<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 燒衣紙給過世的人 可收到嗎[+左]
返回列表 回復 發帖
Quote:
Originally posted by bengrace50 at 2005-7-21 02:37 AM
個人己見,敬請原諒[/colo...  
若人欲了知.三世一切佛.應觀法界性.一切唯心造.

bengrace50 兄,有事請教,是否等同以下意思?

「三界無別法,唯是一心作,若人識得心,大地無寸土。」

「我本求心心自持,求心不得待心知,佛性不從心外得,心生便是罪生時。」
大家好

我係個菜鳥新手....請大家包涵

我認為鬼的能力通常比人強得多
(從問米....之類情況得知)
佢地自己應該能夠用能力
解決呢d日常問題..==
過世的人...上天堂/下地獄/某d原因留在世間
上天堂:好食好住,都應該唔洗我地比佢--
下地獄:還有時間可以自由活動,購物?--
留在世間:某d原因先留係度,而且世間d野佢地應該唔係好岩買-.-
或許是因為傳說中的7749日掛-.-

如果燒d鎗,飛彈,坦克比佢地--
都唔知會點(冥界)
都話科技嘢(新嘢)佢地用唔到咯=.=
陰間都有平民區的,有買賣架.
你估隻隻鬼都識變嘢咩!
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 一蛇一 at 2005-7-22 00:22:
大家好

我係個菜鳥新手....請大家...
鬼是六道中的惡道,人是善道。  所以其實鬼的地位比人還低。 鬼又分三種,多財、少財及無財(多財是能力大、有很多人供奉的意思)。  多財、少財當然能力大,但無財就一定要人幫。  但三種鬼都只可食人供奉的食物。

其實從很多鬼上身case看到鬼其實能力不比人強,否則何雖上人身、擾亂人的思想去為他們完成目的?  但他們能上人身、擾亂人的思想都是因為人自己的心不定、意志弱。
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by olaf at 2005-7-21 22:07:
Quote:
Originally posted by bengr...
對,『一即一切、一切即一』
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-22 12:59 AM:
都話科技嘢(新嘢)佢地用唔到咯=.=
陰間都有平民區的,有買賣架.
你估隻隻鬼都識變嘢咩!
其實d新科技野乜唔係好精細架咩...
d假電話(即用黎燒果d)  得個紙做電話機"喝"
咁就算係燒到過去都係咪只得個機"喝"呢..=0=

其實我向來唔多信呢d野 (即燒野..神..信仰~)
but死後會否化為鬼魂(靈魂)呢樣就信d
Originally posted by Miz at 2005-7-22 05:09 AM:

其實d新科技野乜唔係好精細架咩.....
幾好,唔迷信係好事.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 燒衣紙給過世的人 可收到嗎[+左]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。