<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 其實想問呢度d高人有關墮胎~
返回列表 回復 發帖
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-14 02:20 AM:

惡業的果報不但在人世間要受報,人世受的只是花報。 死後還要下地獄受依報!這才是最苦!
我知道呀!所以我一定唔會做呢家嘢,唉~~~~!萬惡,以淫為首!
有睇到既兄弟們,切記不墮胎,幾辛苦都生佢出嚟,好又好,懷又好,
比個機會佢好好哋做人啦!唔好懶經濟問題先,兒孫自有兒孫福.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
我好同意ben兄,史兄你地講法
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-14 02:36 AM:
我好同意ben兄,史兄你地講法
善哉,可見你善根非淺,阿彌陀佛
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-14 02:39:
善哉,可見你善根非淺,阿彌陀佛
我中存正氣嘛
並實都唔係乜野大黑,只是成日都有d不如意事響身邊發生,
之前個女朋友響房入面墮,我邊見到係乜色
其實真係要自己受反,我都冇計.....
因為係自己作既業....
Originally posted by sambb at 2005-6-13 11:02 PM:
自從年前,層與第一個女朋友墮胎, 一直運濟至今,
真想問可不可以化解...?
運滯是應該的,況且運滯並不是一定來自墮胎的惡果;你這種人只懂將甚麼事皆放眼因果論。

現在才說傷了你女友的身,我話直情為你女友增加不必要的心理陰影,你只懂說運滯,但有否想到女友的感受。

你做人做事冇計劃,簡直是個自私的人,只懂將一己短暫的快樂建築於別人長期痛苦上,在這裡POST的內容並不是出於你的反思,只是再次尋找別人附和你,繼續尋找自私的逃逸路線。

如何化解?..已發生的事等於已發生,在你兩個人的深層心底將永遠存著不能磨滅的記錄,你繼續以此心態做人只會令你覺得越來越運滯。

請記著〔因〕〔果〕的關係吧,是有因才有果,不要本末倒置....阿門!

[ Last edited by eraser on 2005-6-14 at 12:10 PM ]
Originally posted by sambb at 2005-6-14 10:36 AM:
並實都唔係乜野大黑,只是成日都有d不...
你同意女朋友並陪同她一齊去墮胎,罪就兩個一樣。  老實講,如果你覺得黑過墨汁就反而好D,因為你會驚覺自己做事有問題,現眼報現前。  

但好似你講法,證明你前生積下來的褔報未完,只令你諸多不如意,又未足以令你正視問題,咁先係最麻煩的一類。
本來佛教說業報現前才修褔想改變現實是十分難,例如:你己折斷手臂,想生番出來是無乜可能。  所以佛教說,要修褔想把未起作用現行的惡業壓制著,就容易得多。

但呢個世界的眾生就是咁,仲未水淹眼眉都唔識死!  好多時都要褔報用完先知道要補救,往往已經太遲!  
不過佢地做總好過唔做,因為我講過,現世受的報應只你係花報,只係飯前菜,跟住死後受的地獄報先係正餐!
總之,你問又問過,我答又答完,信不信就由得你,作為佛子的責任已完。
不過最後還是提醒你,你現在業報未現前不要沾沾自喜以為無事。 因為你的作的事一定有報應,我以佛弟子果暉之名作誓。 只是你以往的褔業未享完而已!  但你點知自己幾時用完?  你話俾我知?仲有你唔好以為話你平時有買旗、捐錢等善事。  應該有福!  但我話俾你知,你買旗、捐錢當然有福,但呢D善業要積累幾多世先足以救到你唔駛下地獄、及現世唔駛時運低?
仲有,如果你有睇開我發的文章,應該知道我一向都唔會教人唔好用其他宗教的方法幫自己。  但只限於一般鬼祟或未犯下大罪之人。  所以你今次例外,因為你已犯下殺人大罪。  上帝都幫你唔到,佢都唔可以改變業力之報。  只有佛、菩薩之褔,三寶的加持才可以短期內快速的增加你的福。  做唔做,信唔信就由得你啦
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by eraser at 2005-6-14 11:46 AM:
運滯是應該的,況且運滯並不是一定來自墮胎的惡果;你這種人只懂將甚麼事皆放眼恩果論。
.......請記著〔恩〕〔果〕的關係吧,是有恩才有果,不要本末倒置....阿門!
大部份同意,不過運滯就肯定同佢墮胎有關!  就算你完上帝都唔會給好運一個墮胎殺人的人呱?!

仲有〔恩〕〔果〕應為---因果。  有好大分別。
佛聯會
菩薩畏因;凡夫畏果

眾生只懂得怕自己做錯事之後要面對的惡果,這是無智慧的凡夫的所為。
菩薩,學佛的人有智慧,他們會怕做錯事,所以不種惡因,這是菩薩聖人的所為。

但怕自己做錯事之後要面對的惡果都總比連自己做錯事都唔知,仲沾沾自喜以為無乜事的人。 這種人就連佛菩薩都無法救度。  因為佛都有三不能,其中就不能救度無緣之人。 即不信佛之人。
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-14 12:00 PM:
菩薩畏因;凡夫...
完全認同...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 其實想問呢度d高人有關墮胎~

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。