<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 大家覺得比利係球王定係馬勒當拿先係?
返回列表 回復 發帖
Pele,
for me, Maradona was the best soccer star (Maybe Beckham is the most famous soccer player, but he is not the star only for soccer; therefore, if I just talk about the best superstar in soccer field, I would like to say Maradona)
but you talk about "球王", that must include skill, achievement, zealous of soccer, behavior in soccer field....
even thought Maradona's skill was better than Pele, I am sure Pele's achievement, zealous of soccer, and behavior in soccer field were better than Maradona
therefore, I would like to choose Pele but not Maradona

[ Last edited by F.king on 2005-6-30 at 04:40 PM ]
我覺得比利la!

1.球品好!當年有場world cup比人踢到跛咁滯,都無做d咩報復,專心踢波!
     相反馬生....惡行人所共知!
2.對世界球壇有貢獻!Pele係退休後都仲有話幫下手搞下d球壇盛事咁。相反馬生就....
3.梗係要有錦標la!Pele所攞ge世界杯應該比馬勒當拿多...
4.係球壇ge影響力!Pele係任何世界大賽前講ge野都極受重視(特別係佢貼邊隊win果陣)
   而且新比利e個名,亦比經常被濫用ge新馬勒當拿矜貴...

以上純屬個人意見 ^^v

[ Last edited by MaxFigo on 2005-6-30 at 04:48 PM ]
Originally posted by MaxFigo at 2005-6-30 04:46 PM:
我覺得比利la!

1.球品好!當年有...
比利仲有一個好處...就係
佢估邊隊win,我地估對頭,咁就可以win,幫我地搵錢-.-
近期主打動植物笑相
Originally posted by jublio at 2005-6-30 16:09:
比利說過:在我退休之後便是馬勒當拿, 馬勒當拿之後就後繼無人了
但係佢地仲會為爭做球王而嘈囉~
我覺得愈近現代...要憑個人能力贏波愈難...
so我要馬勒當拿
唔係話隊友唔重要...而係外界永遠會將佢地個人既能力黎比較
而且比教既時候...通常都唔係用場外東西黎比較
Originally posted by joycejo at 2005-6-30 12:51:
人人都知比利係世界球王,但係本人認為...
比利有冇靚波入十大我唔咁講,因為非常主觀,但佢入左1281球,當中就肯定有一個扭幾個,不過唔係WORLD CUP入,仲有MARADONA一個打哂係勁,但踢過波的都知啦,一個打哂係迫於無奈,如果隊友OK,邊個想咁辛苦,MARADONA唔係獨食,係隊友唔掂,相反比利無需一個打哂,因為佢當年D隊友個個都獨當一面,等於今日巴西你死扭不如打組織,既舒服效果又好,但比利左右腳加頭搥都得,比較全面,所以我揀比利
我冇睇過佢兩個踢波,所以唔知= =",但最好就兩個都係球王,唔洗煩
摺吧啦
馬勒當拿帶唔起隊波比利可以
馬勒當拿得左腳
比利左右腳
Originally posted by abc123aa at 2005-7-1 12:31 AM:
我冇睇過佢兩個踢波,所以唔知= =",但最好就兩個都係球王,唔洗煩
係既,雖然我都未睇過,但大家心目中永遠既都係比利,馬勒當拿好似爭ddddd

不過,球王呢個名字,講真果句,都係大家比面叫聲,係因為佢地既球技,唔可以講到係出神入化,而係做到平時人地未必做到又或是無咁簡單做到既事.

果時聽人講話咩,比利黎到香港踢表演賽,個波都未落過地,就入左龍門,馬勒當拿既靈活走動過關斬將能力ar咁......又或是係係winning 見到佢地既數值全部唔係黃就紅咁,你都會不自覺地覺得"話,呢d 咪球王law "咁....但事實上,球王要俱備既野係咪就係咁呢???

係我心目中,球王除左要係球技了得之外,最重要既一樣野就係球品,小小事就係球場上面發瀾,惹事生非既人,即使你點勁,令過幾多牌都好,你都冇資格做一個受人尊敬既人,你似係一個瀾仔多....能夠係球場上面,做好自己本份,唔做傻事,有咩事都好,盡量大事化小,小事化無,踢出令人睇得開心,快樂而又緊張刺激既足球,咁樣就有資格被人尊稱為球王,因為足球本身做出黎都係要為左令大家踢得開心,也係地球既一種語言.見到d 球員成日抽水,打架既行為,簡直唔要得,能顧及他人既人,就係球王

而球王也都可以係代表果度地方既一個精神領袖,就好似佢就係果間球會,果間球會就係果個球員,任何人也都冇法取代,就好似修咸頓既拿鐵斯咁,呢個也都係球王既其中一個條件
一生一世支持多蒙特,Support u forever Borussia Dortmund
Originally posted by shaqkobe at 2005-6-30 02:55 PM:
但係比利超級貪錢。
之前有報導佢唔肯認佢的私生子:cool:

!!!!!!!

我其實都只是從電視的舊片段中看過二人的小量片段
不過我記得曾經從一些片段中聽過一些小小分析....唔知啱唔啱...
大家分享下....我記得大約的內容係....

<<< 比利及馬勒當拿都同樣被譽為球王級的球星
但比利在拿取世界杯時候的巴西隊
球星如雲...弟弟...蘇古迪斯(我唔係好記得其他既)等等.....
被譽為當時期世界最強的球隊之一....
亦有多球評家亦認為當時就算沒有比利...巴西亦可稱霸當時球壇

而馬勒當拿時代之阿根廷隊處於青黃不接期....
馬勒當拿加入之前之成績只屬一般....
當時經常是憑馬勒當拿一己之力令球隊獲得勝利....

如論腳法及入球能力....兩人不相百仲....
球品及人品比利比較優勝
但若論對球隊的重要性.....似乎馬勒當拿比較優勝

因比利於其中一屆有參與的世界杯賽事中....
於分組賽事中因被粗野犯規而斷腳..除下賽事不能參與....
但當時的巴西隊仍能奪取當屆世界杯>>>

以上係我大約記得看過的內容.....
不過其實真係好難分邊個係真正球王......^_^

以個人喜好黎講....我比較喜歡馬勒當拿....他實在令人又愛又狠
因我曾從電視片段看過他於對英格蘭賽事中一個扭六個(無記錯既話)
所以印象深刻.....
當然上帝之手我都記得 (實在係一大污點)

[ Last edited by tvben on 2005-7-1 at 11:21 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 大家覺得比利係球王定係馬勒當拿先係?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。