<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
我上到既係我條女 ... 人地條仔半馬全港冠軍來架
迦樓羅女王 發表於 2011-1-26 23:27
半馬全港冠軍食d 咁嘅嘢!!!???  唔係咁悲壯吓話.........
129679# BOYDWAN 哥~有無方法去確定個籌碼係自己嫁?
129679# BOYDWAN  哥~有無方法去確定個籌碼係自己嫁?
自由神 發表於 2011-1-26 23:51
無論面對任何物事, 如果d 籌碼係你嘅話, 你唔會對自己同對人都講有信心, 而係會講"有把握".
"信心"只係表示堅定, 而唔係表示肯定.
"把握"就唔只表示堅定, 同樣亦表示肯定.
要真係衡量過同認知自己有幾多斤兩先會講"把握", 比"信心"謙厚同穩定得多.
所以每每只會聽到人講有幾成把握, 唔會講有幾成信心.
自信同自負兩者好容易混淆, 所以好多時侯當覺得好有信心, 可能係自己誤導緊自己.
反而如果你覺得把握越高, 就越能夠確定到實際狀況喇.
無論面對任何物事, 如果d 籌碼係你嘅話, 你唔會對自己同對人都講有信心, 而係會講"有把握".
"信心"只係表示堅定, 而唔係表示肯定.
"把握"就唔只表示堅定, 同樣亦表示肯定.
要真係衡量過同認知自己有幾多斤兩先會 ...
BOYDWAN 發表於 2011-1-27 12:05 AM
我諗我明
“把握”既人唔會心存僥倖,作出左實際評估
“信心”只係主觀既感覺
唔知講乜春
我諗錯左呀?
我諗我明
“把握”既人唔會心存僥倖,作出左實際評估
“信心”只係主觀既感覺
自由神 發表於 2011-1-27 00:11
終於都醒悟喇............
無論將來做人處世, 凡事一定要腳踏實地------咁先係真正企得住腳.
任何人或者自己嘅讚賞, 只會令你覺得飄飄然, 其實呢種感覺唔係好事, 只係令你雙腳離地.
男人嘅優勝劣敗, 其中一個關鍵就係呢點, 要切記呀.
係唔知你地講乜春
你梗係唔知講物春啦, 依家我地仲講緊冬吖嘛懵佬~
終於都醒悟喇............
無論將來做人處世, 凡事一定要腳踏實地------咁先係真正企得住腳.
任何人或者自己嘅讚賞, 只會令你覺得飄飄然, 其實呢種感覺唔係好事, 只係令你雙腳離地.
男人嘅優勝劣敗, 其中一 ...
BOYDWAN 發表於 2011-1-27 12:27 AM
唔該哥哥
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。