<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!
返回列表 回復 發帖
Andyho講野,好似事不關己咁喎
" u+ u6 |/ v! g( v% ]& Q; k/ B) l% b: P* b. [6 r! G4 I
唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
) o3 P1 P) L) a! o7 F' \0 {版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係& q8 h8 ^8 }6 \' V: c
Winters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
我唔係亞嬌
由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心3 ~7 V; A( M; B, r8 c% C; d
如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,; \2 m+ ~% d' k2 M5 _7 t
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...
0 L: r. F; T5 F5 _andyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
9 a) E8 `2 z4 i& R3 e今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......% y8 @0 }, |: T) @* [
而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......- I. `& K' }  l1 E( o$ ?
功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....
% S: N; B" e  L# ]. C4 g# R甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧者越貧....
天童哲學!!
"解釋一定要多,答人嘢要答非所問,最緊要係自我蒙蔽!!!"
! q: e$ w+ A4 z7 ~+ d6 C' m; p* z4 J# ~* w8 [1 h- M
Andyho講野,好似事不關己咁喎
- ?7 c; q  }  G8 p( [8 ~) n1 s; H7 v0 U% a! @3 x
唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
% p/ h; w. K& L' p9 x: |+ m: {infjlam 發表於 2010-6-24 08:05 PM
' {$ A9 b6 n2 O0 o. H1 e

' o0 l& s* E7 B3 m5 Y' f5 O好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。
7 [: e: ?( d* W0 \既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
8 o  x! n! d( v/ }( G+ S方案通過不等於真正解決社會不公的問題,5 R; t6 d) Q2 U* ]. c
如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。. K0 @$ A) C, j6 g
若然我睇錯,呢個方案係好野,仲好啦,到時大家都可以開香檳慶祝。
本帖最後由 andyho 於 2010-6-25 02:09 AM 編輯 2 a; a& b: |4 m# }2 t& D# z
# P) a3 h! E  G) k
/ G6 {. |7 Z8 i) u  l9 z% _
今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......
7 N0 M$ V! I9 _$ J6 a而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......
7 o# ?3 I  r  h* b5 l/ i% o6 W功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....
& n* x  i+ W# m$ `1 E) V! A甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧 ...# V0 Q+ m8 S* b7 Y9 w0 i. d
HansChan 發表於 2010-6-24 08:26 PM
" h6 |) L* |' s7 _$ S" t( P
  A  W: R5 e" u, \; t
如我樓上所講,政府要製造和諧假象,由得佢囉。
2 e3 i9 i+ d( a0 r5 |$ a6 \4 N我近日見到d功能組別議員得意洋洋,不知幾高興,
: F; i0 B! Z' I5 H  y; @我希望佢地以後要更加肆無忌憚,剝削得更加徹底,
. ^  g' |6 q. s$ i: f例如樓價要炒到10萬蚊呎,實用率要低過5成,最低時薪壓低至20蚊樓下,+ g- D, T# {0 |8 G
到那日有d香港人至會醒覺。
& R9 _7 ?1 O9 D, _+ L+ f6 K: ^7 ~6 B
好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。
) S: u. x' c2 w" x, ^5 G! `$ o既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。# m2 B; v/ o: O; n* h, y
方案通過不等於真正解決社會不公的問題,( {$ {) W9 @4 D* z0 F
如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。 ...
3 H& R& U  w# Q& D( p" Landyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
- R3 L) L. r! h1 D香港人真係唔瀨過野都唔識死...
6 ^9 ?+ }, n5 U. B! x; m' d, A
7 ]# j6 U" |8 S4 k無知,係要付上沉重代價的
& u; o( }; h+ \8 V! I

! k( u+ U" l' c' Z+ ~1 l: h好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界
4 ^1 P9 Z3 b7 \7 B! F9 M. n既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。+ G) i+ j) c2 H7 J
方案通過不等於真正解決社會不公的問題,% A5 N% \( u  D* d( K# J
如果問題如、等無改善,始終都會爆煲。 ...! p. g3 @1 ~, @7 q6 H) @
andyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
) r/ [! q' }$ T' h0 T9 {+ [
啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))8 a+ K; u! |) T9 h
你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩
/ o* X: E6 |( c  x現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企......好多國家更高啦!!!失業問題......好多國家更慘啦!!!民主自由......香港已經自由到有點可怕!!!/ p; L) M/ U" g
其實現今一定要教育好下一代年青人,要俾心機讀好d書;到時候就會有一份好工...有好收入...有好前途!!!1 \, W: s& `# v0 Z5 {: s6 F3 s) Z
2010唔係要搞分化~搞反對~搞對抗啊(中國會想香港玩完?!),當務之急最緊要係搞好下一代嘅level啊~~~~~6 o0 `6 r- M0 m1 M, _
只要下一代有好好嘅教育,香港人先會有進步,人君水平自然會高,香港自然會發達向前& H/ j2 F0 h2 o

6 P' _. l) c& `: d& H/ F
7 Z2 ~4 }$ }* @
# Y2 K! r6 o  ~+ a$ T+ ~9 l" X
  o5 e9 X; ^+ V- u8 r, Z香港人真係唔瀨過野都唔識死...
2 l) q' T" ^% Z
# g' f: I8 z# N- d- v無知,係要付上沉重代價的* c6 A& b1 O2 ]6 ]& ~0 D( Z
infjlam 發表於 2010-6-25 02:18 AM
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???% D- W- K  M! C  R# Z
你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???5 q0 {7 K3 e% R3 o) y: L
你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???, M: D+ W' g0 d/ K' Q/ E
你覺得我地會瀨d咩野呢???
2 e5 o2 n, n9 M. D0 @你覺得會有咩野沉重代價呢???8 X6 J$ ?" X2 f& X
你係釘對中國??你想香港好??
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???7 P# O: P$ k# F2 @( c
你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???
$ o5 k  X  c1 b' J& u! H8 D你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???
1 m6 r/ `. n: u% I* f" c4 E你覺得我地會瀨d咩野呢???, @9 o" P) Q* D; q* V7 b5 Q
你覺得會有咩野沉重代價呢???
9 |. E( V) g/ _+ B你係釘對中國??你想香港好?? ..., O+ z" r+ j7 \2 R! A1 _$ [; P
奉命 發表於 2010-6-25 08:19 AM
: v% f& H0 c# p# _' z0 z) U

5 ?* E% h; j. d6 x0 t" _' }& F
: _4 {1 G3 [1 q5 n) W. |+ N! T* Y8 }& W) \* m

# j1 j* [8 K( i" _9 e$ f5 \! @
聽得明o既,就聽下,
3 J; }7 _$ \4 N& C不過我睇有人係都要選擇繼續做盲毛,繼續掩耳盜鈴
本帖最後由 andyho 於 2010-6-25 10:32 AM 編輯 8 A/ f1 e- A6 x: a7 ]9 j8 F9 k' N

$ u% [' K5 c8 c* \
$ u1 Q( l' e1 R" D) R* q. h
啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))
, \* t1 |1 w+ @. V( @9 u; l/ O: U你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩
9 c( |, z9 {% d4 U現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企...... ...
+ X' t: L0 x  q, }7 A奉命 發表於 2010-6-25 08:05 AM
) w3 P9 n( O. Y" _4 D8 y+ }- v6 t) T
: U7 z2 T6 K) }6 D
我覺得而家樓價一d都唔ok,太低喇,樓價太低,地產商賺得少,會撤出香港,
" Z+ ?# |% e5 O8 A李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?
7 b8 ^3 ]8 S: J! R+ t; c所以為了祖國為了香港,我認為樓價7萬呎都太低,10萬呎就差不多了。3 V% A1 ]  K/ F  ^) P  e
香港行高地價政策,大家供貴樓,李嘉誠及李兆基及政府都有可觀進賬。5 d& [, H( H' v$ l
我地要愛國,大學生無工做返內地貢獻吧,富士康長期請人架。6 @: |/ E2 G* g" }' q; d/ ?
7 g+ q' s( h7 u* x4 G
你講得好對,香港言論太自由,d人成日彈彈彈,我好開心民主黨變成建制派,
" X  W, ?. Y( C; w7 K2 G可盡快早日立23條,應嚴到凡是批評香港及其領導人及其有錢佬的言論都禁止,
$ u9 k, R, z- Z/ M' {$ U* g; o3 ~* W無批評至有和諧,有未來,唔再聽見年青人鬧無工做,供唔到樓,那時天下太平,3 ^3 g! t# B5 K. K# e4 D1 I" f
中國富強,超英趕美。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。