<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » 吹水版2014to201907 » X你老母屯門反水貨客第二波
返回列表 回復 發帖
咁咪去衝撃入境處囉,關旅客/水客咩事?,佢地犯左法有執法者去拉,執法者唔拉就應該去執法者到抗議or去申訴專員到投訴,而不是自己去替天行道濫用私刑.

另外,唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀 ...
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 01:02 PM
旅客/水客 易蝦過政府
當發覺大象原來連佔領也不怕, 就要出動傳說中大象最怕的老鼠

中國的兒童都玩過一種「鬥獸棋」:一張棋盤,各類動物相鬥,畜生世界一物治一物:貓吃老鼠,狗吃貓,狼吃狗,豹吃狼,虎吃豹,森林之王的獅子吃老虎,最後大象體積最大,大象可以用鼻子捲起獅子擲死(在現實中,當然是神話),於是大象才是森林之王。
但是大象又有誰治得了呢?答案是能鑽進象鼻子的老鼠。
浪子~孤獨就是良伴~
但咁樣反嚟反去到頭來只係自己人搞死自己人, 如果大陸肯應承香港人是但一個訴求, 咁89年就唔會有64事件發生啦, 到宜家好多港豬仲未明689只係上面一隻棋子, 呢個位邊個做都死! ...
wai1012 發表於 2015-3-9 01:31 PM
最鬼好做就係,淨係賣簽名,乜都唔使做就可以個個月出糧,比人鬧兩句又唔會死嘅
旅客/水客 易蝦過政府

中國的兒童都玩過一種「鬥獸棋」:一張棋盤,各類動物相鬥,畜生世界一物治一物:貓吃老鼠,狗吃貓,狼吃狗,豹吃狼,虎 ...
浪子 發表於 2015-3-9 01:33 PM
其實大象驚老鼠係咪真?
好,店就在你楼下或街尾,而你唔夠山長水遠落香港的人搶?唔好賴自由行,香港人都唔少人搶貨,不過無人認咁!至於租金問題仲好笑,業主狂加租只因你賺錢,佢唔理你賺乜錢。就算你開小食店,麵店好生意業主一樣加租, ...
bobo426 發表於 2015-3-9 07:30 AM
雖然我唔係好覺得係夠唔夠搶既問題 不過都回下你啦
好簡單既人數 同 買既數量問題
例子 人地可以一日10個人 每人買2枝洗頭水 都一日20枝啦
你住個頭 你係要用先買 當你10日買1枝洗頭水 咁數量點夠人多
仲要講緊 唔只係10個人 唔只2枝洗頭水咁買
你係唔係唔記得未有限奶令前 幾難買奶粉???雖然依家都只係好左小小
夠唔夠搶 唔關山長水遠既問題嫁 你搞清楚未???

我無話無香港人做水貨客喎 我都覺得係要禁埋香港人做水貨客

租金問題點好笑呢 的確無可否認業主狂加租只因你賺錢
但係例如當你成條街既店都係賺緊1萬一個月 咁業主都唔敢加太多
因為成條街都係咁 加左都怕無人租
但係當你隔離開左間水貨店 偽藥房之後 偽藥房搵成10萬一個月
業主咪狂加租囉 你唔租仲好 D水貨店 偽藥房又肯租 又小D麻煩

地產霸權係另一個題目 要詳講就其他POST啦

敢問一下你住邊 我自己住葵青 成日去荃灣 深水埗
唔講旺角啦 變成點 大家都有眼睇
我眼見連深水埗都愈開愈多偽藥房
所以我真係想知下你住邊 去開邊區
咁咪去衝撃入境處囉,關旅客/水客咩事?,佢地犯左法有執法者去拉,執法者唔拉就應該去執法者到抗議or去申訴專員到投訴,而不是自己去替天行道濫用私刑.

另外,唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀 ...
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 01:02 PM
第一次光復上水係比依家正常好多嫁
不過第一次光復完之後政府有無理???
無記錯第二次都仲好正常
不過又係啦 政府有無理???
咪愈演愈烈囉
而且一簽多行 其實唔關入境處事

用私刑係唔岩 不過依家點樣私刑??? 都好似未見水貨客就打
"去執法者到抗議"你知唔知佔旺個陣D SOCALL執法者 執法幾不公???
到依家打人7警都未被起訴
旺角棍打行人頸背既警司 SOCALL執法者由告佢傷人變成投訴
依家好似仲可以提早退休避左件事
而其他示威者呢???快快拘捕 快快提堂
唔係話佢地岩 不過明白點解唔再信D SOCALL執法者

"唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀"
你明唔明點解內地人要黎香港買野???
而且又係啦 13億人既中國對700萬人既香港
你走幾多水貨先炒得高大陸個價呀???
大陸派1%人黎香港都夠搶哂香港D野啦
雖然我唔係好覺得係夠唔夠搶既問題 不過都回下你啦
好簡單既人數 同 買既數量問題
例子 人地可以一日10個人 每人買2枝洗頭水 都一日20枝啦
你住個頭 你係要用先買 當你10日買1枝洗頭水 咁數量點夠人多
仲要講緊 唔只係10個人 唔只2枝洗頭水咁買
你係唔係唔記得未有限奶令前 幾難買奶粉???雖然依家都只係好左小小
夠唔夠搶 唔關山長水遠既問題嫁 你搞清楚未???

我無話無香港人做水貨客喎 我都覺得係要禁埋香港人做水貨客

租金問題點好笑呢 的確無可否認業主狂加租只因你賺錢
但係例如當你成條街既店都係賺緊1萬一個月 咁業主都唔敢加太多
因為成條街都係咁 加左都怕無人租
但係當你隔離開左間水貨店 偽藥房之後 偽藥房搵成10萬一個月
業主咪狂加租囉 你唔租仲好 D水貨店 偽藥房又肯租 又小D麻煩

地產霸權係另一個題目 要詳講就其他POST啦

敢問一下你住邊 我自己住葵青 成日去荃灣 深水埗
唔講旺角啦 變成點 大家都有眼睇
我眼見連深水埗都愈開愈多偽藥房
所以我真係想知下你住邊 去開邊區

godiswhatever 發表於 2015-3-9 05:02 PM
超用心回覆牙
旅客/水客 易蝦過政府

中國的兒童都玩過一種「鬥獸棋」:一張棋盤,各類動物相鬥,畜生世界一物治一物:貓吃老鼠,狗吃貓,狼吃狗,豹吃狼,虎 ...
浪子 發表於 2015-3-9 01:33 PM
其實咁係唔好笑 仲好悲哀
個政府用正常方法表達民意 唔會聽
唔會理市民既民生
只好逼人用怪招
其實大象驚老鼠係咪真?
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 01:54 PM
mythbusters 流言終結者 TEST過 係
小弟以前住上水,但已搬離。所以可以說是傍觀者。但我始終認為自由行為各地帶來人流,增加商機,能不能賺錢就各靠本事。滿街人也吸引不到客人,只能做街坊客?為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?老實講我是看新聞看到發火,有人煽勤一早知,但想不到這麽多無知青年參加,口口聲聲替當地居民發聲,结果重無賴過黑社會,持著人多胆壯,不理是否水貨客又打又駡,商場無本地客咩?靜坐一角叫口号不成嗎?有胆對鏡頭饸人又冇胆唔幪面,不是光明正大的嗎?真怕有些父母看見兒子上電視也當眼花,羞家!最後一句,將心比心,歧視大陸遊客消費低?只掃平貨?只有有錢貴客就歡迎,平民旅客就打駡!這没問題嗎?有農藥只除害虫,益虫一點也不應响的嗎?
小弟以前住上水,但已搬離。所以可以說是傍觀者。但我始終認為自由行為各地帶來人流,增加商機,能不能賺錢就各靠本事。滿街人也吸引不到客人,只能做街坊客?為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?老實講我是看新 ...
bobo426 發表於 2015-3-9 09:11 PM
你知唔知旅遊佔香港gdp幾多???大陸自由行又佔香港gdp幾多???
香港從來都唔係靠旅遊搵食嫁 主食啦 應該叫
香港又無咩制造業 又無銷售稅
可以講 自由行係香港買野 香港真正賺既係好少 咪過河濕腳 濕個小小小小小小小小小小腳囉

無話"為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?"
未有自由行之前 唔計SARS 香港有死城過咩???
依家最大問題係 明明係住宅區都搞到只係得水貨店 偽藥房
其他就做唔掂 咁就係唔死城啦???
邊個話無左D水貨客就係死城咁
咁未有水貨客前既上水元朗旺角又係唔係好似死城咁呀???
你聲稱自己住過上水啦 你覺得點呢???
你搞清楚個到應該係住宅區定遊客區未???

"靜坐一角叫口号不成嗎?"
再一次
第一次光復上水係比依家正常好多嫁
不過第一次光復完之後政府有無理???
無記錯第二次都仲好正常
不過又係啦 政府有無理???
咪愈演愈烈囉

"最後一句,將心比心,歧視大陸遊客消費低?只掃平貨?只有有錢貴客就歡迎,平民旅客就打駡!這没問題嗎?有農藥只除害虫,益虫一點也不應响的嗎?"
你到依家都未搞清楚D人點解反水貨客 唔係因為消費低 掃平貨呀
係影響到個到住宅區生活既人呀
COPY多次
尿片 益力多 金莎 洗頭水 無一不掃 仲要係住宅區個d地方買
搞到d住宅區商店點呀 租金上升 原本做開街坊生意既店就開始比唔起咁高既租金啦
就開始執 結果比得起租既都係d無藥賣既藥房等等
咁唔係嚴重影響緊居民生活咩???
已經唔講水貨客d 拖gip問題 垃圾問題啦
未有光復行動前 仲有狗官話要將自由行擴展到18區呀
根本完全唔理香港承受能力

最後"人多胆壯" "又打又駡" "口号" 仲要係"靜坐一角叫口号不成嗎" "饸人" "害虫,益虫" "應响"
我真係好懷疑你係唔係香港人
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » 吹水版2014to201907 » X你老母屯門反水貨客第二波

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。