<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 李惠堂 真係咁勁???
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-5-23 10:44 PM:

200年前 , 其他國家都無鎗 , 歐洲有鎗先 , 咁就叫列強???
你嗡乜呀
Originally posted by 王晶 at 2007-5-23 05:42 PM:
如果香港以前係亞洲足球王國 咁點...
王晶兄,好多年紀大既叔父背網友已幫我這個足球初哥大腳解圍!
以前足球跟本唔係打整體戰,係打個人技術,
這種發展方向對業餘的香港足球,來說是十分有利。
足球最瘋狂的時期是打兩個後衛,其餘全體人員投入攻擊,
後來荷蘭人推行了433全能足球陣式,而英國內則改良成442,
兩者至今仍是歐洲,甚至全球足球典範,離不開這個架構。
香港稱霸亞洲之時,應還在推崇個人技術和全攻型的時代,
因此只要你有料到,就可以問鼎中原。
當然後來變成了職業,就一定要講求整體戰術,
繼而出現多變的,和不同的球員,和技術的出現,
這些東西就是香港足球脫了節,沒有進化,變職變得慢,
而痛失一哥地位!回想當日沒有j聯賽,日本足球跟本唔係香港過皮!
其實道理就有點似講政治,共產黨另中國缺了工業革命這一環,
而導致中國人科技大落後,後來要追,也追不上來,至今還要偷偷騙騙,
才有相關技術,更是人家不要的二三流技術!

[ Last edited by locklock on 2007-5-24 at 12:29 AM ]
Originally posted by locklock at 2007-5-23 11:27 PM:

王晶兄,好多年紀大既叔父背網友已...
邊位叔父輩幫你解圍?
上面幾位人兄都係講 50年代之前既香港足球
當時既球賽 既無片段又無記載
何以得知香港足球所用既戰術 係運用荷蘭全能式足球
香港以前為英國殖民地 而且外援都係以英援為主
如果你話用英式高q大棍倒似乎恰當一d
如果你好似甘生咁 因為香港係亞洲最先發展足球呢種運動
可以打贏當時業餘既日韓
認為咁樣就係足球王國 咁真係無野好講
真係 中國女足 都可以叫 做女足王國呀!!
Originally posted by 王晶 at 2007-5-24 12:11 AM:

邊位叔父輩幫你解圍?
上面幾位人...
妖 , 一個國家一樣野先進過人地 , 咁佢咪果樣野個王國羅~~
好似av咁 , 你會唔會話中國都未起步 , 所以日本唔可以叫av王國???
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-5-24 12:18 AM:

妖 , 一個國家一樣野先進過人地 , 咁佢咪果樣野個王國羅~~
好似av咁 , 你會唔會話中國都未起步 , 所以日本唔可以叫av王國???
日本可以叫av王國
但係香港唔可以叫足球王國
從未由 國際足協 亞洲足協主辨既賽事 贏得任何冠軍點王國法呀
你唔好同我講贏埋d亞運就當係 東亞杯前年中國都贏左喇
咁係東亞 中國第一咩 日韓唔係中國果皮咩!?
Originally posted by 王晶 at 2007-5-24 12:11 AM:
邊位叔父輩幫你解圍?
上面幾位人...
中國女足和美國女足平分天下,因此唔可以叫王國,對峙局面至今還未變!
今年女足請佐個瑞典女教練,執教至今,未常一敗,四連勝!
可能真係可以幫中國女足在今年北京女子世盃中稱霸天下,成就一代皇朝也未定!

有邊個地方既足球唔係先有業餘,後有職業?
香港確確實實曾稱為亞洲足球王國,信不信由你,
我地依代人係永永遠遠唔會明白當時盛世有多強,
就正如我們只知四大文明古國的存在,而無緣相見!

[ Last edited by locklock on 2007-5-24 at 12:37 AM ]
我唔係話想踩香港足球~
之不過 講到香港以前係一個足球王國
sorry...我真係接受唔到 受之有愧
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 李惠堂 真係咁勁???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。