<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 戀愛版 Live Chat ~~ 得閒可以隨時入黎傾計!
返回列表 回復 發帖
因為其實一路講既...都只是因為肉體既需要...
而且引起很多既因果...也因而有預定既軌跡...
也因為人類型有肉體既規限...因而有想打破肉體既規限既果?
睇來LEE D 學說真係好厲害....我都係因為昨日討論先開始去認真諗...
我一直都沒有去思考LEE D 層面既課題...
可能因為我本身信仰係基督教...
哈哈,開以有心得了,厲害.
由某個40億年前火山爆發引動某個蛋白質向單世胞進化......

[ Last edited by guswan on 2006-10-28 at 01:44 PM ]
即是由那"循去的一"開始,萬物由靜轉動開始...
Originally posted by kaing at 2006-10-28 13:37:
睇來LEE D 學說真係好厲害....我都係因為昨日討論先開始去認真諗...
我一直都沒有去思考LEE D 層面既課題...
糟了,我不是做了魔鬼?
Originally posted by kaing at 2006-10-28 01:37 PM:

same to u!

[ Last edited by ian2910 on 2006-10-28 at 02:46 PM ]
Originally posted by kaing at 2006-10-28 01:04 PM:

其實人類一直在進行尋找選擇一條正確既決定?
但係如果用歷史既角度去睇沒有選擇權我又覺得好似偏左小小...
其實何謂正確的決定? 說穿了每個人都只循自己的意欲行事.
其實歷史決定論只是眾多思想之一.
我相信所有野都係整定ge,

大數裡面ge軌跡/結局,唔一定係叫我地去默默承受

因為人有扭轉既定命運ge意志,祇不過我地因為呢d試圖扭轉命運ge行為

結果反而會令我地更貼近大數裡面所講ge軌跡/結局.......

so做又36,唔做又36...........祇不過.......係咪有d野安排左我地做/唔做野去達致大數裡面ge結局?

(希望有人明............)

[ Last edited by ian2910 on 2006-10-28 at 02:46 PM ]
舉個好多人知ge舊例子:

郵輪鐵達尼號撞冰山沉沒,right?

個故仔係有個人知道呢個結局,於是佢係意外未發生之前去警告個船長........

個船長真係信,於是下令改變航道.........

and then,隻船因為航道ge改變,真係撞左............

風水師呢家野我覺得就似個報訊人,而船長就係自己,隻船沿住軌跡而行(event 新 or 舊),個軌跡就係所謂ge大數,撞船ge結局無論船長原本係點選擇,都係一樣........
Originally posted by ian2910 at 2006-10-28 14:56:
舉個好多人知ge舊例子:

郵輪鐵達...
近了
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 戀愛版 Live Chat ~~ 得閒可以隨時入黎傾計!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。