<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 一代馬王翠河辭世
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 亨九利 at 2005-6-24 00:02:
凸手, 你都來了? Welcome!!!
sorry唔識用新仔報到!!
Originally posted by 香港凸手 at 2005-6-24 01:32 AM:

sorry唔識用新仔報到!!
歡迎歡迎!!多d上黎玩呀!!
Originally posted by michael86 at 2005-6-24 01:34:

歡迎歡迎!!多d上黎玩呀!!
好好好
香港馬王中既馬王
精英大師,原居民,靚蝦王都唔夠班
翠河暫時係冇馬能夠破佢三冠紀錄
Originally posted by constant_siu at 2005-6-24 01:28 PM:
香港馬王中既馬王
精英大師,原居民,靚蝦王都唔夠班
翠河暫時係冇馬能夠破佢三冠紀錄
我唔同意你咁講
每個時代都會有馬王,不能夠比較。
咁好似唔係幾公平喎
照你的理論,
精英大師暫時係冇馬能夠破佢17WIN紀錄
靚蝦王暫時係冇馬能夠破佢WIN日本安田的紀錄
一樣
~夜越暗~ ~星越亮~
賽事重溫,㊣㊣㊣
18歲就死,就一定短命,不過競賽馬匹,年青時給練馬師催谷,又給人類餵飼動物蛋白質食物,希望特們快高長大,肌肉強壯,但身為草性動物,牠們肝臟卻不曉得分解,變成身體上毒素。肝腎機能比一般馬衰竭來得快。所以亦死得快。做馬就是這樣不幸了。

上二千年裡,無論交通運輸,耕種,戰爭。馬無不為人類供獻了生命及勞力。第一次世界大戰,單俄國都有過百萬匹戰馬,加上運輪及其它用途的,就過千萬匹馬為人類捐驅。但現代科技發達後,馬匹用途大減。現在馬匹只要體架生得不好,就給殺了當狗糧。西方人甚至認為狗才是人類最好朋友,卻將二千年來為人類最大供獻的馬匹功勞不理,隨便將牠們當作狗糧,我最看不過。馬匹經過2千年來人類飼養,經淘汰留下來的馬種,純良聽話到不得了,奴性又重。我對馬感情,比狗來得深。為此,我從不反對別人食狗。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-27 at 04:34 AM ]
nil
Originally posted by 金魚佬 at 27/6/05 04:19 AM:
18歲就死,就一定短命,不過競賽馬匹...
啊啊,好像好有理啊,狗無故咬人比馬踢人多呢~
曾說三國迷無聊, 最後成為無知的三國迷~
i really miss it. i love it v much
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 一代馬王翠河辭世

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。