<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....
返回列表 回復 發帖
原帖由 hwkeung 於 2008-12-30 06:55 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 ]' j  k4 Q0 u. b' T  z4 n" T
追求每一個當下的你認為的快樂,& d) C$ g3 T1 `. n, A
有道德o既就做d唔傷天害理唔犯法的,9 L5 G& {) G. o# @0 D
無道德o既就睇你敢唔敢犯法,
" j. H7 B1 h2 Z% i" D; l7 l. L* I" K) j
呢個壇應該多成年人啦, 唔怕大膽d講,5 L: h8 G* K/ ?# S
理論上追求無道德亦無不可, 況且你唔做都大把人做啦,: i: B' _$ C: E' g6 w7 G9 |4 [
講咁多咩解唔解脫做乜啊, ...
( }- n! n( ~' F. o  D% S% B! X& s% C
都岩,
) k4 Y7 J3 G+ q: @% U人生短短數十年,- \* \, p5 ]7 V
開開心心咁過咪好囉可  !!
, I. s- y( K1 l# ?' ^5 K$ r$ j1 N" Z0 e4 Y9 G% l
今日唔知聽日事,
8 u0 N; n- Q" _# h今朝有酒今朝醉
原帖由 自由神 於 2008-12-30 11:35 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 d2 F+ }, r7 S/ N: _3 Y- {出家吧" {( z1 I7 W7 a; {  o
除去七情六慾...方能解脫呀!小熊
$ A5 a2 }( e1 ^) M& k( O

) o7 T, ], U  j9 I
原帖由 Triangel 於 2008-12-30 11:45 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& [/ y- k" D2 S# j9 f! [2 A; T$ W* x* M5 H
$ W4 g# m$ R' o  @; S6 `! x& S. J
你問既,係:
7 P1 l5 [2 o& i我們追尋是什麼???, 定係- \( T0 V' U' c9 K: ]
我們應該追尋的什麼???/ ^9 |! ^; V7 X) K
* d- O6 `" n1 d( R
兩者的結局,可能會好極端!
" Z! Y0 v4 P0 v. H' T
7 k; Z& t. u: Q) o$ j+ s6 Q$ \/ \
任君選擇 !!
原帖由 ktwu2007 於 2008-12-30 11:51 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& `: M" V. |' [4 i+ X. d% y0 T7 w  a真係唔知.........
0 ]1 g2 S- S7 P* O不過, 人生在世, 一定會有經歷, 勇於面對, ( z# \8 H2 I; ?
不論成功與失敗都欣然接受!7 ^7 C2 f4 n+ P. i; m$ b* ]( T! k/ W
09年目標: 唔再做宅男, 搵份好工, 溝番條正菜
- x4 I' d- F  K5 t) G

. p( ~9 S2 T8 p# c/ a' j哈哈哈 # @' E3 k$ ~1 l! [

; ^0 G* F" T# L! X4 G% [你嘅意思係隨遇而安 ??
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-12-30 02:03 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" ~2 F4 _# G' _9 H& N- w3 T
我覺得係兩個字"無悔"% b* m% n4 ]5 R3 e. q; h6 k
人做左咩都唔緊要
& M3 |2 A* h3 ]$ j( c' m- L" h最重要係無悔
+ }. o' Y# h$ K9 v+ @# _* Y當然你話做壞事都可以無悔姐+ K* Q$ D2 m& P% j2 k9 K
咁如果個個人真係咁諗既
2 \. q' G$ v' C% u/ m- x2 q我覺得應該捉去青山check下
) y# {) W+ s( r' d# }無悔同快樂,唔係人們每天都追求的東西嗎?
9 h* R% f9 t. b' z" M" a' p' r; I2 ]日日賺錢都係為左快樂姐( z* _% B8 F3 T) C% w
日 ...
; \% a7 x+ Z) y6 ^3 k7 N, ~9 C; T

+ `9 [! x0 H0 s' ^& d日日賺錢可以係為生活,' [* p: n7 i1 Z5 N9 o- _
未必係為快樂喎 !!!
人生在世就是要解決問題。
: r* b4 O: L) T! l# @) J+ A懶人有問題,瘋人有問題,笨人有問題,
  h: W- V& ~. l9 X只有死人沒有問題。
9 U1 ]' I: J5 c所以出自娘胎開始,人就要不停的進修學習,2 Q0 Y( B8 `5 K- e9 c; y
直至無晒問題為止。
人生只不過是一場夢
0 E: K2 u2 v" j5 J% h其實我有時會在想我們會唔會只是在一場夢景內活動
佛經曰:戒貪嗔痴!
8 ?2 \9 Y0 N' M+ b" h' P# E- e) o/ ]! S7 v7 R  ]
但有多少人能夠做到?0 x6 \) {: L- v5 J

! e: t: a+ l! h- J  G: A. P我本本覺得,人生在世,不外乎爭名逐利,為錢,為女人...有能力者,會不惜一切貪貪貪...無能者...只能望門輕嘆(本人正正是無能者,只能羡慕他/她人成就)
努力追求自己做得開心的事吧=]

般若心經

原帖由 jen01二世 於 2008-12-30 03:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 d7 t! c+ \* V& F0 X& S+ }
短短數十年,
. Q5 a! U8 |, o+ I) I我們應該追尋什麼呢 ??
, V" h+ G) Q; v
1 a0 i/ u) e2 u$ K
我們應該追尋 般若: : v! W, q- D, e  b# j: `/ x
「般若之體猶如金剛之堅固,非萬物所能破;般若之用宛如金剛之銳利,能破萬物」。 9 ]9 N1 T9 C. L: D1 ?: j
(真諦法師)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。