<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【奧脫福茶餐廳】--- 再見C朗,野獸出走...
返回列表 回復 發帖
【丁偉傑專欄】

曼聯會否成也朗尼、敗也朗尼?
12月 28日 星期三 13:46 更新

先多謝球迷小羊的留言,他談到為何C.朗拿度在葡萄牙國家隊和曼聯的表現差別那麼大,在這裡要求小羊給予多一點時間做功課,尤其是我們對C.朗拿度在葡萄牙國家隊的表現,及受到的尊重需要特別研究,才可作出直接比較,但正當今日一戰對伯明翰,C.朗拿度停賽期滿復出,代傑斯任正選的機會很大,我們現在就談談今日一戰。

歐聯包尾後,曼聯來了個4勝1和,出局留下的悲傷是否已事過境遷呢?無可否認,李奧費甸南近3仗入2球,中堅位置已簽得塞黑國腳維迪,施維斯達可移踢左路,寄望成為代替軒斯的更佳人選(李察遜、奧沙已被封為失敗之作),中場史高斯本季入球累積至3個,朴智星打破入球荒,沙夏信心隨聯賽盃梅開二度大增,雲佬本季已入16球,近5仗更有4球進帳,但大家需留意當中曼聯表現好的對手,愛華頓及阿士東維拉算有實力,但狀態未在高峰,大勝韋根很大原因是韋根心理上留力用來「開快車」,西布朗及伯明翰就級數明顯較低,對曼聯可否在歐聯出局後正式反彈,真正考驗在除夕戰保頓,然後3號對阿仙奴,兩仗都是聯賽爭四強位的「6分戰」。

「開快車」指全部20支英超球隊要在8日裡踢4場,領隊球員心理上、準備上難免有選擇性,那一仗「去盡」,那一仗要必勝,都經過心思細密的盤算,伯明翰情況甚劣,4戰全對榜頭6位的球隊,簡單去衡量應該在主場不可以讓球迷失望,務必拼盡;事實上26號晚伯明翰的表現可算續有進步,4-5-1陣式會熱刺打成質素不高的五五波,可惜失一個十二碼被熱刺先開紀錄,接著艾錫被逐打少個,然後補時又再失,令比數達0-2的敗陣,像很「肉酸」,但事實有表現而輸波,已為球員挽回不少信心。今仗對曼聯,伯明翰有艾錫停賽,但畢特、基文迪、鄧尼在休息後可回復正選位,對球隊攻守幫助甚大。

大家有否發覺我在前文談及曼聯反彈,報導每位球員的近況如何進步時,說漏了朗尼?「成也朗尼、敗也朗尼」,是曼聯目前要面對的課題,遠的不談,就以近兩仗所見:1.)聯賽盃對伯明翰城,上半場曼聯收起朗尼,球隊進攻欠重心,伯明翰亦守得易,下半場朗尼被換入立即帶動很多空位,勝利亦由此起。2.)上仗勝西布朗,未入球前白賴仁笠臣派保羅羅賓遜緊盯朗尼,又再令曼聯進攻死火,直到羅賓遜意外頸傷被迫退下火線,曼聯才開紀錄,朗尼才「翻生」。費SIR對此情況直認擔心,更給予朗尼進一步的心理教導:「你以後遇到的貼身追纏將會更多,尤其為英格蘭國家隊上陣及在歐洲戰場」。

伯明翰今仗復出的基文斯和畢特,都可做羅賓遜的工作,一般英式領隊防守意識上絕少盯人,但有白賴仁笠臣的作為藍本,伯明翰大可嘗試此防守體系。鑑於伯明翰有可能有辦法對付曼聯,曼聯可能要留力戰保頓、阿仙奴,估計曼聯入波不會多,而伯明翰近6次對曼聯亦只入1球,故今仗比數應不會很大,又因曼聯目前始終勢盛,再勝一仗屬熱門之選,故計算以上所有條件,曼聯勝1-0閣下會否覺得是一個合理的推斷呢?
---------------
註:球迷小羊不是我呢
[quote]Originally posted by 迷途小羔羊 at 05 11 09 10:20 PM:
【丁偉傑專欄】

曼聯會否成也朗尼... [/
丁偉傑談到上仗朗尼被盯死,
所以初時冇波入,我不太認同,
當開波初期,西布郎一直打9 o 1或更像10 0 0呢,
球員初時好氣好力當然追得貼,弱隊打道氣,
可mu一向慢熱,一入局d攻勢西布郎就擋唔住,
在加上mu球員越來越熟ge默契,西布郎一失波,就兵敗如山倒,
朗尼一向滿場飛,沖撞力強,唔係禁區前鋒,盯佢根本唔易,
當然朗尼在mu做用越來越大~~~~希望佢可以keep住fit~~~
曼聯永遠是我的最愛~~
Originally posted by 路路 at 2005-12-28 10:39 PM:
[quote]Originally posted by 迷途...
我無得睇,所以我唔知實況
Originally posted by 路路 at 2005-12-28 10:39 PM:
[quote]Originally posted by 迷途...
朗尼而家根本上係半個keyman既角色
其實我幾憎丁偉傑--
成日潑曼聯冷水的--
我唔記得聽邊位brther講..佢係阿迷--

曼聯係咪有復甦既跡象..睇近排賽事都知..
曼聯而家既攻勢..比起之前確係流暢得多..
講真..我好耐無見過曼聯keep住3粒3粒咁入人地..
即使以往贏波..我都覺得硬係爭d野..就係球員默契..
希望曼聯王朝快d再現~_~
好普通的曼聯迷~_~

Originally posted by babo at 2005-12-28 11:25 PM:

其實我幾憎丁偉傑--
成日潑曼聯...
不過聽丁偉傑講曼聯波都就住就住幾客氣架喎
Originally posted by 迷途小羔羊 at 2005-12-29 12:21 AM:

不過聽丁偉傑講曼聯波都就住就住幾客氣架喎
佢一時時啦~_~
不過佢把烏鴉口真係好靈--
聽佢講波~好多時都聽到~"話口未完~又XXXX"

訓陣先~等陣睇波@"@
好普通的曼聯迷~_~

Originally posted by babo at 2005-12-29 12:39 AM:

佢一時時啦~_~
不過佢把烏鴉口真係好靈--
聽佢講波~好多時都聽到~"話口未完~又XXXX"

訓陣先~等陣睇波@"@
唔好講笑!!佢把口真係幾鬼邪
我最最最記得,對維拉利爾果場,佢一讚完軒斯係鐵人,可以咁耐唔抖都無事,隔十分鐘到軒斯就傷出……唉,一傷就傷對世界杯都無得踢!心酸!
Originally posted by 迷途小羔羊 at 2005-12-28 11:15 PM:

朗尼而家根本上係半個keyman既角色
我覺得朗尼直頭係成個keyman添啦
係中場走動絕對唔小過星仔
個人突破後再分波比前面埋單
略嫌比波一腳差d功力
不過依家成隊波都係靠佢架啦差d功力都好過冇左佢
不如大家估下朗尼仲要等幾多年先做到隊長呢
我覺得2-3年佢一定坐正
除非有d神級球員加盟啦
唉...和波..
對費sir今場個排陣表現好唔得..
無左個左翼...執意用c朗打正選...防守時變相左少個人..
因為c朗好少參與防守...就算有都係就咁意跟一跟..搞到中場唔夠人搶..
雖則一路keep住贏波..但無之前幾場贏得咁瀟洒...
之後被追平2:2時都唔作出調動...到最後5-8mins先換入giggs.星仔同蘇c...
呢場波費查好多失波...同埋朗尼比起之前幾場少左走動..但表現都ok-_-

唉...被車仔放離左...利記又o係後面追緊上來--
展望費sir係要出c朗的話...等隊波局勢穩定d先吧-_-

[ Last edited by babo on 2005-12-29 at 05:56 AM ]
好普通的曼聯迷~_~

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【奧脫福茶餐廳】--- 再見C朗,野獸出走...

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。