<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道
返回列表 回復 發帖
我剛剛加了個tim 字, 所以版主的quote 同大家看到我的post 有d 唔同... ...
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 23:23:
歷史永遠記在人的心中,
佢地就係希望唔提唔講,等大家唔記得佢地做過乜衰野
真係咁易被佢地過到骨就天無眼啦.
畸會唔題丫,佢地唔係唔想認,不過如果佢地認錯既話....後果會好大
左輪仔兄﹐

上述每件事情既人物﹐時代﹐背境﹐全部都唔同。
唯一共通點就係佢哋對自己從宗教吸取既是非觀同樣強烈﹐做出既同樣係跟社會共識嚴重矛盾既事。

人通常本身就有基本既是非觀﹐從兒時學習或家庭教育而來。雖然未必完善﹐但係已經足夠去避免喺社會裡面犯罪。

相反﹐吸取強烈及絕對既是非觀反而會令人無法體諒其他人既觀點﹐繼而偏向固執(Bigot)。嚴重0的重可能拋棄社會既是非觀而導至犯法既行為。

本人認為其中一種可以避免呢0的事情發生既方法就係削弱宗教是非觀既絕對性。因此我欣賞佛教"非唯一法門"既諗法﹐而難于接受天主/基督教"眾人皆錯我獨正"既觀點。
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 11:27 PM:

畸會唔題丫,佢地唔係唔想認,不過如果佢地認錯既話....後果會好大
左兄說的無錯
神是不會錯的,所以聽從神的說話一定不會錯,
若果認當年做錯,就即係否定左天基二教這麼多年的根基.

一個咁樣既宗教仲可以大談愛與和平,真係想嘔
Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 23:25:

管理唔好?
唔係呀,十字軍東征又好,燒[巫婆]又好,全部都合符天主教基督教既中心思想喎
人地交足功課被上帝,你做乜話人地管理失當?
呢d只不過係當時既宗教政治咋,
宗教係當時權力最高...so有d壞人入教搞事
呢d一d都唔奇,歷史都有記載,唔關宗教本身目的
Originally posted by research2005010 at 2005-6-27 23:27:
我剛剛加了個tim 字, 所以版主的quote 同大家看到我的post 有d 唔同... ...
有關宗教既topic,最好貼返黎02版
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 11:30 PM:

呢d只不過係當時既宗教政治咋,
宗教係當時權力最高...so有d壞人入教搞事
呢d一d都唔奇,歷史都有記載,唔關宗教本身目的
教宗都認可,即係教宗都係壞人?
咁大個教,信邊個好?

點解唔見佛教咁多問題?點解唔見道教咁多問題?
佢地既問題絕對被天基教少得多.
唔通天基二教風水唔好?
梗係教義本身就有問題,所以才會導致佢地會做出咁多錯事
Originally posted by mememe at 2005-6-27 23:28:
左輪仔兄﹐

上述每件事情既人物﹐...
係既,有時d教徒又真係偏激左d.....
Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 23:30:

左兄說的無錯
神是不會錯的,所以聽...
叫我左仔得喇
我覺得其實都係驚d偏激教徒咋
Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 23:33:
教宗都認可,即係教宗都係壞人?
咁大個教,信邊個好?

點解唔見佛教咁多問題?點解唔見道教咁多問題?
佢地既問題絕對被天基教少得多.
唔通天基二教風水唔好?
梗係教義本身就有問題,所以才會導致佢地會做出咁多錯事
你又知佛道兩教一定冇發生過呢d事件??
五石散,古代毒品,道教發名,歷代幾多文人都係衰在五石散手上.....
佛教密宗都有一支教派係邪教,想一教獨大...(ben兄應該清楚d)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。