ?
去唔到第一步唔係 XP 問題
要相信自己!!!
Originally posted by gaye at 2005-7-5 21:54:

你部機去唔去到 第一步, BIOS screen , 數 RAM ?
入唔入到 BIOS ?
去唔到第一步唔係 XP 問題
去唔到呀~

我唔知上次整機個人點boot,
但佢話我個window有問題,勁去藍畫面~

[ Last edited by lolohang1171 on 2005-7-5 at 09:59 PM ]
各位,我部機可以遲D整

現在最緊要開到機攞番D files交左先!!!

我可以點做???

Thanks!
拆個harddrive出來, 放落個external到
or
放在朋友的電腦內
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 【急】部腦boot唔到

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。