<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"
返回列表 回復 發帖
又試下答題先-

第2聯:
酒仙今晚要走先
武士明日會無事
伊人明早須醫人
宋軍這夜須送君
港姐明日做講者
洛奇這夜不落旗
太郎這夜實太狼
法醫明日無法依
戴宗作日無帶鐘

第16聯:
藺相如, 司馬相如, 名相如, 實不相如
張同祖, 上官同祖, 稱同祖, 絕非同祖
           (子虛烏有)

夾硬o黎作品-
曾特首, 懵懂特首, 稱特首, 豈是特首

[ Last edited by 阿感 on 2005-7-20 at 12:18 AM ]
阿感兄連上官同祖也翻出來,果然厲害。

我也來一聯
no.12
船載石頭, 石重船輕輕載重
人佩錢包, 錢貴人賤賤佩貴
Originally posted by pillgreen at 2005-7-19 05:39:
細個睇粵語長片,有隻女鬼出左個上聯...
水手落水,水鬼拉住水手
山賊上山,山狗咬著山賊。
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by 亨九利 at 2005-7-20 05:22 PM:

山賊上山,山狗咬著山賊。
上聯全句係:水手落水,水鬼拉住水手手。
上聯最尾三個字係"水手手",意思即係水手的手
所以你呢個下聯少左個字,同我既唔岩。
不屈不撓;不亢不卑。
二十年前我睇完套肥皂劇後,都試下自己對下。
不過全部都係粗鄙兼牽強:

水手落水,水鬼拉住水手手。

傻豬發傻,傻佬吃了傻豬豬。

豬西賣豬,豬公插入豬西西。

笨七搵笨,笨豬含著笨七七。
不屈不撓;不亢不卑。
Originally posted by wft2005 at 2005-7-20 02:42 AM:
阿感兄連上官同祖也翻出來,果然厲害。

我也來一聯
no.12
船載石頭, 石重船輕輕載重
人佩錢包, 錢貴人賤賤佩貴
上官同祖只是個人虛構出來的名字,實無此人
因為哩對上聯實在太難,所以唯有咁做
Originally posted by 阿感 at 2005-7-20 10:32 PM:

上官同祖只是個人虛構出來的名字,實無此人
因為哩對上聯實在太難,所以唯有咁做
我只想過子虛和烏有,卻未有想到上宮同祖……
要對此聯,我想向日本史那邊搜搜會比較好…= ="
第1聯:
才子佳人, 世間兩美
姦夫淫婦, 床上一絕

第3對:
手執二杯文武酒, 飲文乎, 飲武乎
身為一個陰陽人, 弄陰耶, 弄陽耶
身負一身兒女債, 侍兒哉, 侍女哉
身困八卦乾坤陣, 陷乾也, 陷坤也
Originally posted by pillgreen at 2005-7-19 05:39 AM:
細個睇粵語長片,有隻女鬼出左個上聯比個書生:

半夜三更半

古時既時間單位,我地現袋人唔清楚,不過"半夜"就應該恰恰正是"三更半"。

另一個更絕!係幾十年前既毛線肥皂劇,有人出比方唐鏡對既:

水手落水,水鬼拉住水手手。

方唐鏡係廣東四大才子其中一個,所以呢副對聯,上下聯都有D廣東話feel。

知唔知答案都可以試下玩下。
真係諗唔到,但係睇到個上聯好有趣,所以忍唔住search左個答案
哩o的對真係要高手先識對

搜索時,搜索出一些有趣的對,與大家分享
說到古靈精怪的對聯,不可不提清朝舉人何淡如的怪聯,例如:

上聯:一拳打出眼火,
下聯:對面睇見牙煙。

上聯:有酒不妨邀月飲,
下聯:無錢那得食雲吞。

上聯:水手落水,水鬼拉住水手手;
下聯:火頭吹火,火星飛上火頭頭。

上聯:四面雲山誰作主,
下聯:一頭霧水不知宗。

http://rain.prohosting.com/lastwit/big5/sym/sym5.htm

[ Last edited by 阿感 on 2005-7-21 at 12:59 AM ]
仲有個  半夜三更半  未有下聯,
比個提示大家。
(提示:八月十五)
不屈不撓;不亢不卑。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【對聯小棧™】 每日"棧"一"棧"

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。