<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by audurey at 2006-11-1 09:16 PM:/ U4 g* Y! a- s5 a! H1 M
9 o5 b0 F' _3 R, W- ?. B; U

# x9 @' h8 P; n講到似層層,可惜你事前冇做資料...
, G9 S/ e3 E) a3 t2 W
3 b% P* ^. s5 y9 j9 j( K
1 C5 w9 T+ f( b/ @唔理薑ge原產係印度定係東南亞,又或者果時有無貿易呢個名詞。  v6 b$ B8 l  C

* n9 T6 {2 f7 b* v但係唔表示古埃及塊地無薑生出黎架嘛,熱帶地區就種到薑架啦!
8 u" G7 t. n3 u5 e4 c' v: @; J' L5 t# _7 T. l2 l' A
點解明知係假你都會覺得似層層呢....
9 U- ?& N8 l, i. y6 R7 v4 E3 }# |+ i! m: U2 _% G+ \/ A
嘿嘿~~~因為真係有古藉記載古埃及人識得用薑黎做食療架嘛
Originally posted by wind69 at 2006-11-1 11:18 PM:
  }8 Y" x5 D8 w/ N8 x8 x
. N' I; O7 n- e) K& N& p1 K/ _
( h. u* L! \5 Q, i- l4 j* F  I  a8 {7 [8 D
唔理薑ge原產係印度定係東南亞...
* i6 `& _( w% U
, `$ h3 v9 L  d& ^- y! e5 H/ r等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀你聽,你又估下我講真定講假:
( p7 I; h5 t9 W) {( y/ Y4 ?8 _5 j  b) A! Q% `( f7 m0 O
香港六十年代以前由於未有氧氣魚池,所以當時大家去酒家食嘅多數係雪藏魚,為咗增加雪藏魚嘅鮮味,蒸魚嘅時候會加上肉絲、冬菇絲和火腿等配料,蒸熟之後仲要淋個用味精煮嘅玻璃芡。3 C2 y* j+ J) g' i

0 |8 s3 V# X# v後來有咗氧氣魚池,大家可以食到新鮮魚,由於新鮮魚本身已經有鮮味,簡簡單單清蒸已經OK。於是以前嗰種蒸魚方法就叫做古法。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 00:36:
- z% m" S+ v$ b- X5 y
6 c8 n8 o0 I6 ]5 }
& q  _5 i4 o4 ]等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀...
; d0 P+ w& |* d& v! x. H7 I
1 j+ O9 C8 k' Y2 e2 n3 }4 B
鏞記太子講嘅?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 12:46 AM:7 S2 k; G4 f/ b* t' g
+ \! G; P* P+ }( T. ]) S
5 `' M- i9 ^1 _, n% ~8 I- e
鏞記太子講嘅?
  |- }5 s. s5 h' f$ s: J
; r) D' N  u9 }
甘老闆有冇講過我唔知。  i1 p- ~0 r; P  A
+ k0 [+ r9 C: H+ \4 k
上面嘅資料係嚟自已故嘅著名食家陳非先生(陳非《天下美味談》);而且江太史後人江獻珠女士曾經比較過六十年代前後嘅食譜,亦都有相同發現(江獻珠《珠璣小館》)。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 02:21:% l" l5 c- X' ^' p2 m; s8 ^; |
  j8 c6 Q- n4 \/ e; ]* l

1 n+ F2 A9 i, _* Y6 X: Y/ h" y$ O甘老闆有冇講過我唔知。
1 Q/ @. C* I8 i+ c. w
, `( v7 h, v% f, T% v上面...
/ T0 A' s. A$ Q1 m我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:( L1 ?, Z  z/ G$ ?/ R+ \$ z

" P3 N0 z- W* _4 l( D, Q我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
7 N( z- q  q4 O# j) F

9 D; t$ x0 f7 z4 [. c大吉利是!快啲 舌累 口水講過。' Z# e; v$ q- ~0 ]$ [6 @
古人係指已經香咗o架。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 09:06:
) w+ i# }2 P" Y# L! c+ v3 x1 B
1 z7 D$ t$ ]5 B: O( x! Z- x# h* f' C  f
大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
2 {4 `, ^( a6 r1 ?# |% ]5 {" W古人係指已經香咗o架。
# I8 b$ y2 `2 k# w* R你已經找到答案,即是死人的㷛湯的方法。
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:: D7 t) h( \. J  i+ J5 t5 {6 m

7 z0 S2 n0 \. b( @我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
. I: c7 _' U) @0 F" Y3 L- i
9 o0 v1 M7 l  F; R唔好d咁的笑黎講
Originally posted by BeachBoy at 2006-11-2 19:25:2 l- r' M( ?5 l; `; O# e

0 m* I' _# B7 y9 z# @, Z
  t& W1 _: @: B( h. C唔好d咁的笑黎講
& y  x; v3 V3 S% Q0 C, Z, @2 W6 q3 z
過時過節,好多朋友都會避我。' R% @; C+ B  V2 I) K: u! W3 ~
作為决定論者,我吾信會講下就會成真。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。