<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 今晚遇到的一個個案
返回列表 回復 發帖
Originally posted by eraser at 2005-7-8 11:13 AM:

小弟愚昧,但犯殺戒重要還是救...
如果:
個女人曾經呃過人錢,亂嗡24,又話神,又話鬼,
人地D神,鬼或先人唔中意,整返佢,咁點?

如果:
有一冤魂向冥君伸冤被害死,冥君准牠一次報仇機會,
但被呢個女人多事搞亂,冤魂遷怒於佢,咁點?

如果:
係呢個女人本身孽障,整定要過呢關,咁點?

自己能力所及,都要睇情形,單單鬼上身都一定有原因,鬼唔係一定錯.

自己能力不能所及,都冇計,找人勉強救返佢,遲早佢一定會再有事發生.
而帮過佢既人,唔多唔小都會有D事.

我唔係反對你,但希望其他睇到既網友學會,勿強出頭,勿多事!

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-7-8 at 11:41 AM ]
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-8 11:39:
如果:
個女人曾經呃過人錢,亂...
無錯,呢個就是重點。  不可攪亂因果。幫錯壞人天都唔幫你
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by eraser at 2005-7-8 11:13:

小弟愚昧,但犯殺戒重要還是救人重要?更何況你還可以與師傅或師兄弟商討。

我覺得有句話吾知對不對: 〔我不入地獄.誰入地獄〕
好多時邪靈唔會無端端攪你,可能是被附者前生害得人地好慘,今生連天地都不得干預佢去債的,甚至連佛菩薩也無權干預。  因為隨時被附者先係壞人!  如果我地干預,就即是幫壞人打好人!

當然有時也有好人被壞邪靈害,這種情況,如果對方想人命的話,我地甚至可以『開殺戒』,我地不會犯戒甚至有功。  但如果是債主,我們只可幫他誦經,教他修行。  但最重要是他自己修行,因為褔可用來還債,而且修行代表改過。  可令債主的怨氣減輕。

若不,我也無符。 但前者我已就了。  正如佛也有『三不能』

可者為三?
1.  不能度盡眾生
2.  不能改變業力
3.  不能度無緣者

今次苦主便是第三種。  不受教者便是無緣眾生。
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
恕小弟的固執多問:

本人不明白以下之意〔.....道一切苦厄.......色即是空.空即是色....〕

還有,降龍羅漢所施法道之人之如何出身?
還有我吾記得邊祖也在未歸衣前曾犯戒,也是給達摩大師道化。

究竟是因果重要還是逃避犯戒重要還是道世重要?
Originally posted by eraser at 2005-7-8 18:30:
本人不明白以下之意〔.....道一切苦厄.......色即是空.空即是色....〕
還有,降龍羅漢所施法道之人之如何出身?
還有我吾記得邊祖也在未歸衣前曾犯戒,也是給達摩大師道化。
究竟是因果重要還是逃避犯戒重要還是道世重要?
度一切苦厄,是要度眾生,令他們不再愚痴,令他們離苦得樂,但如果善根未發,就只可替他們種下善根種子,當以後有機會成熟,就自然有人有機會度。  佛當年也有未能即時度脫的眾生。  

戒律是指引我們依據法則不會作業有違因果,所以因果、戒律同等重要。  而度世亦是菩薩行人重要課題之一。  但度世也要依據戒律法則,  因為身為菩薩行者,其中一個責任便是以身作則,但自己也不依因果而行,又如何作為眾生之師?  若是講度世,但日日行魔道,便成為魔王,而不是菩薩。

度世有很多方法,例如以身作則、教他念經。  若他不能接受,但期間與他接觸其實已結了緣。  講真,度人都要對方接受才行。  等於我送禮給你,都要你肯收才行。  你看,地藏經中也有說:『佛告文殊師利:吾以佛眼觀故,猶不盡數。此皆是地藏菩薩久遠劫來,已度、當度、未度,已成就、當成就、未成就。』

可見佛教度人不是講一世的,今世度你唔到,下世一定得!:cool:
佛聯會
學道、學佛之人,不能見死不救? 咁你個觀念要改下,
佢又唔係就死,救人都要講緣.
唔係見到就叫緣,緣有好多種,吓吓插手管,
呢D叫多管閒事.

史艷文2 兄:
我同意你的講法:緣有好多種..........
但我不同意:吓吓插手管,呢D叫多管閒事..........

插手管:有很多種.........
自己不能,可找其他師父協助..............這並非多管閒事..........

既然能與此女士相遇,這就是「緣」.....在於「誰」去協助.........

我不用宗教觀念去說:
如學道、學佛之人,如不能做到見死不救,有何「慈悲」之心?

人本「善」,才有「慈悲」之心.........
或者你我觀點不同,請見諒!
Originally posted by olaf at 2005-7-9 01:40 AM:
學道、學佛之人,不能見死不救?...
照你咁講,見到就係有緣?
如果你被人老笠,係咪你同個賊有緣?
有條女被人強姦,個女仔又同個色魔有緣?
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-9 14:43:

係㗎,有惡緣。所以佛可以度同佢結下有善、惡緣的人,但完全無緣就唔
佛聯會
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-9 02:43 PM:

小弟愚見是史兄所說的是有少許誤差,你所舉例是一種緣,但不要忽略隨了緣外,其中所含的還有因果。

另外,我亦同意ben兄所講,ben兄曾中介此女士自救方式以佛法幫助但遭推卻,這可視為與佛緣不足,甚至是時機未到,是一種造化,但以後的變化及結果只有隨緣,說不定她日後心生一點光要求ben兄指引亦不定,希望這時ben兄可以以佛法道其心。
Originally posted by eraser at 2005-7-9 18:29:

小弟愚見是史兄所說的是有少許...
當然,此乃所有佛弟子之責
佛聯會
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 今晚遇到的一個個案

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。