<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
相機裝備如下:
5dII + ef 24-105mm f/4L  
500d + ef 18-200mm f/3.5-5.6
(呢兩個都有袋)
鏡頭:
ef 28-300mm f/3.5-5.6L  
ef 16-35mm f/2.8L II
ef 24mm f/1.4L II
ef 400mm f/4 do
(跟盒打, 都唔知用途, 淨 ...
BOYDWAN 發表於 2010-1-10 11:19 PM

有兩支你唔會用嫁啦...28-300 / 400do 好重嫁...你行兩條街就會掉咗佢
你兩部機:
5dII + 16-35  用影吓风景
500d + 24-105 影人/街景/ 有閃燈唔夠光地方可用
咁多
你都係請個專人同你拎把喇

5dII + ef 24-105mm f/4L                        810g + 670g
500d + ef 18-200mm f/3.5-5.6              480g + 595g

ef 28-300mm f/3.5-5.6L                   ...
clkgtr 發表於 2010-1-10 23:24
重就唔覺好重, 不過未放埋一齊所以唔知.........
但係我拎得到喎, 我諗住每日出去嘅時侯物帶一部相機加多一枝鏡咯, 咁應該唔太重啩~
咁咪好囉~
又到另一層次
自由神 發表於 2010-1-10 23:24
進化添呀, 變鵪鶉呀~
唔係話一定要用既, 只不過用專用背囊拎得舒服d, 同保護到d 鏡頭啫
不過你唔用果d 既鏡頭可能放酒店唔攞出街既
clkgtr 發表於 2010-1-10 23:27
係呀, 我就係諗住咁~
係唔係除咗背囊, 第二d 袋無咁好保護嘅呢?
http://www.dcfever.com/shop/product.php?topcat=&pid=1840
呢個幾好喎! 邊度有得買呀? 我聽日要去買咖喇~
但係有無呢d 款裝得落4枝鏡嘅呢?
我係諗住渡蜜月四圍影先買咋, 返嚟後都應該無 ...
BOYDWAN 發表於 2010-1-10 11:29 PM
深水埗門市 [新]
電話:(852) 2361-2778
地址: 九龍深水埗桂林街 141A 高登電腦廣場(高登新翼)1 樓 48-51 號舖
旺角門市
電話:(852) 2781-1780
地址: 九龍旺角山東街 47-51 號星際城市三樓 326-329, 339-340 號
銅鑼灣門市
電話:(852) 2834-3112
地址: 銅鑼灣告士打道 311 號皇室堡 10 樓 1013 室
相機裝備如下:
5dII + ef 24-105mm f/4L  
500d + ef 18-200mm f/3.5-5.6
(呢兩個都有袋)
鏡頭:
ef 28-300mm f/3.5-5.6L  
ef 16-35mm f/2.8L II
ef 24mm f/1.4L II
ef 400mm f/4 do
(跟盒打, 都唔知用途, 淨 ...
BOYDWAN 發表於 2010-1-10 11:19 PM
其實for普通生活相, 你攞支ef 16-35mm f/2.8L II 都可以應付到80%-90%既相嫁(而且keep到質素)喇
如果嚮餐廳裡面, 支ef 24mm f/1.4L II 可以唔開閃燈都可以影到
而最方for 5DII 就係 ef 24-105mm f/4L而最方for 500D 就係efs 18-200mm f/3.5-5.6 , 影近又得遠又得, 不過質素冇咁好 (記住唔好插入 5DII, 呢支鏡唔啱5DII, 會整爛部5DII)
ef 28-300mm f/3.5-5.6L  我覺得就又大又重, 冇乜特別, 不過就影近又得好遠又得
而ef 400mm f/4 do 就用嚟影d 超遠既野囉

不過你好似差支flash 喎, 部5DII 冇built in flash 喎
進化添呀, 變鵪鶉呀~
BOYDWAN 發表於 2010-1-10 11:32 PM
睇黎差唔多要講再見啦喎,你倆口子一飛就去環遊世界,n個月先番黎Lu

有兩支你唔會用嫁啦...28-300 / 400do 好重嫁...你行兩條街就會掉咗佢
你兩部機:
5dII + 16-35  用影吓风景
500d + 24-105 影人/街景/ 有閃燈唔夠光地方可用 ...
d228216 發表於 2010-1-10 23:30
但係馬沙講佢問人話嗰兩枝影極光同布拉格d 景一流喎, 所以佢話用呢兩枝好喎............雖然我發覺裝完後鏡重重過機~
我係唔係一定要用p mode 咖?
重就唔覺好重, 不過未放埋一齊所以唔知.........
但係我拎得到喎, 我諗住每日出去嘅時侯物帶一部相機加多一枝鏡咯, 咁應該唔太重啩~
BOYDWAN 發表於 2010-1-10 11:32 PM
你又唔係影生態..200mm以上冇用嫁
深水埗門市  [新]
電話:(852) 2361-2778
地址: 九龍深水埗桂林街 141A 高登電腦廣場(高登新翼)1 樓 48-51 號舖
旺角門市
電話:(852) 2781-1780
地址: 九龍旺角山東街 47-51 號星際城市三樓 326-329, 339-3 ...
d228216 發表於 2010-1-10 23:36
thank you!!!
咁我聽日落旺角買lu, 順便帶個女人行吓女人街先~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。