<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 基督教必入!!(對聖經的質疑)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Arki at 2005-6-21 10:14 PM:
始終宗教歷史源遠流長
你可以證明係...
兄弟,你知唔知你拜緊個係邪教,
我老豆老母都接觸過,
我亦曾和ben兄言談中提及(點傳師),ben兄即知是邪教.
所以我肯定ben兄是正教弟子,

一貫道,天道道堂,法輪功都係邪教!
一貫道前為無極教,拜無生老母,
教徒每月要供奉初生嬰兒獻祭,
在清朝已例入邪教,
連周星馳的電影(武狀元蘇乞衣)也有提及
早日醒覺呀兄弟.

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-6-21 at 11:03 PM ]
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
以上兄弟唔好意思,我唔識英文的.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
信基督教只是解決大煩惱,但果D小煩惱就無法解決
例如你個女死左就話神安排,神比你考驗!
看來好似解決曬所有煩惱,但為何神比你考驗,
為了比你考驗,神就殺左一個人,這樣根本
就無正面去面對煩惱同問題,只不過是"張"煩惱
同問題放去其他地方
Originally posted by tomy lee at 2005-6-21 23:37:
信基督教只是解決大煩惱,但果D小煩惱...
agree
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-21 12:39 AM:

似乎係你地D基督徒幫你地個神安...
人地傳教,你唔信... 都唔洗話人地邪教架
佢以自己既理念導人向善者,煩到你對唔住,但係佢冇錯。
係街邊見到一個就唻餓死既人,有能力有d 良心都會俾d 野佢食啦~ 唔通見死不救?
係基督徒心目中都係一樣的。
再強調我都係無神論者......... 不過請評論不要過偏激。
太過偏激只會令自己既論點主觀化,失去說服力。
你跟我混了!
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-21 06:51 AM:

兄弟,你知唔知你拜緊個係邪教,
...
兄弟,你信彿話基督教係邪教
同基督徒話彿係撒旦扮有何不同?
已過份主觀啦你。
你跟我混了!
Originally posted by stomata at 2005-6-22 01:50:

兄弟,你信彿話基督教係邪教
同基督徒話彿係撒旦扮有何不同?
已過份主觀啦你。
史兄不是說基督教係邪教!  而係話一貫道,即是天道教或白蓮教是邪教。  你睇清楚d先啦  你罵錯人啦
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-21 09:57 AM:

史兄不是說基督教係邪教!  而係話一貫道,即是天道教或白蓮教是邪教。  你睇清楚d先啦  你罵錯人啦
朋友,我係指呢個post 啦~
我10幾年前响地鐵站等人,當時我睇緊馬報,
有一女子走黎問我.

先生:你信唔信神架?
我話:做咩?
女子答:馬經都係人寫既.咁如果你唔信神而信份馬經會唔會好奇怪呢?
我:你本聖經咪又係人寫,唔通天跌落黎架?
女子:但係本聖經係神既說話.唔可以唔信!
我:你見過你個神未呀?
女子:未,但我知佢存在.
我:你未見過你又話信,又知佢存在,乜Q都信晒本書,盡信書不如無書呀,唔得閒呀
女子:如果你唔信份馬經,點解你要睇佢呢?你睇,即係你信.
我:我唔睇點知有咩馬出賽呀.我又唔係信佢D貼士.
女子:份馬經有可能呃你喎.佢寫D假馬名,其實冇嗰隻馬出賽你咪輸囉!...........(((咁講都得,比佢吹爆)))
我:輸你老母!!你頭先話睇,即係信,如果我比本咸書你睇,你信唔信裡面D嘢!
女子:你自己慢慢諗下啦(((一幅巳看破世情的語氣及表情)))
跟住走咗,咁啱我2個朋友到步見到,問我:溝女呀
我回答:溝咩女吖!條女比人洗咗腦,邪教呀!
可能之前quote 錯~ 見佢第二次話人係邪教所以冇細心睇晒~ sorry~

[ Last edited by stomata on 2005-6-21 at 10:04 AM ]
你跟我混了!
Originally posted by stomata at 2005-6-22 01:59:

朋友,我係指呢個post 啦~

可能之前quote 錯~ 見佢第二次話人係邪教所以冇細心睇晒~ sorry~

[ Last edited by stomata on 2005-6-21 at 10:04 AM ]
原諒佢啦  佢都知基督教不是邪教,佢俾人哦到發脾氣亂說jar~!
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-21 10:07 AM:

原諒佢啦  佢都知基督教不是邪教,佢俾人哦到發脾氣亂說jar~!
查實我都成日俾d 基督徒「哦」.... 畢竟我身邊一半frd 都係基督徒.......=.=
但係諗返佢地都係出自善心... 我又唔會點覺得佢地煩既~
你跟我混了!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 基督教必入!!(對聖經的質疑)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。