<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
討論在於每人觀點不同, 觀點有分大眾觀點及極端觀點.
原帖由 Lee3 於 2008-9-11 02:37 PM 發表:
1.或許我的中文不好,那麽請你為我解釋眼不見為事實和被強姦的關聯,還有爲什麽您的財務狀況會作爲恰當的比喻。你做的比喻我深深地抱着懷疑和鄙視的態度,雖然您的比喻不是直接將強姦和窮作直接的比較,不過,難道你對於“疑似強姦“和“外表風光, 其實銀包清乾一樣道理". 内外不一的比喻是這樣子打的?我想不是吧。疑似強姦,如果結果不是,那麽就是一場鬧劇而已?疑似強姦,如果是,那又怎樣?依我看比喻的打法是要兩樣事件都是在某程度有接觸,而不是由於某設定的結果而做比喻的。
你地都係由睇完一條片引起討論, 內容應相當真實(我冇睇過)..
你既反應明顯被條片內容感染, 正義感驅使主觀援助受害者, 所以出於維護, 你對別人用詞非常敏感.
我的比喻是當你看到一連串相關視覺/感覺/消息, 而它們是有相同指向性時, 很自然會作出結論.
我唔係話你錯, 因為我亦唔知內情, 我只係想提出多一個觀點方向.
2。警方已經拘捕了3名疑犯,難道這不就證明了至少有需要警方出動的罪行發生了。雖然說,出動到警方的案子可以是很簡單的下載bt大至槍殺某某人許,不過至少已經證明了原罪。
依個要警方作出起訴才算有足夠証據.
3。人衆過分早自己下定論的結果就是社會動亂。這一點,我是相信的。不過,強姦這一項是不可原諒的。無論是誰,我沒有提及名字。人衆也要給與“benefit of the doubt“,沒有證據,誰也不能做出objective的定論。
我冇objective, 因為我乜都唔知,
我沒有足夠的證據驅使我去相信或否認這案件是否強姦,我所反對的是閣下所用的詞句,略微有點輕視了事件的嚴重性。
這是你個人的價值觀, $$可能對你亳無重要, 但對我就係「生命攸關」我老母同屋企人要用梨開飯. 唔會用梨開頑笑.

喂喂喂, 做乜突然咁學術性咖?
我唔係乜衛道之士, 亦唔係乜女權份子, 我只知道女性受性侵犯固然好慘, 但如果只知其一不知其二就盲目覺得事件得一面就未免太武斷.
女性受傷害當然好慘, 當中真正受欺凌的女性實在大有人在, 但立心不良的人是否不存在? 如果有女性借呢種立場去做擋箭牌, 將自己要負嘅責任推得一乾二淨, 利用人嘅正義感去做武器借刀殺人咁又點?
尊重女性固然重要, 但理智對事先係更應該嘅做法; 男女平等由來已久, 但真的有公平嗎? 只以為自己為正義之師但倒頭來成為人利用工具, 可悲的就再不是女性, 是被利用的人了.
"受害人"當然要憐恤, 但何為真正的"受害人"? 我並唔覺得嗰位女仔抵死, 因為我唔知成件事真相下我唔會妄下定斷; 成件事我讚成男方有錯, 但當中所佔嘅百份比有幾多, 就的確有待商確.

至於該位唔認同嘅人, 我唔會話你嘅係廢話, 我只會講"道不同不相為謀", 你要抱你嘅觀點係你嘅事, 我只係將我見識過嘅嘢去表達.
正如我講:討論在於每人觀點不同, 觀點有分大眾觀點及極端觀點.

我地都喺屬於大眾觀點之內, 有分歧, 係正常, 亦未致於各走極端.
因為你唔係我, 每個人閱歷唔同, 睇法自然唔同. 冇話邊個啱哂.

我只希望受害人討回公道, 犯人受到制裁.
原帖由 BOYDWAN 於 2008-9-11 05:02 PM 發表:
...........
....我唔係乜衛道之士---絕對同意

....我只係將我見識過嘅嘢去表達.---多謝指導
原帖由 BOYDWAN 於 2008-9-11 05:02 PM 發表:
我唔係乜衛道之士, 亦唔係乜女權份子, 我只知道女性受性侵犯固然好慘, 但如果只知其一不知其二就盲目覺得事件得一面就未免太武斷.
女性受傷害當然好慘, 當中真正受欺凌的女性實在大有人 ...

我暫不知實情,但從片段看到,不太像強逼,看上去有點似一半自願一半強逼
夠鐘,是時候出去玩
原帖由 d228216 於 2008-9-11 05:18 PM 發表:
正如我講:討論在於每人觀點不同, 觀點有分大眾觀點及極端觀點.

我地都喺屬於大眾觀點之內, 有分歧, 係正常, 亦未致於各走極端.
因為你唔係我, 每個人閱歷唔同, 睇法自然唔同. 冇話邊個啱哂.

我只希望受害人討回公道 ...
尼句岩聽
原帖由 gn00987333 於 2008-9-11 05:28 PM 發表:

我暫不知實情,但從片段看到,不太像強逼,看上去有點似一半自願一半強逼
如果你係女主角, 我諗你會感到非常愉快
原帖由 d228216 於 2008-9-11 17:21 發表:

....我唔係乜衛道之士---絕對同意

....我只係將我見識過嘅嘢去表達.---多謝指導
本帖隱藏的內容需要積分高於 10000 才可瀏覽
原帖由 BOYDWAN 於 2008-9-11 07:12 PM 發表:

**** 本內容被作者隱藏 *****
boy爸
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。