娛樂滿紛 26FUN's Archiver

港燦男 發表於 2018-1-25 10:22 AM

有層樓唔想升職,元老有乜感受?

:clap: :good: :clap:

[font=&quot]香港,一直以嚟只分兩種人,一種係有樓;一種係無樓。無錯,係香港呢個畸型社會,大家仲可能會話至有姐「現實」、「勢利」、「表面」,其實睇真啲,有樓同無樓嘅人,無論心態上同行為上都差好遠!至有姐我有位朋友,公司有個同事係佢讀緊大學時父母已經畀咗首期,由於當年買樓平,呢位同事畢業10年期間已經供完層樓,據聞仲市價800萬。呢位同事由於已經有樓,所以平日返工都零舍輕鬆,每日返工放工都係無乜壓力。反而佢上級老闆,因為要儲首期上車,做到隻狗咁呀陰功。最近仲發生一單震驚全公司嘅事,就係呢位同事竟然拒絕升職,因為唔想太辛苦!嗱,人各有志,至有姐我就唔評論呢位同事嘅做法,不過拒絕升職,有時唔一定係因為錢架。
[/font]
[font=&quot]輕鬆工作放工湊仔[/font]
[font=&quot]好多人返工只求放工準時,專心返屋企湊仔睇《愛回家》,仲要佢升職咪即係加重佢負擔,多嗰幾千蚊對於佢哋而言,都抵償唔到失去家庭時間呢種損失,於是咪唔升囉。[/font]
[font=&quot]工作繁重不勝任[/font]
[font=&quot]做人最緊要知所進退,唔係一味向前衝就叫正確,如果自問不能勝任新職位,大可拒絕晉升,以免由原本工作表現卓絕變成甩碌大師,到時先要自己走或者被人請走仲樣衰啦![/font]
[font=&quot]心有所屬準備走人[/font]
[font=&quot]大家都知,升得職嘅,都唔應該即時轉工離職,咁對自己個底都有所傷害,起碼再做多半年、一年先可以離開;如果一早心有所屬諗住轉工走人,倒不如搏一搏放棄升職仲好啦。[/font]
[font=&quot]催至有:80後港女OL一名,每日返工即係扮工,熟讀辦公室生存之道,最愛煲韓劇,返工奉行三大宗旨:拖、推、卸。[/font]

港燦男 發表於 2018-1-25 10:23 AM

[size=6]有層樓仲使鬼做咩 [/size]:clap: :D :clap:

[size=6]日日返工過日神 [/size]:clap:

[size=6]日日返工hea做 [/size]:clap:

港燦男 發表於 2018-1-25 10:24 AM

[size=6]最愛煲韓劇,返工奉行三大宗旨:拖、推、卸 [/size]:clap: :D :clap:

頁: [1]