<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-15 01:27 PM:, j# f3 K* J2 u
因為冇炒作,又何來吸引讀者去買。
# e7 w. y9 X$ p. i0 t4 `對!& M. S" d8 R2 u) F
, K/ Z' n, Q% k) s
咁就引申個問題出黎
) P8 K1 c! ^$ x7 d( g$ y+ X3 `3 |/ g
. K5 I! Z+ f! a  v. A2 Y唔知係因為有咁既報紙先有咁既讀者
0 @! T+ a3 P9 d' t7 B, X定係有咁既讀者先有咁既報紙..??
* V1 b, N( v8 @, v" }" _4 L# e6 z) }- h% X3 u
8 O/ J) U2 N& N' X- J/ e2 X
% v. B/ V. a. s* I6 Z
我覺得....
4 @; M7 E0 f- I' }  B
0 I$ h5 \! K% W% y2 N讀者本身有既呢潛質..
! X' i$ I) L5 S0 {2 M而據我所知係..自從某人入左傳播媒介之後...將呢個歪風帶入...2 [; q" f/ N! v: h  B
使到d讀者追捧..: u9 M3 n, K: B
民主定民粹?
引我轉睇明報前老師的一句:, V" [( L( Y: N

) U( ]. W: o( I* ~) W你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-15 04:47 PM:5 W: c$ _- }3 o4 I. A% j1 k6 f. X1 y
引我轉睇明報前老師的一句:
9 s# x. M; ^3 W& l4 D' x; u/ M4 G% ~, d! f- L# _
你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
: {$ M: I& \6 g
我覺得某程度上岩) ~" W' E( `) u; ?0 q! ?1 l
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...) }$ h9 j1 \! m6 E: F5 M$ n

9 Q6 n' u/ F8 F$ f5 Z句前既「你地」
# Q2 [! Z3 ~3 \  M+ y唔一定=句後既「你地」
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-16 18:49:$ `9 h; v4 N* D, z) e9 k5 \
# }% A5 n; J3 `7 l" I( N- M6 {$ p
我覺得某程度上岩
& H5 X# Y9 t* A9 X: o' P但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...
. k( w3 b, h3 v: y  ^, ^& n6 K. C8 m
+ F4 M+ i) l9 v! h- R句前既「你地」. c5 [0 S8 ]0 q8 L$ k
唔一定=句後既「你地」
4 V% W+ s- e2 M1 ~% c( ^% q
都可以咁講,但他所說的句前既「你地」,當然是要指那些=句後既「你地」喇。唔係邊有得講呢?
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by pigcat at 2006-1-15 04:40 PM:
1 m7 ?7 O) m4 j: |( j. x  e2 ^& ]6 ?* q
對!' o: E/ _. Y$ U! Q
- Z% u, r, I( X6 X
咁就引申個問題出黎+ U; A% `/ H9 t/ S9 k0 [* a
# |3 x; A% Q# d7 d. e0 ~
唔...
/ ~/ @* |- P) M+ Y+ \: }) E6 q& ~% A
如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
膠少陣當幫忙
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 11:38 PM:, p# Q* J! @6 X+ C$ h: ~" s
明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
; n" Z* k; k% ^0 ~% u
. w7 }7 s( X0 d. u/ b

8 c- g& Z) G4 l" Z個人意見,
& V/ Y& l4 c. }明報 同 星島 都唔得咯,& Q/ E) U4 ]+ T7 [
唔記得左傳媒要做監察角色,. k/ P: b8 H  b, ]: [
明報叫做唔敢做得咁過份,叫做小罵大幫忙咁。
7 ?" T  _# n) e; q! C7 T星島 就真係 見証住 成份報紙 由人變鬼,不知就裡還以為* i9 F7 e! ~/ A! [% I8 F4 a  n
星島投左標做外判政府新聞處添。
7 B$ {4 n; n2 a- g/ ?1 ?- R只要搵番舊報紙,) A; y, Y, Q9 ^% ^
看看 星島點寫之前 大陸官方默認的大陸反日示威搗亂,再睇睇星島點「做」wTO「暴民」,就知道咩叫有立場,識時務了。
0 ^# ]) ?  x. o& L. Z5 j% j
4 p- ^8 b/ G( T! n& x: s+ R! l總之家下除左「生果」靠鬧政府搵錢,其他中文報都收編了,大問題好多時連寫都唔敢寫。
  q1 j& ^0 J. w7 G
9 {0 x5 W  F8 j& R我已經索性唔買,要睇就拎「AM730」。
Originally posted by Juninho at 2006-1-17 17:40:
; L9 N% J/ B( V/ h% V# n$ M$ _: W6 W0 e" T* T4 `& [
. p% x+ i' X! w1 }* p

; e  Y6 E- f8 L9 `個人意見,
3 P2 {! c) G5 h! P9 Z3 N明報 同 星島 都唔...
$ P8 N" S& z; h5 v6 s
明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你試問全世界有邊個傳媒無立場? 連CNN、BBC都有架啦。 因為都係人寫架嘛。 如果人無立場咪即是無主見? 你睇原之後用番自己睇野方法去分析咪得囉,再唔係就好似我以前讀U時咁,每日睇幾份,自然就多角度啦。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-17 05:49 PM:1 O1 g% d& l$ G# l, p

9 b* i+ C  ]$ K! ]+ q5 v明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你...
2 m: {: O% a" s" Z. t- w- ^* w/ w! q% v* n8 i
好可惜,我係老鬼,3 e: L$ m" i" J, n! C
有睇過以前的,無辦法唔同以前 的 明報、星島比較嘛。7 @! v5 ?/ F* ?& z1 t4 t5 S0 W
明報周刊 Book B 就真係好同意 做得好,支持我仲不時男人老狗買明周。2 p( r+ f: M- S- B- s
反而,am730有 施永青的C觀點專欄睇,8 W; E. B- y3 S5 s- v# }& I3 I
覺得呢位有錢佬 講野比較有Point。
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-16 11:58 PM:
% r: A* d0 b  v8 ^  ~# @
5 ~  M7 q) \' S/ r# S$ b% C8 H如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
' V! m8 W  L( u# M0 L) M
你唔比有左呢d報紙先! R5 x+ r6 N. b8 S/ V
之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-17 06:37 PM:
+ p( Z5 |. N9 \5 H( G  D" F5 c" @( P4 b; l8 u
你唔比有左呢d報紙先
' l' `9 X( U. V8 |之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
9 a2 g& f" f8 z5 [5 g
牛唔飲水禁唔低牛頭
4 P2 V, m6 F& f0 K; e0 A, p/ Y$ w唔係攤水禁低個牛頭
因某些原因
一隻智障狗=甘國武
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。