<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假
返回列表 回復 發帖
原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif& p3 ]( b. P6 n, Z9 e! S: A
確診病例-----一單
3 _8 h8 L2 h3 n1 w0 G! C病人-----------旅客4 ]" c* O  ?6 T1 k$ G. V$ L# L

/ h2 x$ s9 X$ i( x
0 G' e, q5 p9 Z; I6 T與香港學生及家長有甚麼關係
/ ]( T5 {7 A7 l( q. Q3 x& l' O$ K* I, G
; x7 k* r0 N. Z- p$ |; Q

' Y6 z  F, ^. i  {/ I唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
/ u6 u# g: N1 @8 u+ a' q) `

, V! T# H+ D0 R9 j( E5 o% h2 Q# `; m; x1 v8 `' n* T
其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
我唔想放假..一放又煩...+ c3 t* s$ ]3 C$ c. t
又唔係冇藥醫....
話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重
, K) R' _/ y6 s' B1 K: `1 E政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路
0 E2 k5 z; M+ Y# `, e: m何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區
# c+ Y. @" a2 K& u5 h) r5 u7 f/ I若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government9 [* [9 l3 r$ f

( W8 }* K2 x$ D* f$ A[ 本帖最後由 BBNN 於 2009-5-2 04:39 PM 編輯 ]
原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif* P& s# r' B/ X- q8 `
我唔想放假..一放又煩...: R8 i, Y9 g6 {
又唔係冇藥醫....
9 @3 Z3 L5 }9 e  ~  w
; u# p8 }$ A& @7 Q1 _
開始冇得醫......# m; F$ ]) K1 _9 R
有病人對特敏幅出現抗藥性
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??, M2 b; `1 r0 O6 }2 a7 D
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) Q1 ^2 T. o+ ^! `& L

. ~. y. b- B3 N: B3 {+ ]: f
/ _8 w' b2 s. `; n" u* d4 E開始冇得醫......+ E' j3 J; _5 ~  d8 A( u4 m
有病人對特敏幅出現抗藥性
- z. |& `! U- n" m: n( v9 H5 |" y6 f9 N7 `
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
% z0 |3 Y$ J' p' ?6 c) L; ^3 c8 w! R" q; e. o. w

' P. y% W3 b  x! z/ {正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
) x( w8 Q9 Y9 B  W" U咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
唉.對我中四學生黎講.
3 W& ^# B) L9 `0 s要停課就要暑假補課.
/ [: r: t5 Z8 j" I# i! K6 c最好唔補課就至好
原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( m" z! f0 p9 @1 A1 P" o
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??
4 Z, M: h4 Q: F2 O$ @" \' ^其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
2 \4 f5 W, f$ C( F  B
2 `9 K9 L4 P6 j
幾個角度睇
% ?# i$ s/ e4 c" L8 b+ W; _  p6 C' B: T
1)學生
. X. w* S* [7 _9 |放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染
* \4 f6 K6 B0 m  ]- A0 X2)老師, x) U8 F& _' }1 \. O0 J. M0 @1 U
學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生
! g  X" _! f3 z" |, J3 Z& O3)家長
- M3 f* B, W' |怕細老返學野晒d病回家' T7 v! e) Z9 \3 j
4)高官
+ Q) _# _4 C" e% [唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟4 Y6 |0 J6 w% [- I* |6 T' _$ R
& A  m0 O: E- c# W4 l4 N- b
其實停課唔代表唔會傳染
4 V: m& Q9 M& P7 E% X只係減少一個傳播途徑/ l% c! [& O2 _) ]2 H: S9 }
如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企. z  A6 w* z, ?- K1 D. n
橫掂要宣佈停課幾時都得
8 J' y* r2 ~6 p) E3 k/ Q  J睇定d先
7 {1 H$ Y+ U0 q2 N8 C  T8 j如果再多d確診再決定
原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" s& ?+ `3 Q. Q3 K
+ V$ ~9 Y" G- x0 [) R
當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?+ p- K/ V$ p" x3 P- h- u
你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
. k, u2 {" ]5 o- X, L0 f1 U
覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。