<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗
; _8 N4 x" ?6 ~. T/ r% g4 J: |我住十幾樓既
/ b; W) v' N& O4 g附近都無咩樹& i; ?% P8 @4 D
不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾
2 L* Z! n2 ]5 e# x, |4 R6 q依附左o係我個廚櫃度 ) y% N1 ~, e- Z, N4 P* D, l! A
' W+ H/ r$ t( j: E$ ]" R+ [- i$ E
佢好靚........好大# l/ ^: M  a/ k5 a
我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野  Z& F* w% _! J# J1 s; _; a8 I# P6 D
真係好難留佢全屍
, ~' I2 {1 q4 {( b4 I8 j點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif* i% p& q0 q  O! D  ?
要搞死咁大隻既野' c( Z7 {  j- s% F) \4 x: B
真係好難留佢全屍
6 R4 F+ x3 W6 j- U' M' m點都會甩d野出黎
$ |% l2 p/ N7 K  e6 M) H$ |做咩搞死佢? & q& t7 A% b! u5 A: {
細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
3 l. R  c( r, N$ t; g. [! f: A9 d
做咩搞死佢?
- u% N0 \, k' H" E( Y( Q細細力托住佢對翼放佢走啦
8 C- z( v8 p  x" n; F. d6 G咁大隻好驚嫁
2 S0 C& M5 Y( y% \8 g緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
. ]& @. b' v  z4 H5 ^; @& R6 x; j2 x4 K6 X% I1 |$ G
有興趣可看看翁美玲既天師執位
% e" ]+ n( v5 G" ], d9 Z3 C
, }4 Y" M$ U+ f) L2 x, X6 r8 G' X[ 本帖最後由 littlepig 於 2008-7-17 01:29 AM 編輯 ]
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表 $ B! u; ^5 L' T

# R* p! B8 C+ m$ D. n( K) T樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓
1 X7 k+ ~5 |* a( `- E5 [至少 六吋 大的 7 }. J% Y& N* p6 @
其實大家有無諗過 9 j- X! J) W4 k
點解 細飛娥會入屋   Y# A6 i/ }$ }9 c* A
但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
6 d1 h* G6 z5 [$ k2 U

3 j2 R0 x3 j6 @6 Q" }7 ^
' U! k" ?* @! Z  N( v3 A
! x7 z& E0 T( [5 ~7 {
# f6 d( k. j8 Z1 m3 b* Q咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!
7 N8 |7 Y/ K/ N# C) t, g飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦
& ]) \, v5 x6 E% K+ {1 R1 ]0 n呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  {$ K- {7 y5 i4 S+ G. K4 l+ Z從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
4 x7 A" @- f4 ?& n5 e1 Z0 F! i0 c' Y8 {( q) ]4 M2 J  @, Z; h) G! y
有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
8 P$ n* n$ X. g9 w" o. V* Z* Y7 X% E( E3 z5 Z. W
咦......你唔好話wor...
( D$ a" c6 ?8 }) \
- i, m. z- a( E" V& a! G我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖
- Y( O# N$ C2 P/ {. g' q
. w& @( i0 p: P! N# n# M平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d
: R# l! g) V4 c, {+ B0 T
5 S, Y1 F3 C1 f8 k但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,! _% l( r$ {% f3 q

/ P# l1 f  e+ ]1 c3 T1 Z; j就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor
3 l" n1 j2 ?1 S' z* H& E3 |  [/ }- Q& y1 f& J# I
你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。