<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:+ I8 v8 r5 N/ k5 }5 n% i4 x
更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校- d! N+ D' C0 K( w
依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
2 K8 |2 z, G- I+ e您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
* t- y! d6 Q: c# Y無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
1 v* E0 x6 ^; L& _, `冇資源就學一種!就係正體!, ]5 U* Z4 O/ I8 W" w
因為正體易學~
# d5 S% m& U% ~! W$ Z+ z政府係有資源,不過同您放火箭~
9 b9 W1 t" ~$ U3 j; h9 m  I有錢叫雞,冇錢開飯~!
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:1 |7 P! E7 V( l0 Q- A) U
咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
4 q+ W" V; V4 }# \8 R
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!  s3 y" H3 ]$ B
大原則係不破壞字義!
' _% A- R6 b2 d5 M+ V( n" W在此原則下,有所修改冇大問題~!
) D4 b  j4 Z+ @3 ?. @4 n小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~
7 B& Z+ T8 v7 [: {* w# _都冇破壞字義!
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:
+ x/ i: K, C( \$ ^! c' y* v7 ~5 |# r% M* f! n2 y9 i
簡體唔等於速成!$ {9 ^% |3 ^! |4 h) Q
正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音," m4 d( A. r) c8 x
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)" F  ]! E$ `- q8 Z: z
相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~
) z' h/ n. P/ t) {, e4 d7 o
0 ]7 K. Z+ [9 {4 y/ Y, B' I3 O反對使用簡體唔等於為左美觀+ W8 d1 t. w  O; ~2 n$ u; ]  {
如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~; g( h! p: \4 W1 @4 |% L% ^
好心您讀多d學者ge文章la~8 Z! |3 E6 O2 k1 u
' B# c$ V5 z7 H9 H$ i, f% P8 c
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
9 V% z; `. ~, ^, Z( \/ F- e無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!
6 n, P: Y7 x+ l8 F- [  M! G6 V冇資源就學一種!就係正體!
  D7 I5 u" \" I/ v因為正體易學~' |/ U$ S) I* u8 T! P& E3 Q$ E
政府係有資源,不過同您放火箭~
' X3 y( h, b4 p* d有錢叫雞,冇錢開飯~!& b& n8 p7 K* J: Q4 R5 ~) ?

1 r% ^$ R, r8 o簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!
" c# c' T% |/ Y4 }1 C- a! Y大原則係不破壞字義!
& }: y5 v$ Q# f2 t! Q6 e在此原則下,有所修改冇大問題~!
  E: \( ?2 g' n小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~
- y4 \# T7 B+ Z- t' }/ L5 r都冇破壞字義!
  L  h* d- h$ T" t! a" ?& j* T
[/quote]
4 T4 Z# C! K6 O! e  z. }8 O. X$ s8 m) y! u
咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?' P  o3 Q- o, [" \  P  N
- K% X! Q( h# l
再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?
8 d* q! Q7 z7 M% C2 s5 \5 _5 ?* B/ A) ^3 a7 m' v4 U7 `
第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。
3 e# F+ |7 d; e% Q1 L! x# U8 U: ]! w6 d( v5 \- ~( a3 f) E# y, A
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:
* h' X1 x# F1 e. d! e" g  J, ]覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
: t9 q4 H6 [& y" Y' H
0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~
. F) X! @. Z# ^; m您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~
) S. s6 `. |) m) ]$ Q- W! ~$ J' u# k2 e0 R5 D/ _+ ^, b
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:
) s& ^( K/ `0 p
  _) Q2 {& ~/ o' P" A! [9 I: g0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~
$ x) Y% ]7 N5 J) u, g一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
( n* X( K* F1 L( X$ ?# B
( x/ ^9 T9 Y3 ^6 n
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法% P7 g* S! _) s' N
就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣8 J" `5 x; I' Q
7 H4 B+ @( K8 {
ps.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~
0 e5 Q7 w* U0 ?2 ?# v
+ {% u' A0 Z& E% l[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:
; p$ S: m0 h* W$ z4 Z1 Y: K咁有咩問題呢?的確係主觀睇法
. t. @3 ^* N, s3 w( l( Q9 D' M- _: F就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣, i+ M0 f6 D6 w# x
; F9 Y6 k7 U- M& x7 c( r我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
' Q! u. h7 `$ g+ |事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
7 N/ f( I, C! t5 M9 o9 G但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:9 Y8 g  @' |5 V0 W" |8 Z
( h" k0 Q* X$ Z# h* s6 I
我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~
, R; e" G" X3 T# ^( O  E事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~
, ^! B( Z! r' _; s- a( g但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
" t9 |+ F8 L' l" C' V4 j

5 C) S  X7 n, G我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:: z+ b7 R; |+ f  `1 t+ _/ J
我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
3 V( a$ T# N+ I: P
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~7 ~. ^* u6 q/ [* Z
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~
: |' ^! q& v, O3 j  L而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡
* c0 c  ^) n) Y% U  G4 w6 w! I令唔正確ge文字侵蝕正體字~* U2 n$ K2 s: b. o
長遠而言,正體有消失ge危機~
7 _9 @( w/ x( \* {" Oso爭論~
5 N' y$ r0 t$ G7 r& r
7 W* {# P! i# V' I我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
% w1 g2 [; p; |- K% D; s/ {+ L但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~% ]8 F$ O- C6 _! e

* V+ s) f$ K, ]" W4 {- H/ u[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:
( q. w8 f' i( X4 [8 V% _4 ~) {# d$ R0 Y* V0 m- j
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~- Z* |# V, d5 C+ t
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~& [6 B$ ~3 q# x0 _5 d0 t
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡. c3 D( q6 W0 h; p5 v- [: z
令唔正確ge文字侵蝕正體字~1 S0 v  y# }% X, ~* {
長遠而言,正體有消失ge危機~6 H0 t3 e3 Q2 m  w
so爭論~8 u2 H! ~8 u2 S) q" e
9 ^& N! V' s" o' O
我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~/ O: I& l5 u* F& b" E4 L% t" u. T
但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
& x% a8 f, g+ o1 v. T4 F$ m9 D/ w

# N+ K* U& G' V$ ?: E+ p* z7 H咁你努力為我地既繁體字抗爭~' p( q! O, y3 v- h$ T" r
搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議/ c' G& y) I+ `9 f
告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳+ W( Y1 q5 _% E  F# R  s
等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。6 a( I7 z! u$ Q! ]7 H
到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。
7 N, r7 g2 Q* r' {用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。" T  d% ]0 }9 [' {" z
- s6 q0 i3 P, B8 z
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:
7 G& L3 @  h2 e0 [( r. Q+ Z
! M# u( _* u7 M! R( x, f
7 ]' R  I7 H. u( w" u# ~/ W咁你努力為我地既繁體字抗爭~, |, E. e3 P' @& y& ~) i
搞...
' u( l- W3 R0 w5 J. Z; T. e
我唔係要光復中華文化  p( N' {- f( b' P9 I! @' G$ G- @
只係因為正體是正確,
6 Q1 y4 ~  m2 D認為用正體先係高上文化,係品味~
2 ?  J7 ~6 D$ O您始終唔明白文化ge價值同重要~- T. J6 ~( y- `2 g, f

9 W; X' t0 ?- B! Q) m" Y1 E
* n# n1 d  z* p4 L" bi don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~
& G( r4 ]4 }( l7 x+ W4 j
: A) d5 {! F( Z4 P4 T[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請支持中國大陸恢復正體漢字

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。