<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » [求助]打算買D80,有甚麼要注意?
返回列表 回復 發帖

[求助]打算買D80,有甚麼要注意?

我打算買D80,我想問買時有甚麼要注意/ckeck?
我只知道
1.拍一張全白照和全黑照,check CCD和LCD(是否拍白紙和蓋上蓋子來拍)
2.check快門使用次數(我想問怎樣check?以及用過多少次以下合格?)
3.問店舖借鏡試對焦是否ok(是否LCD是看就可以?因為我之前用機仔有時會LCD上看清,但電腦上看有少許out focus)
4.試快門跟按拍攝制時是否同步(是否憑感覺覺得同步就ok?)
5.看機身有冇損傷
我想問還有沒有其他?

另外,買鏡頭(A-16)和外閃(SB800)時又有甚麼要注意/ckeck?
這個我完全不知道...

是否到萬成買就可以了?還是到豐澤/百老匯買比較好?

新手第一次買機/鏡/燈,望各大大教路
thx~
1. 全白得嫁啦
2. 冇得check
3. 最好一齊買埋
4. 冇得check
5. 一定啦

A16 [check有冇塵]/SB800 最好一齊買一set試

去城城的話去永成好d......
另你可check埋 星際頂樓 DC Wave...會平d, 信譽幾好...以後買什物有折
Originally posted by d228216 at 2007-5-14 08:16 PM:
1. 全白得嫁啦
2. 冇得check
3. 最...
鏡同燈要試乜?
我想問永成在哪的?(是否都是菜街萬成果頭)
Originally posted by hold_find at 2007-5-14 08:48 PM:

鏡同燈要試乜?
試有冇走焦同有塵....
菜街頭...銀龍格離
記得R禮物呀
Originally posted by toro at 2007-5-14 09:07 PM:
記得R禮物呀
甚麼R禮物?
Originally posted by hold_find at 2007-5-14 09:10 PM:

甚麼R禮物?
買機實有嘢送,我昨日陪人去買d40x送2g卡一張,風褸一件同相機袋一個,仲有支腳架
Originally posted by toro at 2007-5-14 09:21 PM:

買機實有嘢送,我昨日陪人去買d40x送2g卡一張,風褸一件同相機袋一個,仲有支腳架
卡(冇問幾大),相機袋,腳架,保護貼,鐳射話有代用電送,萬成話Canon有printer送(Nikon冇)
仲有咩可以叫佢送?
Originally posted by hold_find at 2007-5-14 20:48:

鏡同燈要試乜?
如果去永成,我鍾意去花園街果間,啲服務員友善啲,好樂意回答你o既問題
Originally posted by hold_find at 2007-5-14 09:28 PM:

卡(冇問幾大),相機袋,腳架,保護貼,鐳射話有代用電送,萬成話Canon有printer送(Nikon冇)
仲有咩可以叫佢送?
咁上下啦食人隻車咩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » [求助]打算買D80,有甚麼要注意?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。