<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 我肚裡有個小寶寶
返回列表 回復 發帖
生左 bb 之後又要搵人睇住佢, 呢筆費用都唔少啊
我今日真係有個諗頭.....想唔要.....
我好期待結婚, 但係無論依家講起婚事, 講起bb.....
我都好無奈, 好想喊.....
但係睇住人地d bb, 我知道我做唔到~~
我男朋友都話, 當日決定左要bb, 無論點都要撐住.....

但係我覺得媽咪唔鐘意我男朋友囉....
其實我依家有bb, 我係預左將來要俾佢照顧....
但係佢反而無提, 而係不停咁講:
我個妹都唔知幾時先有bb, 依家唔生, 我將來點幫佢睇....
果下好無奈.....

而且我妹夫佢將結婚攪得好好睇睇 (最重要佢有錢攪)
我地真係無錢.....雖然諗左個方法出黎, 我都唔敢同媽咪講.....
我地有諗過, 照擺酒, 人情要黎找數, 如果有剩就全部俾媽咪.....
(當日我妹夫係包20圍, 佢袋曬d人情)

媽咪口講無所謂, 但係...呢刻真係無人幫手...
佢話佢乜都唔識, 由得我地點攪......(都係果句, 我妹夫攪掂曬, 有比較)

唉~~~~~~~好煩, 好愁........
Originally posted by 極樂 at 2006-12-6 07:53 PM:
我今日真係有個諗頭.....想唔要.....
...
其實極樂姐姐﹐睇完妳咁post﹐我只係得到一個諗法:

妳唔想要妳個bb﹐因為妳妹妹擺酒好睇過妳。妳覺得妳媽咪都會咁諗。
妳唔係真係覺得妳媽咪會care 呢d 門面功夫o下??

妳唔係因為咁所以唔想要個bb卦?咁我會對妳好失望ga

結婚生仔點講都好﹐我始終都係覺得係兩個人ge 事!!! 妳要考慮ge …我認為呢d 並唔係首要問題。

如果係真心相愛﹐就咁俾幾千蚊註冊我覺得絕對冇問題;結婚要點擺(how)﹐絕對唔係會俾點解要結婚(why)緊要。

[ Last edited by trista_cheong on 2006-12-6 at 11:43 PM ]
恭喜你
It will be never ending when compare to others.  Under the situation you said, please forgive me to say that you will not be able compare to your sisiter when you get marry even you do not have a baby.  So why you worry ?

Trust me !  You mother will help you anyway no matter how unhappy she is.  Why ?  Because you are her daugher and she is the grandma of your baby.  She seems like baby so much.  I can garantee she will forget everything once she sees your baby !
極樂姐姐唔好唔要個BB呀
你等時要幫佢影d靚同可愛ge相俾我地睇 ga~~

咁好難話同人比較ge~
人地做得好,係因為人地有充足ge準備ma~
而你而家ge情況應該算是突發情況吧~
咁你應該向你妹妹or結左婚ge朋友請教下,睇下有d咩要注意咁咁咁lor

咁個個人ge婚禮都唔同ga ma
唔通真係有條公式話俾你聽咁樣做咁樣做,個婚禮就會好開心啦咩~
雖然係有d野同程序係一定要做的,但都有好多地方可以因個人ge情況而變ga ma~~

咁而家有比較係難免ge...
但係呢個係屬於你同你老公ge婚禮ma,邊可以同人比
就好似話要比較男人同女人邊個優勝d(我無意係度討論呢個話題)
一個人話男人體力好,一個話女人細心,咁根本係兩回事ma,好多野都可以lor黎比較
但比較完,有意義先得ma

可能我仲細個啦,而且我係男的
我咁講都唔係話想極樂姐姐俾你老公d咩壓力
但我覺得,結婚無錢唔係問題
因為結婚係一世人一次ge大事,就算錢再多,我借都借d錢返黎
因為我要俾我心愛ge女人知道,佢嫁俾我係件最幸福ge事,我要俾佢一個最好的回憶
(我咁講,就會俾人話,我唔理以後d日子,唔通結左婚後就大家餐餐食青菜?!)
不過現階段,我真係覺得咁係0岩的
伊甸園婚姻登記處
呢個夠快趣....又靚...唔駛見晒肚至結婚

LINK NG 比你上 SEACH ENGINEE 會搵到

[ Last edited by darkhunter on 2006-12-8 at 05:02 PM ]

799 x 478 PIXEL下載

799 x 480 PIXEL下載

1755 x 1239 PIXEL下載

Originally posted by darkhunter at 2006-12-8 05:00 PM:
伊甸園婚姻登記處

[ Last edited by darkhunter on 2006-12-8 at 05:02 PM ]
唔該曬你丫~~
我就係想搵呢d丫!!
我突然有諗法.....想係聖誕註冊
其實.......到今日為止, 好多野都未決定......
本來諗住人情錢要黎找數.......
我媽咪果到無問題, 但係問題係......
原來上次我個妹擺十圍女家, 人情都唔夠三萬.......
以咁既推算, 都要貼錢囉.....
而男家真係得果兩圍....
如果真係要擺.......應該都有17,8 圍, 但係得兩圍男家囉(好怪咁)

另外, 本來諗住搬屋,
其實呢到如果得我同男朋友兩個.....真係幾好住,住得幾舒服
有左bb又唔方便架啦(仲係訓碌格床), 如果搵返呢區 (旺角區)
會貴租同地方可能細d(想要廚房)......
其實搬去新界區就最好(媽咪係新界住, 住近佢應該會好d)
不過我男朋友又唔慣.......出入返工會好麻煩.......

講返bb.......
今日去左醫院登記...
琴晚講起, 原來我有機會有地中海貧血 (我未驗)
所以要驗呢樣, 驗果樣.....又要用好多錢.......

唉~~乜都要講錢!!真係俾我琴晚中左六合彩就唔使煩啦!! (發夢中)

依家有另一個諗法....
就係出外地走一轉, 當旅行結婚.....
到bb出左世, 好多野都定左既時候...
再擺酒, 到時影張全家幅都幾過癮
Originally posted by darkhunter at 2006-12-8 05:00 PM:
伊甸園婚姻登記處

嘩嘩~~ 正呀~~ 好靚^^
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 我肚裡有個小寶寶

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。