<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道
返回列表 回復 發帖

【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道

成立目的
任何版友在日常生活上,對靈異/宗教方面有咩大小疑難,
又不知找誰傾訢時,或想分享有關靈異既事件 都可在此區留言,
常駐人士或是其餘板友皆願意盡最大努力去提供協助

基本規則:
    [1]熱心解答/ 有建設性回覆的板友, 會因應情況加分
    [2]敬請其餘板友避免直接批評他人意見請勿取笑他人的題目 和 胡亂出帖/ 發佈過份露骨的回覆, 違者扣分

希望這裡能促進26FUN各板友間的和氣及團結, 製造和諧溫暖的討論環境

引言
回覆可以好短,最好就係精簡d啦
呢個主題內無host同聽眾之分
您想發言就go ahead
自由自在分享大家既感受以及睇法:cool::cool::cool:

景教

版主, 收到.

天主教, 基督教都對景教有不同解釋, 我甚至去過d網站話其實景教先係正式跟隨耶穌的教派, 言下之意, 應該係羅馬天主教先係異端(????)

香港唔知仲有無景教徒, 以下呢一個解釋係用yahoo! search 求其撞入一個網站轉貼, 但係我未搵呢個網站有無宗教背景. Post 係度俾大家睇下先

至於景教的教義,包括下列各點:第一、聖母所生者並非聖子,只是耶穌之人體,並非耶穌之神性,因此景教不拜聖母瑪利亞。第二、耶穌有二體:一為有形可見之人,一為無形不可見之聖者,即所謂二位二性也。在世三十餘年之耶穌,是立教之聖人,是盛神之器(Theophore),並不是聖子。第三、聖堂只設十字架,而不設聖像。第四、反對天主教煉獄之說,認為只有天堂、地獄,而無煉獄。第五、教士每七日一禮拜,每日均為存亡者誦經七次。行禮必向東方,行洗禮,敬十字架。
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 16:16:
成立目的[/...
阿彌陀佛,功德無量
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-27 17:36:
阿彌陀佛,功德無量
ben,呢到就交比你喇
幫我搞到熱鬧D喎
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 17:50:

ben,呢到就交比你喇
幫我搞到熱鬧D喎
都要佢地肯來我先有得『講佛話』~!
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
可以幫我搬個《佛法知多DD》入來嗎?
佛聯會
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-27 17:53:
都要佢地肯來我先有得『講佛話』~!
唔一定下下都講佛話既^^"
咁樣會比人覺得禪味重.....唔夠膽入黎嫁
呀版主, 我想問佛同禪唔係兩家咩?

祝善有善報
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by bengrace50 at 2005-6-27 17:54:
可以幫我搬個《佛法知多DD》入來嗎?
um.....我諗遲d學個佛學專區先移過去啦
Originally posted by research2005010 at 2005-6-27 17:57:
呀版主, 我想問佛同禪唔係兩家咩?
祝善有善報
我唔係咁清楚呀@@"
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。