<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 基督教必入!!(對聖經的質疑)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-23 14:52:

冇呀,暫時未戒到肉,我很喜歡牛肉
believe Buddhism is not related to 戒肉 & 牛肉
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-22 11:01 PM:
乜你覺得我過份惡咩!
你無神論,又成日卦佛教係口邊單打,
個女仔語氣表情你又唔知?
未睇晒所有留言就急不及代開貼話我?
仲有你邊隻眼見到我話我係佛教徒?
大條歪理話人,諗下你自己有冇問題啦!
我當日係發悔氣先鬧個女仔邪教,你再掙大隻眼睇清楚,
我有冇提及過基督教3個字!!
我唔想鬧交,唔回你嘞!
即然你唔會回我,咁我唔客氣。係你整火我既
「你無神論,又成日卦佛教係口邊單打」用左一次=成日? 你d logic 唔錯喎
「個女仔語氣表情你又唔知?」唔知,同埋如果你自以為你既文筆好到可以俾人睇到佢口面點的話,咁我話你知你失敗左,唔好自視過高。
「大條歪理話人,諗下你自己有冇問題啦!」由始到於我都只係想叫你咪因為人地傳教而叫人地做邪教。咁係歪理? 唔岩聽就話歪理,咁你同基督徒話彿教係邪教有乜唔同?
「我當日係發悔氣先鬧個女仔邪教,你再掙大隻眼睇清楚,我有冇提及過基督教3個字!!」我都只不過係話你當日唔岩。你果篇打頭一句係「似乎係你地D基督徒幫你地個神安排返個答案!」(p.s. 我好同意你呢句... 我成日都覺得唔係神創造人,係人創造神)知唔知乜叫「先入為主」? 呢篇主題係乜?? 你唔怪得人以為你講緊基督徒。
我有冇話你而家做錯呀? 下下下? 我話你惡者~ 惡=/=唔岩呀~ 補下中文唔該。人地講緊基督徒你中間插一個post 而家問我邊隻眼講緊基督徒? 聖經又真係冇講過有恐龍喎,所以唔代表呢個世界冇恐龍(你講晒)
「我唔想鬧交,唔回你嘞!」你話架,唔好回喎記住!
bengrace50 兄 都有話你「罪不及宗教本身嗎。」,又唔見你拎人出唻鬧? 見我新仔所以hub 我下? 咁我都冇計,如果呢個forum d 人係一兩句唔同意見既野都唔能夠接受的話咁我都冇乜意思再post 任何野。

[ Last edited by stomata on 2005-6-23 at 08:28 AM ]
你跟我混了!
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-22 11:47 PM:

believe Buddhism is not related to 戒肉 & 牛肉
bengrace50兄呀~ 我想請教一下,我唔信彿教,但係可唔可以用彿教既道理同人理論架?
你知啦~ 我廢事俾人拎呢d 野唻插。(<=呢d 先叫單打唔該! )
你跟我混了!
Originally posted by stomata at 2005-6-24 00:27:

bengrace50兄呀~ 我想請教一下,我唔信彿教,但係可唔可以用彿教既道理同人理論架?
你知啦~ 我廢事俾人拎呢d 野唻插。(<=呢d 先叫單打唔該! )
你地一人少句啦 討論無謂鬧交

佛字打錯啦
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
大家好似離哂題喎
不如回到主題討論基督教吧

小弟之前買左本惡魔事典,
當中提及天主教其實係由猶大教演變出來,基督教就係天主教演變,
而伊斯蘭教,回教都係由猶大教演變出來,
最重要,其實猶大教都係由古時埃及既多神宗教演變出黎(唔係記得好清楚,有錯請插)
所以聖經裏面會出現好多地方神靈的名字(如大地母神之類),
然後不斷被天主打壓虐待........
有時我真係想問下d教徒,特別係天主教基督教,
你地對自己所信既宗教既歷史有多少認識?
成日講你地既神自古就存在,但你地既教都係後期先出現,點樣講自古存在?
抑或係你地既神創造完世界後走左去蛇王,然後三四千年後突然走出黎話〔信我者永生〕?
咁又同你地本聖經不符喎.

而天主教基督教最令人討厭既野就係佢地好虛偽,
教徒做好事就話係神既力量,宗教係好野,做壞事就係惡魔既誘惑,或者話個個係邪教,
永遠唔見事前有人出黎話個個係邪教喎.
不如倒番轉,做好事就唔關神事,做壞事就關佢事,好無?

其實睇番中世紀歷史政教合一個陣,依兩個教派同黑社會無分別,
隨時仲惡過黑社會,咁樣既教會叫我點信呀大佬?
我阿姨係基督教徒,佢份人好好,所以自小我就跟佢去教會,
不過越聽就越覺得唔妥.
中學個陣接觸到道家,就更加覺得佢地個套根本就係邪教,
所以我會接受宗教自由,但我一定唔信教.
Originally posted by karenmoe at 2005-6-24 01:56:
大家好似離哂題喎
不如回到主題討論...
咁佛教呢?  其實我係佛祖有句說話好(姊當然我就認為佢一切都好),依法不依人。  你地覺得一個宗教的教徒有問題,但是否是因為教義有問題,還是人本身的問題。  如果是原本的教義是好,這個教仍然值得去信。 最多洗禮後自己在家修學不返教會。因為都是人對教的運作造成宗教的敗壞而已:cool:
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-23 09:36 AM:

你地一人少句啦 討論無謂鬧交

佛字打錯啦
我本身唔想鬧的,但係條友好唔禮貌,好聲好氣佢係要當人係白痴咁鬧!
sorry.......係我打錯......查實我中文都差差地.......
你跟我混了!
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-24 02:51 AM:

咁佛教呢?  其實我係佛祖有句...
天主教同基督教既教義點會無問題?
一個主張滅絕其他信仰既教派本身就係一個邪教啦,
只不過佢依家唔敢再高唱依支歌啫.
我並唔係回某白痴仔,起火.哈~!
去燒嘢食啦!
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
個post好多回應啵
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 基督教必入!!(對聖經的質疑)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。