<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 10:43:
% g0 `& ^$ E  i小弟今年中三,就快就要選科,我發覺phy...
& e3 `2 e; o% k; R
理科係有前途,但都要讀得好先得架* L% B- f$ y* g
你估醫生好容易做架,他們d英文要好好先得架
EF小人物

Originally posted by wer at 2007-10-28 13:08:0 T0 ^$ ]3 L4 v/ h
3 v* B9 R: O2 `# ^
理科係有前途,但都要讀得好先得架" J' C& x/ b5 A2 V
你估醫生好容易做架,他們d英文要好好先得架
1 B2 h8 W4 B3 |; e7 b) }# e: y% m% S1 u2 I: X4 W) j" p8 W. T
咁讀理科又唔一定要做醫生既......
! e4 c. l. ?% s+ m5 k, V反正我英文都認真一般......
" J- U3 V8 r" b如果數學成績突出,有咩野職業較為適合去做?( ?' i( B6 u2 M
Originally posted by 65739684 at 2007-10-28 11:46:% T) ?0 N! `# G) [! f2 `4 V7 ~3 u
自修附加數   我覺得你會好辛苦囉~~  附加數 其實有好多時自己看都會有好多5明~~
% k; ~0 D2 A4 i6 G4 i" N( \) }4 S" _7 P  T  A
我覺得 興趣 為先~~
- Z6 O0 f2 I& D$ `3 A$ o: W
. K; A3 e1 O8 I7 C, ~你讀過附加數?
; L  d+ X. L* b; h, p' k2 k4 t我就諗,我本身數學既成績都唔錯,就算出去參加一年一度既培正數學邀請賽,跟各校同級的學生競爭,也能獲獎。如果唔讀理科,失去左學習附加數既機會,是否可惜?所以我打算如果唔讀理科,就自修附加數。即使沒有上課的機會,也可以透過自己的努力來學習,必要時還可以補習,未嘗不可。
4 T" t+ f, H5 m: `4 e6 g! L+ o) j
6 _) W) Y1 f- {/ @% I) o! l: a[ Last edited by 155220 on 2007-10-28 at 01:54 PM ]
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 10:43 AM:. Q6 c# ~# ]/ `, C. W
小弟今年中三,就快就要選科,我發覺phy...
( w& y; v" B8 u* c& x  Y  C% D( }9 M
想話你知...# K% Z" u5 @2 H- d0 r0 z7 n5 _, W( l
唔好以為讀文科冇前途...% s. ]/ s+ k4 m
有冇前途係睇你自己能力..
. y: v8 u+ p( [- g, l唔係因為你讀咩科
& G9 X5 H8 M8 D. I3 }0 R大把高層人士都係讀文科出身
. v  i- b. |  ~3 N6 m$ u( `8 g2 |: ^+ ~9 O* [" W  I
至於你話自修科- P; B! g% d# V4 |+ n7 k* H' N
econ我讀過
' I' X: t" @9 P. F2 z: H) Q覺得可以1 X7 k+ Q# {0 i! a
不過最好有個老師係幫下你. J$ w& C  c$ P7 i" i2 w, ?
雖然ce econ好易5 `5 f2 N+ e3 S: T4 P" |# c
但有時d野諗唔明係要人點一點
5 C* a: M$ T( H% Y0 O$ k. |- `# q) W& f; k. ~
btw...$ |; S# t# _9 [
自修好考你定力...( S4 h  w3 t; x% O& a8 v
要好好諗清楚..
* g" g, x! ~1 P! x  W$ ^唔好高估自己ge能力...
1 z5 x7 f* r5 s, z" X
" l/ Y) @7 n$ N3 s$ ~  ~, U2 w, M/ r/ k
仲有..如果你中意數學...
8 ?/ \+ u; f' V  y: c2 m1 p7 @直接d去做研究or教書.." f( _! k+ u' q- g

, i: T6 j. d2 R  l[ Last edited by 愛新覺羅 on 2007-10-28 at 01:59 PM ]
Originally posted by R-Star at 2007-10-28 11:30:
+ K" E6 `- `4 @: r  w/ ^我o個時都同你差唔同, 除左數學好d之...
. q; H* p7 Y4 A; F3 d  L2 w5 p
0 z+ h7 H, P' p( E; T5 s/ K
你讀經濟覺得困難大嗎?我本身讀英文中學,所以咩野科都要用英文學同埋考,以你所知,如果用英文考經濟,本身英文水平一般會否有很大的影響?
; j8 C- E: w" b8 X如果讀文科,升大學有咩野學系可以選擇?第時出來有咩野工作適合?
這裡有個不讀書的白痴走進來了1 z* |7 ^! q1 ?: y
這個白痴,除數學好外,一無事處
0 r& u- v! q/ ?( q7 y  a# u但為了讀數,決心讀理科
7 Q) f- v+ ~, P& \- ?" y& e; x當然,phy,chem,bio年年都係0岩0岩合格,之後還好順利畢業了% X6 I' m0 O- m8 i' @# ]3 X
上大學後,這個白痴正在讀econ$ ~+ O) W" Z9 }
由一個初學者去讀,係辛苦一點,但成績還好在合格之上
" M" `, R  D1 l* X# v$ Y現在快完成第一段了,所以,如果真的揀了理科,將來再讀econ應該也不算太難(第一年的)
; ~# i% m$ P4 `  \4 \3 L# c! g而且,讀phy,chem時可以厄自己,「全部都係數學黎ga,照計啦」
8 ~% f- `" L5 F- l9 z5 @2 U) `& L, I% O就是這樣,這個白痴順利的畢業了
' w# {6 L2 G/ ~& F我當然不是hard sell理科,文科的地理我倒覺得滿有趣的,不過自己學不懂而矣
9 ]; `5 C. g3 }% Uecon現在讀起來也不錯,當年也是因為怕歷史而揀理科...
% V' Q1 d: G5 s6 \( V/ N
# E3 @% E7 \: R" z7 n* Y啊~對了,提醒一句: s2 v, Q' ]2 r* P) q# j
別以為讀理科就不用背書,phy chem bio都好多野背,不過唔係一句句死板板的句子而矣
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 13:49:
" l! P# Q6 d& U6 a. p8 w6 R: Q( `8 o0 J& f( _$ U% ~

% c. Q  m& a7 A) D! D# `" R2 x8 `咁讀理科又唔一定要做醫生既........
& K  o0 n% l9 M
雖然我maths差,但我做過類似題目,是好難架,1 x( n4 ?0 {9 R! W$ j1 C
另外,自修的學生都常都好勁,如果你唔得就唔好胡來
EF小人物

Originally posted by 愛新覺羅 at 2007-10-28 13:57:
5 h& J- E0 @/ a6 B9 C2 v% Y. I$ e$ R4 u! ]" M
想話你知...( h& S3 k# d7 ~. X! z/ T
唔好以為讀文科冇前途...
) t6 l/ u' `' S7 ?+ v, P7 A' X' O. Q( }
econ一開始係好淺,但去到最尾就會好難
EF小人物

Originally posted by sakura310 at 2007-10-28 14:14:
8 e1 i! y0 [# W6 F這裡有個不讀書的白痴走進來了
) u3 K0 K# i! ^( z$ t& j這個...
. C0 q3 W% }5 T4 U8 o
英文仲多野背
EF小人物

Originally posted by wer at 2007-10-28 15:13:
+ I1 f2 G) x3 e; P
6 Q1 \; p: u8 i. _雖然我maths差,但我做過類似題目,是好難架,) I7 x+ {3 K2 w" c7 Z0 O/ `
另外,自修的學生都常都好勁,如果你唔得就唔好胡來
4 M; r) V5 v( F: q5 j, k" L% h( l. Q/ A: S2 }% P1 ?
我就係見自己數學有番咁上下先打算自修附加數的......
Originally posted by sakura310 at 2007-10-28 14:14:
0 t* y% C2 _2 t這裡有個不讀書的白痴走進來了
4 ~) R* X9 W! D& @  S$ d) W這個...
! U1 p0 h6 @, w, v2 F+ W1 y8 X5 B3 h  g  U" t% l6 ]) f
讀左2年science,我都知嫁喇,讀science最煩就係要背好多專有名詞,甚至比歷史的還要難......
. _5 D7 Y  ~& e+ O我最怕就係選左理科,但phy,chem,bio讀得差姐。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。