<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 關於中國人死後一點覺得既事[+左]
返回列表 回復 發帖

關於中國人死後一點覺得既事[+左]

我媽係病死
有d唔知咩人計到我媽行天道 (唔知咩黎)
即係話我媽走左離開左
好啦
神位度擺我媽出黎啦  正常既事
個道屎係度玲玲玲
話我媽番黎嚕  (係有鬼既請問個個返左神位還有投胎做人嗎  咁你又話我媽行咩天道走左)
之後係將軍o買左個位放佢個骨灰
又係度話回來嚕  入去住睇好d
又搬嗎???到底3個地方去左邊先.....

所以 有時覺得呢d野有呃人成份
但係點都好  有無鬼呢樣野  有就最好阿媽返黎搵搵我
無既   唔駛有時嚇鬼

[ Last edited by 左輪仔 on 2005-7-17 at 04:53 PM ]
補一點
我曾經係我爺死後頭7果日
開始擺野比佢果時
突然超大風果日
7點到我耳仔唔知點解周圍既野聽唔清楚
就聽到勁清翠既玲玲玲聲 
唔知大家點睇
但係我媽果時用d白字cover個門口裝香果度
比d仆街洗地整爛左
真係仆佢個街
唔知我媽果日返唔返到黎
你好似遇到神棍喎,一共收咗你幾錢呀?

鬼係一定有的,但啱啱死49日內的叫靈魂,佛教叫中陰身.
49日內一定會投胎,投身入鬼道先叫鬼.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
果d係身後事一齊架
唔太識呢d野

即係我媽去左天道所以就唔係鬼投左胎?
農曆七月十四就到,去正式的佛堂佛廟幫你阿媽買(附薦)100至500都有,好平的.
你阿媽投身邊到都幫到佢,呢個佛教附薦的力量好大,不可思意.
我覺得神功幫助亡靈的力量也不及佛教的一半.是我親身經驗.
所以我聽到有人家人過身,我必推介用佛教儀式和附薦.
Originally posted by jerichochoi at 2005-7-12 03:07 PM:
果d係身後事一齊架
唔太識呢d野

即係我媽去左天道所以就唔係鬼投左胎?
天道係天人同一些神的居所,
如果係天道就唔會係鬼道,
你肯定你媽係天道?
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-12 15:10:
農曆七月十四就到,去正式的佛堂佛廟幫...
史兄你過檔呀?  哈哈......
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-7-12 06:04 PM:

史兄你過檔呀?  哈哈......
冇話過唔過檔既,我需不是佛教徒,
但我經歷過(正正宗宗)茅山神功的力量,
和基督教的力量,始終係佛力最強,教理亦最好.
所以我係擁護佛法的.
Ben兄你想唔想知嗰2個故事.

註:我並不是踩任何教派,我係講出真事,
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-13 03:10 PM:

Ben兄你想唔想知嗰2個故事....
史兄 我好有興趣想知, 可否post
謝謝 !
Originally posted by bobbywu at 2005-7-13 03:22 PM:

史兄 我好有興趣想知, 可否post
謝謝 !
o.k我而家寫出嚟,等等
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 關於中國人死後一點覺得既事[+左]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。