<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ / x2 i! o) s- @- I
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
0 E9 O, Q5 p7 ]$ L& _' ~$ h9 K
& |3 b' h6 n( R: r! F
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
1 Q* g8 k( m- N* a7 \: m+ E但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
5 H3 R2 Z. c: V因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
" V7 }# |6 {3 s( p' M) o  c  q+ t' s0 M) ~1 V* H$ ~0 w& r+ y- v- S
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
0 y3 u* T. @: h9 C內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?6 ?6 E( b0 X0 \2 l. b+ \$ }2 }
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...0 y- W+ E+ x3 ^/ R* L0 `4 J& X
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
6 p% y& u* Z) q3 Q
9 S# c( O, }& A6 X  A4 q我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧! h' B7 `* [( N4 K3 D

' l# U& u: M. O' A' c! q! x& J% {- i& k+ a+ T( ^5 @( q* v0 ~& I
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
+ D/ T9 p% M0 T) U* ^
4 G1 z" Q. Y; P# s中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
6 s% Z# Q% K6 ~
! x. w% @; l# [9 L" o3 N! d純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
& i% x. `% s* F# A4 B  V但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 ; |/ e6 e. S6 q( [# _- B& a& m
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
* J# N8 G- f4 q- e" L$ W/ D, X+ O' pandyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
8 q" q% F: P- j% f4 O. M. V
* p$ {: c/ L/ k- k" A% n
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
% A% x  U9 T! Y) \
- c5 E& g5 N% f- V3 J至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   5 V2 }8 W; B5 E$ i+ W
c( O8 n
7 c% F& v( l# E0 x中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
- c/ d) b6 U: t& c- W
$ ^( h2 _9 p8 l, z4 K  h3 ~
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?( x- C0 _% m7 m2 D: s9 `7 ]# ]
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?

& n2 {1 M* f' h% H# D& ?
0 E2 a7 j# A% _! _; R
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
  o  {% `/ x# D' N7 ]: DKNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
$ ^( f0 b7 J  I3 J# b1 P8 |" w" q+ G) C# ~& z- |5 H5 F  Q& n
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出2 W$ M8 E1 z4 A6 V
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
  a% o5 S# {! [/ ^2 i所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
本帖最後由 KNY 於 2010-10-15 11:20 AM 編輯 % w  {3 g" S. A# q, ]+ [
# r$ a$ `) g7 j- [$ T' R& t) s2 D5 j
' e  `# ~. W$ a8 I
( P) q8 \3 i9 k: H" B1 p- I: }1 e- H
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?2 w# A' G* U" K1 q9 p1 k2 F$ x
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?9 {0 e) G6 h# T  }
andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
5 K( W) `0 t' r$ j& U0 t) {( ^5 }+ _: z6 y6 q
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
$ K  d5 O) [6 Z& `+ R: D1 Z  \: m
- M2 q. a$ f$ J# O- [應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出+ O* Y, n2 i6 o( f! I& ]' K$ d
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
* q1 ~% P7 ]: F' x所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...% A% r5 j# ?9 v- `
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
0 l! S7 b: ~) c9 y2 y) l3 u
1 m! x6 J: k2 @  f  L  s$ I. N. |我好少睇中央台喎   
( e/ i& c+ q; A, k6 S4 v
* |6 t# w) v/ T/ Y6 F3 k3 D4 ^
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...# T; j, c" ?. S. Z% r/ r+ u7 }
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
5 x/ a: ~( e. a/ X* f
/ R" @; H6 `, t0 ]# \係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
) u! x+ U! [2 S1 o  H- Y3 i2 Z我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
* F- c- q' e# h1 N, p$ e

& W! p7 W7 W8 w" A& v純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, # m$ |3 I! x) `; Z7 y
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 ; x  w- b0 m1 y+ K& n+ I: A
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
1 \$ y- {' U$ ?andyho 發表於 2010-10-15 11:02
! c' q- a2 [% S; r4 W- [

" I( l+ ~( l  @7 `/ H6 H4 N有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~  ~  a) d; Q7 A" W9 k
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~ ' E/ U$ ^' _3 \+ C: X( U
做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
# ?8 Y: M0 ]+ K1 P2 n; h0 K7 m
; }  [+ Y6 ]) @係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. & v; b" [5 u1 j& h- ]
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒3 s3 u, h" P& K; {
andyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
1 U6 U9 l0 ?7 C# [/ p

; R9 k1 v& L3 x- b' X/ _發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 * y, W+ Z8 y$ J9 z+ ?

: i& G, A  d% p$ J- v* L0 F鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。