<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 17:24:, S9 U+ Z/ R1 L. _! f

5 h- T4 m% O: e3 G7 w3 ]" u: h  `. Z& j5 M+ k5 ?$ z: }
如果中6先轉商科,會考用不用考一...
* {% ^# p: ]* x% B/ e1 p' Z
附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
EF小人物

Originally posted by 155220 at 2007/10/28 17:24:' P. W( ^6 s) [7 p8 V9 g5 f

: Q1 ^- K3 V9 [
+ @5 V3 V; Y" I6 Z7 P& L4 A- q, k% W如果中6先轉商科,會考用不用考一...
; X* j$ {0 g! ]% I: c2 ?1 R' n
唔駛 6 D( Q( O& l5 V' Y1 u8 D
我英文唔勁 , 我上年個Miss 勁姐 ...............
" [% |7 ~2 E, C; N3 }講真A Math 唔係太難 , 只要你每日比1.5-2hours 落去A Math都可以變簡單(上堂) ......... 問題係你其他科成績唔係太好 .............
# @$ Y6 C5 \* \; l每日15:30 放學>16:00 回到家>之後溫A Math>18:00食飯加洗澡>19:00做homework>21:00 溫其他科>22:00先free ........... 重有F.4少不免有chairman , committee ......... 之類職位 , 好似我咁都有個Chairman同4個committee , 只靠自修讀A Math一日25hours都唔夠用 .................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:56:
, E2 _! T- ]  j' u$ [
9 q! F7 @6 y5 j/ k$ I- i9 l附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
5 S6 g1 l% a: R& w: `4 k$ E我都想咁簡單 ................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:54:% n- x, {2 S! C- H2 {, ^
, X' a& K0 b6 Y: u$ l/ H+ g
中文理科係淺,但英理科,背都背死你
: v/ U8 r# p9 D# d. n* Q! t英文理科要背好多專有名詞 , 中文理科易理解學都學得多d快d
Originally posted by CHECSS at 2007-10-28 08:05 PM:
, {0 y! F) C9 M
# [1 g$ k- ?% ?1 ^7 [唔駛 9 C- v4 n* C: c9 ^. I8 @- D
我英文唔勁 , 我上年個Mis...
4 W0 i3 }2 u. r" T' d# S! E4 ]; ?0 f
好勁呀你
4 i/ [3 o; L. Q' z8 r, I% b1 u; X乜而家d學生咁勤力架
Originally posted by 艾力克 at 2007/10/28 20:48:
# h% h! Q, [5 d" T- ^+ F$ }3 l9 H6 @1 }7 Y
好勁呀你
/ d) @4 f2 H: a4 M6 r乜而家d學生咁勤力架
3 j% C) [$ q6 ~) l- G& X/ x7 p
我每日15:30 放學(o係學校做homework加溫書)>19:30 回到家>之後食飯加洗澡>20:30玩加surfing internet加watch tv ................ $ n% M, y( X; e, c9 f: V

6 f1 X% u3 m* C! T, S6 B) D. Ai am a lazy fool ...........
等我呢個師奶仔講下我既經驗啦....$ Z0 a8 n2 h6 F: c3 h3 H! Z3 E
/ A) k+ q5 D' H7 I/ n
香港地讀書, 無論文科, 理科 定 商科....第一樣野就係 "死記"4 ?5 Y: x1 c3 U1 k# H
就算你同我講"數學"要理解, 但係都要"記"....# L: v0 M! w5 I! v
當你d數計得多, 你會發現, 黎黎去去都咁上下方式....- Z0 C: e4 z$ W" {2 E4 t
只係d  x, y 調下唧....
, s' q5 l/ Y: B) D: R# }2 }$ ~0 x5 t! E  l6 v4 k. u
至於你話自修 a-math, 你從來未讀過 a-math, 我唔知你掂唔掂...., {0 G2 x9 j5 p
我有讀 a-math, 但反而影響到 math成績無咁好....
$ t" H. A! y: G9 M  Y點解咁講?! 因為a-math 諗野深入d....所以當我做 "math"既數, 都簡單複雜化....- ], [' m( M; B5 F
4 ?, J. D" y( g( V
所以選科都係睇興趣....讀果陣舒服d....9 }9 L% |5 G( l5 K+ b
之於你話出路, 好坦白講, 除非你好知道自已將來一定要係邊行發展...咁你就話向住果條路出發, 否則....你只要讀好"英文"就得啦. 你依家問....有幾多人可以學以至用? 真係好少人囉....+ h& T8 V9 i0 `+ U

0 G/ ^$ W4 s! v, N* G2 Q讀書, 讀中七, 讀大學....跟本就係"踏腳石"....d人係睇你大學畢業, 讀邊科對公司黎講已經唔重要, 返到工係睇你工作表現, 讀過d乜都無人記得啦, 就算你係碩士生 (讀既野同做既野有關), 但做野唔掂都照炒啦....
" i# C* h  Y' F8 f% \6 h6 E' c  l* b
6 ~0 H  |. J6 V* M我出黎做野, 我只係覺得, 識用word, excel, 中文, 英文掂,....已經唔使驚無出路...
2 J/ r% ^- M" t; r7 [語文能力高, 你就會有信心去做任何一行.....
Originally posted by wer at 2007-10-28 03:15 PM:9 S: A' |! ?' x7 ]0 n. L
. k" ?% p+ A$ w2 s1 [; ]0 G# B

4 N" i& a" F& R8 R% M) Wecon一開始係好淺,但去到最尾就會好難
  d5 t+ I% Y9 j7 A& p2 C
都係一半半啦
5 G  p1 `9 Y# Y$ _
3 h  a4 ^2 ]' i$ ~; t. B. t其實好多都係一d common sense用econ角度去解釋...
我又係好似你咁只係得數學勁,我自己而加都係讀緊中三,我都好認同以前樓主講最緊要係興趣囉,無話緊科出路好,條條大路通羅馬~8 ?7 N1 r4 p& O8 ~! \$ w
4 X6 d! {# `) _3 o! I  o6 E* E
如果可以間咁最好商了<-聽落去都型d&勁d,不過都係興趣行先
補充一句....
2 k: \2 J% b! R& r. M7 b8 c3 R4 B4 B% ^& @- g
如果你真係中意計數.... w$ t6 j. k9 e: z9 J
) e" }) v4 U* N: k
又想揀d有前/錢途ge科...
' {. d5 ?+ W0 c: u6 T
' _% k# c2 P7 w) @( c而你又有能力...
& c. x4 c! L: ^7 ^* x% |! P( E0 v% k# Q% R. l5 Y# T+ N+ _+ |
讀商la...1 j6 H+ b: K* x' q; O8 \+ i

# ^# t9 \4 u: h4 I到大學時入d勁ge商科...(唔好入d廢ge..)
$ Z( Z; D! w& W( b
3 H: r* z* i  n3 o7 r  E; P到時就又可以計數..又可以有有前/錢途
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。