<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 戀愛版 Live Chat ~~ 得閒可以隨時入黎傾計!
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kaing at 2006-10-28 12:52:

咁講其實命運...可唔可以叫做...所有人所有選擇而且形成既一個軌跡呢?
就是"共業",一切由業力而起.
Originally posted by guswan at 2006-10-28 12:31 PM:

not循環,我係睇成一條timeline,由開始的一點而有下一點.
如拋出一塊石,在它的軌跡.....
我都認同...同一時間只可以做出一個決定...
所以走既路只得一條...
而且因為可以睇歷史...所以可以在另一個時間作前人沒有選做的決定...呢?
如果係咁...其實人類一直在進行尋找選擇一條正確既決定?
但係如果用歷史既角度去睇沒有選擇權我又覺得好似偏左小小...
Originally posted by guswan at 2006-10-28 01:00 PM:

由於我嘅行業,我嘅生物鐘已經亂七八糟.
其實可唔可咁講...好多時都係因為前人既決定...
好似創立你既行業既前人...一直改良LEE 個制度既前人...
令至現在既你...如果要在這行業立足...就要選擇生物鐘已經亂七八糟?
Originally posted by kaing at 2006-10-28 13:04:

我都認同...同一時間只可以做出一...
沒所謂啦,我只係分享一下我信奉嘅學說,
而且我仍是初涉,想討論下JE,
又唔係要你同我一樣睇法.
Originally posted by kaing at 2006-10-28 13:07:

其實可唔可咁講...好多時都係因為...
BINGO!!
搵野食..
Originally posted by kaing at 2006-10-28 01:07 PM:

其實可唔可咁講...好多時都係因為...
我開始明白軌跡...即係所說既命運...
其實都只是因為生存係LEE 個有所規限既空間所以先有大家所講既預定軌跡...
因為有所規限,所以才有因...才有果...
不過也可以講...有所規限是一個果...
不過我地沒有在LEE 個之前既歷史...
所以亦沒有答案...可唔可咁講呢...

[ Last edited by kaing on 2006-10-28 at 01:20 PM ]
Originally posted by kaing at 2006-10-28 13:18:

我開始明白軌跡...即係所說既命運...
不過我地沒有在LEE 個之前既歷史...
所以亦沒有答案...可唔可咁講呢...
<-----SRY唔明
因為人類型既肉身規限...所以有因所以有果...
但係肉身規限都可以說成一個果...
因為之前一個因...而引至人要有肉身既規限...
但係人類沒有在LEE 個之前既歷史...
因為唔係物質空間所能記載...
可唔可咁講
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 戀愛版 Live Chat ~~ 得閒可以隨時入黎傾計!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。