<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 戀愛版 Live Chat ~~ 得閒可以隨時入黎傾計!
返回列表 回復 發帖
Originally posted by trista_cheong at 2006-10-28 02:19:
其實呢度我就會有個疑問:
你點之你條路係點行? 如果唔知(冇人知將來係點)﹐又何謂"改"??
通常自己本身果一刻既諗既黎做坐標
Originally posted by guswan at 2006-10-28 02:17 AM:

人只係水族箱入面嘅魚?
我又唔係咁認為,
我希望人是可以入到個圈圈.

突破細胞壁......
無錯無錯...爺爺真係爺爺...
食鹽真係多過我地食米...
不過我會覺得人係有一個極限...肉體既極限
但係人有可為同不能為的事...
Originally posted by 左輪仔 at 2006-10-28 02:20 AM:

之前經歷過太多唔好既野,
真係覺得...
其實我覺得﹐ 呢d 係叫你ge"氣"﹐只有當你心feel right ﹐覺得一切盡在掌握之中﹐就叫"運氣"來臨。

但係呢一種信念ge改寫﹐我開始懷疑係上天註定。
Originally posted by kaing at 2006-10-28 02:20:
其實真係叫做準既占卜...都已經可以唔叫做占卜...
可以叫做推理...

其實我個人不太相信...占卜...3世書等等既說法...
可以咁講啦

玩下冇咩問題,不過叫我信哂就唔會喇
如果話命理...我覺得用肉體既規限...會比較岩...
但係我又覺得無可否定...人係有得去選擇...
Originally posted by trista_cheong at 2006-10-28 02:20:

就好似我觀魚缸入面d 魚﹐定係魚o係度觀看緊我﹐其實我先係觀者一樣?
究竟我係本體定受體? 冇人回答到。
睇嚟你都睇唔少determinism同莊子....
Originally posted by trista_cheong at 2006-10-28 02:24:

其實我覺得﹐ 呢d 係叫你ge&quo...
可以咁講啦,一個人如果面對太多估唔到既意外,就會對命運感到悲觀~
Originally posted by kaing at 2006-10-28 02:25:
如果話命理...我覺得用肉體既規限...會比較岩...
但係我又覺得無可否定...人係有得去選擇...
你點證明"人係有得去選擇"?
Originally posted by guswan at 2006-10-28 02:26:

你點證明"人係有得去選擇"?
生世既第一刻,你巳有權揀喊同唔喊
Originally posted by guswan at 2006-10-28 02:25 AM:

睇嚟你都睇唔少determinism同莊子....
還好la ﹐我研究哲學都研究o左d d 咁多 ~~ daddy我唔係俾o左我個blog網址你咩???

得閒上去睇o下~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 戀愛版 Live Chat ~~ 得閒可以隨時入黎傾計!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。