<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 史艷文2 at 05:00 PM 17:00:

知既咪講下囉,冇乜所謂.
不過遇著D無知又扮知的,我費事啋佢
甘辛苦你啦~
多謝支持!!
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-28 04:22:
給想知什麽是禪...
喂,左兄,做乜hidden左我篇野呀?:o
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-28 04:22:
給想知什麽是禪...
仲要

**** Hidden to Credits Lower Than 5000 ****

[ Last edited by 左輪仔 on 2005-6-28 at 04:46 PM ]

唔駛咁下嗎?
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-28 17:39:
喂,左兄,做乜hidden左我篇野呀?:o
我想呢到多d人入黎討論,唔想比人覺得呢到好多字要睇....
追post都慢左時間...咁咪hide左佢囉@@".....
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-28 17:54:

我想呢到多d人入黎討論,唔想比人覺得呢到好多字要睇....
追post都慢左時間...咁咪hide左佢囉@@".....
因為有人問禪我先post俾佢睇ka喎
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-28 17:57:

因為有人問禪我先post俾佢睇ka喎
um.....咁我開返佢啦

p.s.開埋之前十字軍post
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-28 17:58:

um.....咁我開返佢啦

p.s.開埋之前十字軍post
佛聯會
請問bengrace50兄,

我有幾個問題想請教:

1)佛教主張無我﹐即自身與身外物皆為幻象,所以唔應該有執念。
但若果唔執著成佛之念又如何成佛呢?

2)佛既意念﹐說話﹐同埋行為係唔係應該唔產生業0架?

3)佛法可以講係"成佛途徑既地圖"。但係究竟點知道信佛真係會成佛呢?

4)六道輪迴係唔係一個封閉系統(Closed System)?即係話﹐係唔係一切眾生同埋影響到眾生既嘢都喺呢六道裡面生存?如果係既話﹐點解人類既數量愈嚟愈多既?呢0的人又係從邊"道"嚟0架?

5)"一切眾生皆成佛"係地藏菩薩既願。請問呢個係理想定係預言?

多謝賜教。
Originally posted by mememe at 2005-6-28 19:46:
請問bengrace50兄,

我有幾個問題想...
1)佛教主張無我﹐即自身與身外物皆為幻象,所以唔應該有執念。
但若果唔執著成佛之念又如何成佛呢?

--> 無我並非第等於自身與身外皆為幻象。  只是說一切事物我地要知其性質是空,『空者』並非空空如也的空,而是無常。  即無一個永久不變的性質形態。  例如,一張木如果打爛了之後,木已經不再是木,而是爛木。  所以佛教我們不可以執著一切事物的假象,而這個假象就是指這種不永久的形相。  而佛性是永久不變的,我們的佛性現在與佛是無分別的,沒有誰多誰少,只是我們現在佛性被無明所蓋所以未能顯現。  所以佛教並非一切也不執著。  

佛教中有所謂中道, 就是不能執『空』,也不能執『有』,要行於中道。  但更不能執中道,所以是要圓融萬變的。  

成佛必先成菩薩。  佛有兩足尊之稱。  即褔慧具足,所以行菩薩道時是要修智慧及福德。他在金剛經教我們說:『菩薩有我相、人相、眾生相、壽者相,即非菩薩』。  意思是菩薩如果行六度萬行時,例如布施時執著於我今天布施了多少,有多少人受我布施,這人不能稱得上是菩薩。  所以,他必不能成佛。  

所以佛教我們不能執著是指這些。

2)佛既意念﹐說話﹐同埋行為係唔係應該唔產生業0架?
--> 金剛經云: 佛,即諸法如義。  法即萬事萬物,行為。佛教我們想成佛要做到, 無分別心,不思善,不思惡。 同體大悲。

3)佛法可以講係"成佛途徑既地圖"。但係究竟點知道信佛真係會成佛呢?
--> 通常把釋迦世尊一生之化儀,總名為八相成道。也叫做八相作佛、釋迦八相、八相示現、如來八相等。世尊隨其願力能現八種利益眾生相。所謂從兜率天退、入胎、住胎、出胎、出家、成道、轉法輪、入於涅槃。  據梵網經說,世尊今次已是第8000次來我們的世界。  其實目的也就是要做給眾生看,如何修行,修行之後是的確可以成佛。

4)六道輪迴係唔係一個封閉系統(Closed System)?即係話﹐係唔係一切眾生同埋影響到眾生既嘢都喺呢六道裡面生存?如果係既話﹐點解人類既數量愈嚟愈多既?呢0的人又係從邊"道"嚟0架?
--> 六道眾生是受自己的業力引進輪回而不能離開。 影響眾生的是業力。  之所以我們會一起出現於地球,是因為我們有共同的業力,我們叫其做共業。  佛教相信不只地球一個世界(佛教叫做娑婆世界),六道輪回的眾生不一定在地球輪回。  之所以地球越來越多人,原因有二, 一動物越來越少, 二, 地球共業越來越大,其它地方的眾生投胎來了。

5)"一切眾生皆成佛"係地藏菩薩既願。請問呢個係理想定係預言?
--> 地藏經說:『南閻浮提眾生(也是地球的別號),舉止動念,無不是業,無不是罪,何況恣情殺害、竊盜、邪婬、妄語、百千罪狀。...........佛告閻羅天子:南閻浮提眾生,其性剛強,難調難伏。是大菩薩,於百千劫,頭頭救拔如是眾生,早令解脫。是罪報人乃至墮大惡趣,菩薩以方便力,拔出根本業緣,而遣悟宿世之事。自是閻浮提眾生結惡習重,旋出旋入,勞斯菩薩久經劫數而作度脫。』

故此,如果我們還不爭氣,地藏菩薩就有排都不能成佛了,爭氣吧!早d修行!
佛聯會
bengrace50兄,

多謝你既解答。你講既我好多都明明哋。唔明既地方如下 -

請問:

1)
佛教中有所謂中道, 就是不能執『空』,也不能執『有』,要行於中道。  但更不能執中道,所以是要圓融萬變的。
你講到好玄。。。可唔可以解釋0下點樣先為之"不執『空』﹐不執『有』﹐不執中道﹐圓融萬變"呢? 儒家既中庸之道就話要凡事中庸﹐但係點先做到連中道都唔執呢?

2)
不思善,不思惡。 同體大悲。
點解佛既然已經跳出0左六道輪迴﹐已經乜嘢都"不執"﹐都依然會有慈悲心既? 我想問問﹐佛教所講既慈悲係乜嘢?

3)
其實目的也就是要做給眾生看,如何修行,修行之後是的確可以成佛。
點解佢要0甘做呢? 佢0甘做唔會產生業0架咩?

4)
之所以我們會一起出現於地球,是因為我們有共同的業力,我們叫其做共業。
我唔係好明共業係乜﹐你可唔可以詳細0的解釋呢?
其實動物唔見得越來越少。品種可能少0左但係數量就。。。

我聽過話動物無法得道 - 究竟係唔係真0架?

動物點樣先至可以投胎做人?

5) 你講既可能係慈悲心既表現﹐但係我唔明點解呢個願唔係"執"。

多謝賜教。

Edited:

6) 差0的唔記得問 - 可唔可以話我知"業槃"點解? 唔該!

[ Last edited by mememe on 2005-6-28 at 11:05 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。