<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2005-9-6 21:42:

講開氣功, 有野想問:

我十幾年前...
打坐就知, 氣功知得不多, sorry.
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by sohozhk at 2005-9-6 23:15:

寶礦力對牙齒唔好,最好食根香蕉。
打網球的運動員,每逢休息,都會食半隻蕉,對於運動後的體力恢復及維持電解質的平衡也很有幫助,以防止身體因為缺乏電解質而引起之肌肉痙攣現象。
你身子唔好,食多隻。
食野只可補體力, 要恢復精氣要休息or打坐
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by d228216 at 2005-9-6 10:31 PM:

99%谷得太盡啦. 姓陳? 唔係播
你果樣似我以前一個朋友,
佢曾經係H.K中量級散打王冠軍
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by JCer at 2005-9-6 04:06 PM:

好野wo, 去互助追post 喎,多謝先啦
咁既問題你都要問?? 你覺得有,咁咪有lo~~
係呢, 唔只咁少野ka wo, 做咩唔貼埋其他??
你的偶像會嘉許你的~~
客氣客氣, 我都係好奇入去睇睇, 果度叫「互助」?? 恕我直言, 果度似係一個俾你靜靜雞作出人身攻擊既地方多D喎

本來睇完就算, 但見到你人身攻擊之餘, 仲要講到明入嚟九哥呢度「踩場」就真係好似唔係咁好啦, 大家一場版友, 相遇於此都算係有緣, 開開心心咪好囉, 唔駛咁樣針對人既, 你唔鍾意咪唔好睇九哥D嘢囉, 正所謂「同枱食飯, 各自修行」

係好似唔只咁少, 不過呢兩個比較過火, 咁啱你又話要打真君子, 咪quote出嚟等你澄清吓囉

九哥係唔係君子佢自己知, 但九哥熱心為版友解答問題就真係值得嘉許, 對我嚟講, 呢度更似互助

網絡世界同現實世界一樣, 要人尊重你, 你先要尊重人, 多個朋友總好過多個敵人, 希望你可以明白

我呢D一把年紀既都係比較多口水, 以上有乜嘢唔啱聽唔好介意
孟子說:"無惻忍之心, 非人也"
Originally posted by lduff at 2005-9-7 08:26:

客氣客氣, 我都係好奇入去睇睇,...
好呀,你都值得嘉許。  正所謂人地是否君子,與你何干?  至少人地做既野你自己做唔到先!  如果人地唔係君子,咁你咪更加差(直接那句我唔想講)。  所以聖人教我地,人地做好事,你唔好理人地心想點,你都應該隨喜讚歎,因為那是對大眾有益。

你唔鍾意人,又無人迫你睇佢D貼,你咪唔好睇囉。 你又無做過調查,你點知人人都唔想睇呢?

『相遇於此都算係有緣,開開心心咪好囉多,個朋友總好過多個敵人』
佛聯會
Originally posted by 史艷文2 at 2005-9-7 02:21 AM:

你果樣似我以前一個朋友,
佢曾經係H.K中量級散打王冠軍
散打王? 我亦是王....是飛機天王
Originally posted by d228216 at 2005-9-7 11:15:

散打王? 我亦是王....是飛機天王
我係打散王, 專打蛋散......:cool:
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
九哥好耐冇見~
個波馬區去咗邊呀~

哈哈~
啱啱見到你回就有問題想問吓~
蛋散一詞究竟點嚟嘅呢~
Originally posted by iMacc at 2005-9-7 11:27:
九哥好耐冇見~
個波馬區去咗邊呀~

哈哈~
啱啱見到你回就有問題想問吓~
蛋散一詞究竟點嚟嘅呢~
蛋散, 廣東小食, 名副其實以雞蛋作材料  

用 料 :
麵 粉 1/2斤 , 沙 糖 3兩 , 豬 油 1 1/2兩 , 雞 蛋 3隻 , 清 水 1湯 匙 。
做 法 :
1.麵 粉 篩 在 桌 上 , 中 開 撥 開 成 一 空 穴 。
2.將 沙 糖 、 豬 油 、 雞 蛋 一 向 放 入 穴 中 拌 勻 。 慢 慢 撥 入 四 周 麵 粉 , 一 邊 加 水 , 一 邊 搓 成 粉 糰 。
3.將 做 法 2的 材 料 用 木 棍 輾 成 薄 塊 , 再 將 之 分 割 成 若 干 小 長 條 , 在 每 小 長 條 中 央 用 小 刀 切 一 條 縫 , 將 一 邊 向 縫 反 穿 過 去 。
4.將 做 法 3的 材 料 放 入 僅 沸 的 油 中 , 用 文 火 炸 至 微 黃 色 , 撈 起 即 成 。

[ Last edited by 亨九利 on 2005-9-7 at 11:39 AM ]
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by 亨九利 at 2005-9-7 11:33 AM:
咁我今晚試吓整完攞嚟打吓先~

[ Last edited by iMacc on 2005-9-7 at 11:47 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。