<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 大家覺得比利係球王定係馬勒當拿先係?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by tvben at 2005-7-1 11:19 PM:
我其實都只是從電視的舊片段中看過二...
比利出場嗰場巴西輸咗波,最後入唔到八強。
馬勒當拿...........
球王是如何界定?
是球品?球技?還是球品+球技+私生活?
若論球品一定比利好過馬勒當拿!論球技,我認為是馬勒當拿!論私生活,表面上馬勒當拿必定輸晒,但呢個世界有很多人表面是正人君子,但實際是陰險小人,所以私生活是很難評論!
比利退役時我還未看足球,但馬勒當拿我當打之年我有看過,我常覺得一個身形矮少及只得左腳的球員,可以在當時的球壇成為最出類拔萃的球員,他的天份絕不簡單!
我曾看見一場世界盃賽事,在開場前進行熱身的時侯,他可以踢高個波而自己不會望著那波而隨意向前跑,每當球下跌時都會落在他的膊頭再彈起,這動作看他做得很輕鬆,但我覺得這世上沒太多人能做到!
當年拿玻里這樣級數的球隊能奪得輝煌的成就,很大原因是馬勒當拿帶起整支球隊,除了球技絕頂外佢既球場上智慧簡直到了完全境界!或者佢既上帝之手成為污點,但其實每一季球賽,都有唔少球員在禁區內博大霧用手頂波,但很多時都係頂唔入或被球証發覺才沒事!
論球王,馬勒當拿未必係,但他絕對是我所看見的最利害球員,這包括球技及球賽智慧!
其實兩人都一定係球王,只是年代唔同,好難比較誰更厲害,我之前都講過,兩人踢波時都遠勝過同期球員,這就是球王的表現
不過好多人以為比利只是一個多產前鋒,其實比利傳球絕不比馬勒當拿遜色,唔信你可去http://fifaworldcup.yahoo.com/06/en/睇下,70年決賽巴西VS意大利第四球,比利傳比阿爾拔圖那球,傳球位置恰到好處,前D後衛擋到,後D射門距離又遠左,而且仲預計得到隊友可以快過對手,完全係智慧的表現,而當年比利入4球,卻有5個助攻,可見他助攻也有相當能力,不過他的比賽片段實在太難找,所以真的好難下判斷
另外比利出埸輸波那場係對葡萄牙,那場波比利比人踢傷,根本不能繼續比賽,只是66年前賽例係唔準換人,所以勉強繼續比賽,亦因此由70年開始有紅黃牌和準許換人,而這場波亦係比利在世界杯唯一輸波
Originally posted by ciger at 2005-7-3 01:31 AM:
其實兩人都一定係球王,只是年代唔同,...
原來比利對於現今球壇有咁大影響,佩服呀~冇佢出現,冇紅黃牌同換人,傷左都唔知打咩,真係偉大
近期主打動植物笑相
Originally posted by ciger at 2005-7-3 01:31 AM:
其實兩人都一定係球王,只是年代唔同,...
如果兩人年代唔知那個勁D
馬勒當拿!!
他只是以一人之力令阿根廷拎world cup 冠軍...
相反,比利有多位世界級球員協助
eg.加連查,李維連奴,弟弟,華華,渣仙奴等
個個都係鋪橋搭路ge好手,
令比利減少左ng少ge工作...
所以 i think馬勒當拿先係球王!!
Originally posted by gap01hk at 2005-7-3 02:29 PM:
馬勒當拿!!
他只是以一人之力令阿根...
沒錯,我都認同你的意見,馬勒當拿的技術,盤球,射球,都勁過比利
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
Originally posted by gap01hk at 2005-7-3 02:29 PM:
馬勒當拿!!
他只是以一人之力令阿根...
如果換番轉,馬納當拿有好多得力既隊友,比利得自己一個,咁你又會點諗呢?
近期主打動植物笑相
Originally posted by wanmankit at 2005-7-3 02:43 PM:

如果換番轉,馬納當拿有好多得力既隊友,比利得自己一個,咁你又會點諗呢?
馬納當拿有好多得力既隊友,那個呀?
我是車仔迷
陳皮好殘忍,
見死不夠
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 大家覺得比利係球王定係馬勒當拿先係?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。