<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 足球上越位的問題
返回列表 回復 發帖
你咁講法,如守門員睇住交波個球員,只要佢一出波,企後一步,你講既所有人都越位啦!吾駛後衛咁辛苦添!

重有如果吾係咁,單刀既球員,就算以後單刀,佢都只能焗扭過守門員,自己一定要射。不能再交波啦。咁你又點解釋?
nil
Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 02:13 AM:
你咁講法,如守門員睇住交波個球員,...
你咁講又有問題啦
單刀可以交波架
不過唔可以交比前面姐
如守門員睇住交波個球員出波離開腳先走就太遲啦
補多點
咁企係底線後面
個龍門都無可能行得過條底線
其實真正越位係只計最後一個防守球員(不包括守門員)

[ Last edited by donald15 on 2005-6-5 at 02:23 AM ]
邊個話俾你聽單刀之後吾可以再向前交波呀。
我以前都以為係既。不過以經係好多年前已經知道--吾係
何況這種鏡頭每週都見到吾少啦!

另外你無睇我上面講緊,可能會收例嗎。當然吾係你講個種例!
我點解要開這主題,就係因為我知好多人都吾明越位!

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-5 at 02:30 AM ]
nil
Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 02:25 AM:
邊個話俾你聽單刀之後吾可以再向前交波呀。
我以前都以為係既。不過以經係好多年前已經知道--吾係
你又試下去踢比賽咁樣交睇下吹唔吹你-.-
係歐國盃我記得瑞典有球波,好似係伊巴單刀之後橫傳比拿臣入波,當時係對保加利亞既~~~單刀橫傳入波是可以的,但要睇傳後還是傳前,不過如果傳比前面既球員,而前面既球員係後上咁當時唔越位啦~
摺吧啦
Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 01:25 AM:
越位:
位置,一定要由〔最後兩個〕防守球員夾著的距離為線。
越位.....係咁解架咩????

應該係當隊友傅球向前時,迎接傅球的一員前面必須要有多於一名對方球員,否則就是越位.
Originally posted by 事但 at 2005-6-6 01:39 PM:

越位.....係咁解架咩????

應該係當隊友傅球向前時,迎接傅球的一員前面必須要有多於一名對方球員,否則就是越位.
最普通兼最經常見到的越位就是這種,但金魚佬兄佢講果隻我就覺得怪怪地~
但如果單刀球員給守門員阻慢了,而守方有一個球員〔不能兩個,否則說不清〕去到龍門口護空門時,這時又已經有兩個防守球夾著的距離為線,如果單刀球員再將球傳向這兩個防守球員之間的隊友,又是越位。
不過最近足協好像要收例,就是最後的兩個防守球員,〔必須最後一人為守門員〕,就無機會有這情況發生就這種情況。
摺吧啦
球例上,越位只得一種.
Originally posted by 事但 at 2005-6-6 01:52 PM:
球例上,越位只得一種.
邊種???你講果種???
摺吧啦
如果你可以搵到第二種有關越位o既球例,
我都想知.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 足球上越位的問題

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。