<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖
第7聯
絕筆不文霑,文筆絕而不文
遺音妖女梅,女音遺非妖女

第8聯
冰比冰水冰
香較香灰香  => 拜神的"香"

第九9聯:
六月飛霜,飛來橫禍,飛鳥亡
三號風球,風眼強勁,風勢大

第10聯:
王不出頭誰是主
江不露腳卻是汗

第11聯:
儒道墨法,諸子百家孔姓頭
張黎郭劉,各地樂迷女性多

第17聯
小棧才子, 對對對得好
青山病人,癲癲癲得喪

歡迎will兄加入小棧
加油呀

[ Last edited by crap on 2005-6-27 at 03:55 PM ]
今日見到一對好有趣既聯, 同大家分享下

上聯:男人愛鑽漏洞
下聯:女人愛捉把柄

閒話休提

第20聯

望天空,空望天,天天有空望天空

* 出自從前杭州有位科場失意多年的舉子, 這一年又名落孫山而歸, 特地到錢塘江畔六和塔, 登塔凝望, 在悲觀失望中于塔壁書一上聯

此聯一直無人對出好下聯
各才子努力
Originally posted by will213 at 2005-6-25 07:33 PM:
第7聯
絕筆不文霑,文筆絕而不文
遺音妖女梅,女音遺非妖女

第8聯
冰比冰水冰
香較香灰香  => 拜神的"香"

第九9聯:
六月飛霜,飛來橫禍,飛鳥亡
三號風球,風眼強勁,風勢大

第10聯:
王不出頭誰是主
江不露腳卻是汗

第11聯:
儒道墨法,諸子百家孔姓頭
張黎郭劉,各地樂迷女性多

第17聯
小棧才子, 對對對得好
青山病人,癲癲癲得喪
to:will兄, 我十分喜歡你的第9, 11同17聯,好有香港特色
至於第10聯我有少少唔明,江字露腳係個汗字,但係你的聯是"江不露腳卻是汗"
若"江"不露腳何成"汗" 呢???還請指教

to:比兄, 第一次對就對蟹兄所講ga中棧級題,可能有少少難度,你可以試一試前幾頁比較簡單ga聯練習下
看貼不回, 發言灌水, 小白至此, 永逐版區
Originally posted by crap at 2005-6-26 06:19 PM:
第20聯

獨作對, 對獨作, 作作佳對獨作對
閒唸詩, 詩閒唸, 唸唸好詩閒唸詩

上面兩對都係差d~~等我再諗諗先
Originally posted by crap at 2005-6-27 02:19 PM:
今日見到一對好有趣既聯, 同大家分享...
女人靚, 靚女人, 人人要靚女人靚
Originally posted by crap at 2005-6-27 02:19 PM:
第20聯

小弟不才
只想到這一對,但有久工整,盼大家見諒
做人難,難做人,人人為難做人難

[ Last edited by invisible on 2005-6-27 at 08:40 PM ]
對回一些舊對先
才子佳人,世間兩美
自私貪心,人性兩惡
Originally posted by invisible at 2005-6-27 12:35 AM:

小弟不才
只想到這一對,但有久工整,盼大家見諒
愛人難,難愛人,人人為難愛人難
上聯係望天空,空望天,天天有空望天空
第一句係動作, 第二句係形容作者感覺
而你的下聯:
愛人難,難愛人,人人為難愛人難
第一同第二句都係形容感覺~
所以格式上係有不工整,不過整體而言係唔錯~
至少我喜歡你聯中的聯意
Originally posted by joebar at 2005-6-27 08:54 PM:

上聯係望天空,空望天,天天空望天空
第一句係動作, 第二句係形容作者感覺
而你的下聯:
人難,難愛人,人人難愛人難
第一同第二句都係形容感覺~
所以格式上係有不工整,不過整體而言係唔錯~
至少我喜歡你聯中的聯意
其實"天空"同"人難"也是不公整的
"有"和"為"都係小弟硬上弓的
只可惜我不是才子
不能對出三句都有相連的意思
唔知改了"做人難"會否較好

[ Last edited by invisible on 2005-6-27 at 09:29 PM ]
Originally posted by invisible at 2005-6-27 12:58 AM:

只可惜我不是才子
唔緊要丫~~我都唔係
Originally posted by invisible at 2005-6-27 12:58 AM:

唔知改了"做人難"會否較好
其實都一樣~~因為"做人難"都係一種feeling

中文係一種好有趣的文字,所以對對其實好好玩~~所以多多嘗試
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。