<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)
返回列表 回復 發帖
九哥, 又喺多嘴嘅我搭句咀, 請唔好介意.  

大家交流一下, 說得唔好唔好柴台

本來一場打甩吡賽事有20匹馬進行比賽, 在前段時間,由14號和18號馬率先一齊帶出,比位於第三位的8號馬快三個馬位以上,更遙遙領先其它馬6-7個馬位以上。但其後突然要轉場地比賽,13號馬忽然一下飊前4-5個馬位,之後乏力,8號馬仲勁,好似食左禁藥咁,突然飊前十幾個馬位,遠遠抛離其他對手。14號和18號都已經盡力策騎,但都追不上8號馬。

- 問: 你講的打甩吡賽, 應該不會在香港出現.  因為香港賽道唔太適合咁多馬作賽. 一般12左右已經比較多. 以下我會假設是國外超長途賽, 或是一些模擬賽(電腦遊戲). 突然要轉場地比賽 <------ 假設是轉彎, 彧地面情況改變

14號和18號係唔係因為開頭一路快放“鬥燒”,所以中段不繼?還是13號和8號轉場地時食左禁藥呢?會唔會有幕後黑手操縱呢?就快轉入直路,究竟邊匹馬會贏呢?會是8號大熱勝出?還是14號或18號再發力後來追上?還是13號一條直路鏟上黎?仰或是其它馬匹突然發威連追十幾廿個馬位呢?

分點回答:
- 首先會睇 14號和18號 的作用. (<---- 好奇怪的一句), 一般嚟在一些長途賽中, 同一個廐的馬, 練馬師她可能會安排一隻較為有速度之馬做領頭馬 (可以 叫 placing  <-- 希望唔好寸錯). 目的有幾個, 最主要是為當場的主力馬調整步速和掩護後其後上的位置. 另外, 一個非主要的作用, 就是引一些其他馬去快放而燒乾.
- 13號和8號有冇食藥, 不得而知. 如果只看結果, 最重要是舉辦賽馬團體覺得它們有沒有食.
- 會唔會有幕後黑手操縱, 冇人知, 如果知道就不叫 幕後 (有少少詭辯感覺)
- 最後說邊隻馬會贏. 好難講邊隻會羸, 要睇那些馬的跑法和當時情況. 記得以前有一隻一班馬(好像是好跑得, 還是萬事勝)曾經先頷放, 然後尾段減慢被部份馬追上, 但最後再發力第一.  (<---- 像14/18號). 另外, 有一隻馬叫馬神(都是一班)就好像13號. 其他一般馬會比較多8號的跑法.

其實我覺得14號無論實力和血統都十分優良,練馬師更用心操練。但留心一睇,原來8號馬騎師係韋達,18號馬騎師係戴勝,14號的騎師叫咩名都冇人知。

- 好騎師的確可以發揮一隻馬好些. 比如講的14號是好馬, 但火氣比較猛, 而且易發生追其他馬, 好的騎師可以用一些技巧另馬舒服一些去跑或留一留隻馬. (以前有人講, 好的騎師是另馬在最舒服條件下去跑.)

而且仲冇分齡讓磅,係一場平磅賽事。咁唔出奇,奇就奇在賽前突然宣布見習騎師級以下的騎師唔可以用鞭策騎,實在吹漲…

- 好奇怪, 未聽過 =.=

中間有太多互動的因素, 所以上面很多的觀點只是推論 (吹水?), 寫得唔好唔好介意.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-11 13:15:
九哥, 又喺多嘴嘅我搭句咀, 請唔好介...
Fat兄難得如上述假設性的問題也能如此用心幫助解答, 小弟拜服.......
記得以前有一隻一班馬(好像是好跑得, 還是萬事勝)曾經先頷放, 然後尾段減慢被部份馬追上, 但最後再發力第一.
你說的是否前馬王"百勝威"? 跑長途放頭而得佳績者無出其右......

[ Last edited by 亨九利 on 2005-8-11 at 01:24 PM ]
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
問: 香港賽事中, 邊隻馬出閘後 "昂首向天" 3次, 輸200米在前, 但最終仍能取勝?  答中得 4分

那匹長最後又点? 答中得 2分

快中者得分!!
Originally posted by d228216 at 2005-8-11 13:39:
問: 香港賽事中, 邊隻馬出閘後 "昂首向天" 3次, 輸200米在前, 但最終仍能取勝?  答中得 4分

快中者得分!!
亂咁撞.......金沙寶, 最後跛腳人道毀滅@@
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by 亨九利 at 2005-8-11 01:20 PM:
你說的是否前馬王"百勝威"? 跑長途放頭而得佳績者無出其右......
跑馬仔 其實是一樣幾考眼光的玩意. 每個人都有一套理論, 但每個人都冇可能全面贏盡. 如果可以放開贏輸的心 (<---- 所以通常輸) 真的可以小賭怡情當考自己眼光 (大賭亂性, 本人不鼓勵賭博).  

百勝威當然利害. 我講是我曾買一馬 (它名字忘了), 它起步領放去到轉彎減慢, 我買的馬從後上, 諗主收錢... 點知隻領放馬再追上來贏了...所以我有此印象 (不過這情好少發生...). 小弟很久冇玩 玩馬仔啦, 要玩得好真要花很多時間... (只記得一些理論 =.=)
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by 亨九利 at 2005-8-11 01:44 PM:

亂咁撞.......金沙寶, 最後跛腳人道毀滅@@
唔係
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-11 13:49:

跑馬仔 其實是一樣幾考眼光的玩意...
呢種情況叫"fight back".......
Originally posted by d228216 at 2005-8-11 13:53:

唔係
......我仲可唔可以再估?
Originally posted by 亨九利 at 2005-8-11 01:56 PM:

......我仲可唔可以再估?
可以, 係手快者得
Originally posted by d228216 at 2005-8-11 01:39 PM:

快中者得分!!
我估  翠河, 最後在澳洲退休 =.= (亂估)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。