娛樂滿紛 26FUN's Archiver

浪子 發表於 2014-12-9 05:38 PM

[低能政府]當局將止模擬電視目標延長5年 (港聞)

[size=3][color=red]而家呢個10倍速時代, 香港做野重要比全世界什至中國大陸都要慢幾拍?!
班廢柴狗官可否醒少少?!
而家都重未換部模擬電視走, 即系呢D人過多5年都唔會換!!![/color][/size]
[size=3][color=red]最多咪一人送一個數碼電視接收器要幾貴?!
因為個D就算過多5年都不會換電視的人, 就拖慢香港的發展?!

一條模擬電視頻譜可以變番幾多條數碼電視頻道出黎, 班廢柴點識權衡輕重:gun:[/color][/size][size=3]

[quote]當局將止模擬電視目標延長5年 (港聞)
2014-12-09 (17:08)  

政府公布,終止模擬廣播的工作目標由明年年底修訂至2020年年底,並計劃在2017至2018年度,檢討相關目標日期。

商務及經濟發展局發言人表示,數碼電視廣播在2007年年底推出,在用戶滲透率方面,至今年9月,可接收數碼地面電視的住戶略高於百分之80。如果2015年終止模擬廣播,約48萬個住戶將不能接收數碼電視。他們必須在來年內安排購置新的數碼電視機,或安裝數碼地面電視機頂盒,才能繼續收看免費電視廣播。當局權衡輕重後,決定終止模擬廣播的目標日期,延長多五年。
[/quote][/size]

Winters 發表於 2014-12-10 04:43 PM

我都唔明, 點解仲有咁多人未轉數碼電視, 又唔係貴, 又慳位得多! :giveup:

惡警男 發表於 2014-12-10 05:19 PM

[i=s] 本帖最後由 惡警男 於 2014-12-10 05:21 PM 編輯 [/i]

[quote]我都唔明, 點解仲有咁多人未轉數碼電視, 又唔係貴, 又慳位得多! :giveup:
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4166194&ptid=296774][color=#999999]Winters 發表於 2014-12-10 04:43 PM[/color][/url][/size][/quote]

[size=6]大牛龜超耐用,十幾二十年閒閒地 :yy08: [/size]
[size=6][/size]
[size=6]一般老人家都唔舍得掉 :yy23:  [/size]
[size=6]聽講CRT色彩靚過LCD :yy13: [/size]

惡警男 發表於 2014-12-10 05:28 PM

[quote]我都唔明, 點解仲有咁多人未轉數碼電視, 又唔係貴, 又慳位得多! :giveup:
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4166194&ptid=296774][color=#999999]Winters 發表於 2014-12-10 04:43 PM[/color][/url][/size][/quote]

[size=6]好多電視台都仲係標清,高清廣播根本仲未普及 :giveup: [/size]
[size=6]4K走得太遠牙 :yy08: [/size]

浪子 發表於 2014-12-10 05:43 PM

[size=5][color=Red]北京電視幾年前都已經開始4K試播!

唔停模擬點羅番D頻寬出黎播4K?

香港重要等多5年:eek: 呢班絕對是廢柴狗官
加加埋埋頭尾又再慢北京10年:giveup:
香港果然是一隻沉船:crybye:, 真系可能移民北京好過:o

王維基用幾億買番黎果D 4K攝錄器材等多5年都OUT晒:drool:
[/color][/size]

殺破狼 發表於 2014-12-10 06:04 PM

唔係人人都有錢換電視

浪子 發表於 2014-12-10 08:43 PM

[i=s] 本帖最後由 浪子 於 2014-12-10 08:46 PM 編輯 [/i]

[quote]唔係人人都有錢換電視
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4166211&ptid=296774][color=#999999]殺破狼 發表於 2014-12-10 06:04 PM[/color][/url][/size][/quote]

如果是因為沒有錢這個原因,
這班人5年後也不會換,

除了沒有錢, 餘下還未換的一班人應該是覺得模擬電視已足夠, 又是5年後也不會換,
只要用下腦分析清楚, 這部份還未換數碼電視的人5年後也絕對不會突減減少,

最好是政府每登記一部舊電視送一部數碼接收器比D基層市民, 一部成本一百元, 50萬部都系5000萬, 在政府眼中也只是一條毛的數目.
又可以賺民意, 何樂而不為, 香港淪落到只配有一個低能政府:crybye:

Winters 發表於 2014-12-10 09:23 PM

[quote]唔係人人都有錢換電視
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4166211&ptid=296774][color=#999999]殺破狼 發表於 2014-12-10 06:04 PM[/color][/url][/size][/quote]
有幾貴??? 平過部smartphone同desktop啦, 非洲都唔少人用緊數碼電視, 香港咁多人赤貧? :giveup:

潮吹男 發表於 2014-12-10 09:48 PM

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

潮吹男 發表於 2014-12-10 09:51 PM

潮吹男 發表於 2014-12-10 10:00 PM

44062871 發表於 2014-12-10 11:03 PM

大陸模擬電視已經得翻幾個台
廣州唔裝數字電視就得幾個CCTV1同埋幾個衛星本地台

Winters 發表於 2014-12-11 02:21 AM

[quote]

老人家有部電視睇已經好滿足 :yy08:

叫佢地用高科技,佢地反而會覺得好X煩 :giveup:
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4166231&ptid=296774][color=#999999]潮吹男 發表於 2014-12-10 10:00 PM[/color][/url][/size][/quote]
數碼電視都唔算高科技啦...

以前要按("手禁"點打?) 1,2,3,4 台, 依家就按81,85,11,12... 老人家都唔覺煩, 畫質好咁多, 對佢地隻眼都好D呀!

Winters 發表於 2014-12-11 02:23 AM

[quote]大陸模擬電視已經得翻幾個台
廣州唔裝數字電視就得幾個CCTV1同埋幾個衛星本地台
[size=2][url=http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?goto=findpost&pid=4166234&ptid=296774][color=#999999]44062871 發表於 2014-12-10 11:03 PM[/color][/url][/size][/quote]
係囉, 香港政府越來越不知所謂...

不過點都有班弱智照撐佢地同班垃圾建制派

頁: [1]