<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部2006](保存愛藏版)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by playbr2 at 2007-3-3 17:41:

你個富貴仔......新年收咁多$500 、$1000 蚊利是 >0<~~        
你咁唔醒目,o的錢其實是準備入利是封,派比我o地嫁

[ Last edited by 小小康 on 2007-3-3 at 05:53 PM ]
Originally posted by trista_cheong at 2007-3-3 09:49 AM:

我ge 波動指數持續下挫………  再創新低~
Originally posted by 小小康 at 2007-3-3 05:49 PM:

你咁唔醒目,o的錢其實是準備入利是封,比我o地嫁
真既  ^0^ ~~
Originally posted by SCM at 2007-3-3 05:46 PM:

佢綽號係童顏巨乳ma
女傭look

Originally posted by BOYDWAN at 2007-3-3 04:42 PM:

佢地得10倍啫,我個 level 或以...

哥哥~ 咪叫同業拆息??
Originally posted by trista_cheong at 2007-3-3 17:56:

哥哥~ 咪叫同業拆息??
香港銀行同業拆息(Hong Kong Interbank Offered Rate,或 HIBOR),指銀行在銀行同業市場提供期限由隔夜至1年不等的港元貸款的利率。

銀行雖為金融中介者,作用是拆入資金,然後用較高息率拆出,中間賺取息差。如果銀行的存款基數不多,特別是那些中小型銀行或外資銀行,如果需要資金,通常會在銀行同業市場拆入資金,而其間所付出的息率 -- 香港同業拆息,便是其資金的成本。

香港同業拆息的性質,等同美國聯邦基金利率(Federal Funds Rate),息率自由浮動,由市場需求力量決定,期限分為一個工作天(即隔夜)、一周、兩周、一個月、三個月、六個月等,由銀行按需要拆入不同時期息率的資金,上述各息率基本上隨期限增加而遞升。

對銀行而言,銀行同業拆息的波動影響很大,因銀行主要是賺取最優惠利率與銀行同業拆息間的差價。所以,若銀行同業拆息飆升,銀行賺取的差價將減少。假如銀行同業拆息接近(或高於)最優惠利率,銀行便傾向減少借出資金予客戶,以免得不償失。

處理按揭貸款,銀行普遍以最優惠利率加上若干點子的利息,貸款予客戶。遇有相熟企業或廠家,銀行的貸款利息或會以銀行同業拆息加上若干點子利息來計算。

銀行同業拆息及各項息口的上調,對股市一般有利淡影響。兩者走勢,基本上存在著反向關係,即息升、股落,息落、股升。究其原因,是百業均靠銀行貸款作投資,當息口飆升,各公司的利息支出壓力將上升,其經營成本也跟著上升,反之盈利方面則下降;另外,持現金者將傾向存款於銀行收息,賺取低風險的回報,減少股票投資。不過,若息口回落,則一切情況逆然。由此可見,息口的轉變對股市後市有相當影響。

參考資料:
香港投資者學會
Originally posted by BOYDWAN at 2007-3-3 02:40 PM:

妳隻八掛妹真係..........
跟得你太多啦…… 大皇~~~~~~~~~~~~~

今晚有人約去wet去唱k﹐但係又唔想飲醉酒俾人湊… 去唔去好呢……著咩好呢~
Originally posted by 小小康 at 2007-3-3 05:59 PM:

香港銀行同業拆息(Hong Kong Inte...
今日聽完一大堆滙豐中國﹑摩根房地產﹑安本亞太﹑富蘭克林互惠﹑惠價價值﹑美林新興﹑乜叉鄧普頓……

又有所謂猛人( who the hell is donald chan !?)話日本市場3~4月盤整乜乜乜…

好頭痛﹐我對投資真係一d 天份都冇~ 該煨!!!!!
Originally posted by trista_cheong at 2007-3-3 05:59 PM:

跟得你太多啦…… 大皇~~~~~~~~~~~~~

今晚有人約去wet去唱k﹐但係又唔想飲醉酒俾人湊… 去唔去好呢……著咩好呢~
.......預左俾人湊......重著衫   ~(=.=)~
Originally posted by playbr2 at 2007-3-3 17:41:

你個富貴仔......新年收咁多$500 、$1000 蚊利是 >0<~~        
我咁多年利是錢加埋咋~~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部2006](保存愛藏版)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。